Peste 300 de apartamente şi case din Petroşani, Petrila, Lupeni şi Aninoasa, din judeţul Hunedoara, au fost inundate în urma unei ploi torenţiale din noaptea de duminică spre luni, iar 60 de persoane au fost evacuate din calea apelor revărsate. Un întreg cartier din Petroşani, aflat într-o zonă mai joasă, este sub apă, nivelul acesteia ajungând la etajul întâi al imobilelor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit unui comunicat de presă, de luni, al ISU Hunedoara, o ploaie torenţială căzută, duminică seară, începând cu ora 21.00, a provocat scurgeri pe versanţi ce au inundat sute de apartamente, case şi gospodării din Petroşani, Petrila, Lupeni şi Aninoasa.

Într-o singură oră şi jumătate, au fost preluate, la numărul unic de urgenţă 112, aproximativ 200 de apeluri ale locuitorilor din Valea Jiului.

”În cel mai scurt timp, au fost mobilizaţi aproape 200 de pompieri ai Detaşamentelor Petroşani, Deva, Hunedoara şi Orăştie, precum şi ai Secţiei Ilia, în zona calamitată. Ajunşi la faţa locului, pompierii au găsit o situaţie critică, un întreg cartier din Petroşani, aflat într-o zonă mai joasă, fiind sub ape, nivelul acesteia ajungând la etajul întâi al imobilelor”, se arată în comunicat.

Imediat, pompierii au început evacuarea locuitorilor cu ajutorul bărcilor. În primele patru ore, de la producerea fenomenelor meteo periculoase, au fost evacuate 60 de persoane, dintre care şase sunt copii, o femeie este însărcinată, iar două persoane au fost transportate la spital cu hipotermie.

"Primele date arată că ploaia torenţială, care nu a putut fi preluată de sistemele de canalizare, a afectat 30 de blocuri şi 300 de gospodării, majoritatea din Petroşani şi Lupeni. De asemenea, subsolul Spitalului Petroşani şi casa liftului au fost inundate”, mai arată sursa citată.

Persoanele evacuate au fost preluate de poliţişti şi pompieri la Primăria Petroşani, de unde au fost distribuite spre locurile de cazare, puse la dispoziţie de autorităţile locale. Paisprezece oameni evacuaţi au optat să se cazeze în căminul Universităţii Petroşani, în timp ce ceilalţi au ales să doarmă la rude sau prieteni.

De asemenea, DN 66, la intrarea în Petroşani, a fost blocat timp de aproximativ trei ore din cauza aluviunilor şi torenţilor.

În operaţiuni, au fost implicaţi, de asemenea, 30 de poliţişti, zece jandarmi şi membri ai Serviciilor Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă. Acţiunile în teren, desfăşurate cu două bărci, 24 motopompe, dintre care patru de mare putere, şi 14 autospeciale, au fost coordonate de către subprefectul judeţului Hunedoara, Fabius Kiszely, şi de către inspectorul şef al ISU Hunedoara, locotenent colonel Viorel Demean.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.