Autorităţile germane cercetează un grup infracţional format din cetăţeni români care timp de patru ani au atacat trenuri de marfă de unde au furat milioane de ţigarete. Suspecţii acţionau în timp ce trenurile se aflau în mişcare, ei vizând marfă transportată din Polonia către Ţările de Jos, prin Germania. La solicitarea Procuraturii din Berlin, la locuinţele din România ale familiilor suspecţilor au fost făcute percheziţii. Prejudiciul este estimat la un milion de euro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
Ancheta, în care sunt implicaţi şi procurorii români din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), a fost demarată de Procuratura Berlin. Dosarul vizează destructurarea unei grupări de criminalitate organizată constituită din cetăţeni români, care, în perioada 2020 - 2024, au sustras in mod repetat, din trenuri de marfă aflate în deplasare aproximativ 3.260.000 ţigarete neimpozitate. Conform anchetatorilor, pe lângă furturile comise, sunt cercetate şi tentative de furt.
„Ca mod de operare, membrii acestei grupări atacau pe timpul nopţii, în special trenuri de marfă în care se aflau containere cu ţigări netaxate aflate în procedura regimului suspensiv de accize, transportate din Polonia, prin Germania, către Ţările de Jos. Suspecţii tăiau containerele  cu ajutorul unor unelte şi sustrăgeau ţigările pe care le aruncau pe  de-a lungul rutei trenului. Ulterior le recuperau şi le transportau cu autovehicule la un cetăţean german care tăinuia bunuri furate. Prejudiciul fiscal, precum şi prejudiciile materiale produse în patrimoniile  transportatorilor de  ţigări şi al industriei de profil, au fost estimate la  suma de aproximativ 1 milion euro”, se arată într-un comunicat dat publicităţii joi de DIICOT.
Evenimente
26 mai Energy Road - Energie la tine acasă
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României
Marţi, procurorii şi poliţiştii români au făcut, în baza unor ordine europene de anchetă, opt percheziţii pe raza judeţelor Arad, Botoşani şi Dâmboviţa, la locuinţele suspecţilor. 
În urma descinderilor au fost identificate şi ridicate mai multe dispozitive de tip GPS tracker, camere video, dispozitive de stocare a datelor, o dronă, articole vestimentare şi obiecte utilizate la comiterea infracţiunilor,  sumele de 10.900 euro şi 48.000 lei, peste 3.100 articole vestimentare ce aparţin unor branduri diferite, cu privire la care există suspiciuni  că ar proveni din comiterea unor infracţiuni, precum şi alte mijloace de probă.
 
În timp ce se desfăşura acţiunea din România, anchetatorii făceau descinderi şi în Germania şi Regatul Ţărilor de Jos. Autorităţile judiciare române au pus puse în aplicare şi două mandate europene de arestare.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.