Pompierii intervin de mai bine de 12 ore pentru stingerea incendiului puternic care a izbucnit miercuri seară la groapa de gunoi a Clujului, de la Pata Rât, majoritatea focarelor fiind stinse până joi dimineaţă. Reprezentanţii Inspectorarului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Cluj spun că alimentarea cu apă a maşinilor de intervenţie se face cu dificultate, din cauză că hidranţii nu au presiune.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Purtătorul de cuvânt al ISU Cluj, Andrei Biriş, a declarat, joi, pentru News.ro, că operaţiunile de stingere a incendiului de la groapa de gunoi continuă, la 12 ore de la izbucnirea flăcărilor.

Potrivit sursei citate, pe parcursul nopţii au intervenit aproximativ 30 de pompieri, cu cinci autospeciale de stingere şi cu alte câteva utilaje, iar joi dimineaţă mai erau folosite patru autospeciale de stingere cu apă.

"După lichidarea flăcărilor, câteva echipaje vor rămâne pentru supravegherea zonei, pentru că la astfel de incendii, când nu mai există flăcări la suprafaţă, gunoiul mai arde mocnit”, a spus Biriş.

El a adăugat că alimentarea autospecialelor se face cu dificultate, în condiţiile în care există trei hidranţi pe domeniul public, la distanţe de unu până la trei kilometri de locul incediului, dar doi dintre aceştia nu pot fi folosiţi pentru că nu există presiunea necesară.

Referitor la cauzele producerii incendiului, acestea vor fi cercetate doar după lichidarea completă a flăcărilor, însă autorităţile nu exclud ipoteza ca focul să fi fost pus cu intenţie.

Ministrul Mediului Graţiela Gavrilescu a cerut luni la Cluj demiterea şefului Gărzii de Mediu Marius Triţă, afirmând că deşi depozitul de la Pata Rât şi-a sistat activitatea din 2010, încă nu a fost închis.

Anul trecut, în 28 august, la Pata Rât s-a produs un puternic incendiu pompierii reuşind să îl stingă după o intevenţie de 19 ore. Atunci au ars deşeuri menajere de pe o suprafaţă de peste 1.500 de metri pătraţi, reprezentând aproape un sfert din rampa de gunoi.

Rampa temporară de gunoi de la Pata Rât are o suprafaţa totală de 5.000 de metri pătraţi, iar pe ea se află 13 tone de deşeuri menajere, strânse din 25 de comune.

La acel moment, Poliţia a deschis un dosar penal pentru distrugere din culpă. La acel moment, Dorin Mureşan, administratorul rampei de gunoi, a explicat că deşeurile nu sunt toxice, dar că are suspiciunea că focul a fost pus intenţionat, în condiţiile în care interzisese recent accesul persoanelor neautorizate în acest loc, mulţi localnici venind să caute prin deşeuri.

În luna mai 2016, un alt incendiu a izbucnit în zona Pata Rât, pompierii intervenind mai bine de 36 ore pentru lichidarea focului, fără să fie înregistrate victime.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.