O ursoaică cu trei pui a intrat într-un centru pentru copii din Băile Tuşnad, judeţul Harghita, ajungând chiar într-una dintre camere, unde dormea un voluntar american, iar autorităţile au solicitat relocarea animalelor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Incidentul a avut loc zilele trecute, când o ursoaică cu trei pui a intrat într-un centru de îngrijire a copiilor din staţiunea Băile Tuşnad.

"A intrat în camera unde dormea un voluntar venit din America. S-a trezit cu ursul lângă el. Spre norocul tuturor, nimeni nu a fost rănit, în camera respectivă nu era niciun copil, doar voluntarul, dar în centru erau destui", a declarat, miercuri, corespondentului News.ro, primarul staţiunii Băile Tuşnad, Albert Tibor.

Potrivit acestuia, centrul de îngrijirea copiilor din localitate, susţinut de preoţii franciscani, nu este singurul vizitat de urşi noaptea, animalele intrând şi producând pagube în gospodăriile localnicilor, în cabane şi case de vacanţă, în căutare de hrană.

"Chiar acum, de Paşte (catolic - n.r.), a intrat un urs în casa de vacanţă în care eram cu familia şi a distrus frigiderul, apoi a mâncat tot ce a găsit", a povestit Albert Tibor.

Primarul a afirmat că a atras atenţia autorităţilor locale şi centrale în repetate rânduri asupra pericolului pe care îl prezintă urşii, dar nu s-a făcut nimic până în prezent.

"Ne este frică să nu se întâmple vreo nenorocire, că nu vrem să moară cineva şi abia după aceea să se facă ceva. Am ajuns că în fiecare dimineaţă aşa îmi încep munca: întreb dacă au mai intrat urşii pe undeva. Aproape în fiecare zi am reclamaţii pentru urşi, toate pagubele le înregistrăm şi trimitem adrese la Mediu (APM Harghita - n.r.)", a spus el.

Edilul din Băile Tuşnad a mai spus că, de teama urşilor, o parte dintre localnici şi-au înconjurat gospodăriile cu gard electric, dar a menţionat că aceasta nu este o soluţie eficientă, ci, mai degrabă, relocarea ursoaicei şi a celor trei pui ai ei.

"Oamenii au pus garduri electrice, dar intră în gospodăriile care nu au şi nu putem să înconjurăm toată staţiunea cu gard electric. Vin turişti, fac drumeţii în pădure, sunt şi copii, nu cumva să se întâmple un necaz mare", a explicat Albert Tibor.

La rândul său, directorul Agenţiei de Protecţia Mediului (APM) Harghita, Domokos Laszlo, a declarat că nu este prima oară când ursoaica intră în centrul de îngrijire a copiilor din localitate.

El a menţionat că, împreună cu autorităţile locale şi cu gestionarii fondului de vânătoare, au ajuns la un consens, şi anume că trebuie cerută relocarea ursoaicei, întrucât aceasta s-a obişnuit să coboare din pădure în fiecare noapte şi să intre în gospodării.

"Noi am făcut toate demersurile ca să obţinem autorizaţie de relocare. Asociaţia de Vânătoare Sfânta Ana, care este gestionarul fondului de vânătoare, a cerut relocarea, iar noi, prin referatul nostru, pe care l-am înaintat deja Ministerului Mediului, am certificat acest lucru şi am cerut relocarea. Nu se poate îndepărta din zonă nici cu gardurile electrice, nici prin alte mijloace", a spus Domokos.

Conform statisticilor APM Harghita, în 2015 au fost înregistrate în judeţ 177 de pagube produse de animalele sălbatice, urşii fiind responsabili în 101 cazuri. 

Tot anul trecut, cinci persoane au ajuns la spital, după ce au fost atacate de urşi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.