Cincisprezece gospodării din localitatea Măgura Ilvei din judeţul Bistriţa Năsăud sunt izolate, vineri seară, după ce apele râului Ilva, aflat sub avertizare cod roşu hidrologic, ai ieşit din matcă. Accesul către cele 15 case se poate face pe un pod feroviar, mergând pe jos câteva sute de metri.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Conform datelor furnizate de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Bistriţa Năsăud, 15 gospodării din localitatea Măgura Ilvei sunt izolate, vineri seară, din cauza creşterii debitului râului Ilva, afluent al Someşului Mare. Către cele 15 locuinţe se poate ajunge, în caz de urgenţă medicală, pe un pod feroviar, mergând pe jos câteva sute de metri, transmis autorităţile acestui judeţ.

Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă intervine, la ora transmiterii acestei ştiri, cu două buldoexcavatoare pentru decolmatarea unui pod, pentru a permite scurgerea apei acumulate.

Măgura Ilvei nu este singura localitate afectat de inundaţii, vineri, în judeţul Bistriţa Năsăud, aflat sub avertizare cod roşu emisă de către hidrologi.

Pompierii militari au fost solicitaţi să intervină cu motopompe şi în localitatea Maieru, în zona Valea Caselor, unde şase gospodării au fost inundate, dar şi în localitatea Anies, unde au fost semnalate inundaţii.

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis, vineri, avertizare cod roşu de scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de pericol pe râurile din bazinele hidrografice: Someşul Mare – bazin amonte S.H. Rodna, Ilva (afluent al râului Someşul Mare), judeţul Bistriţa-Năsăud. Codul roşu este valabil pana în sâmbătă, 2 decembrie, la ora 08:00. 

Locuitorii din zonele traversate de cursurile de apă au fost avertizaţi prin mesaj RO-Alert cu privire la fenomenele meteo extreme.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.