Experţi în construcţii inspectează, duminică, blocul din Galaţi unde sâmbătă seară a avut loc o explozie soldată cu decesul unui copil şi rănirea mai multor persoane, pompierii stabilind că explozia s-a produs în momentul în care proprietarul unui apartament unde exista o acumulare de gaze şi-a aprins o ţigară.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Prefectul judeţului Galaţi, Gabriel Panaitescu, a declarat că specialiştii de la Inspecţia de Stat în Construcţii fac o analiză la blocul G5 din cartierul Micro 19, unde sâmbătă seară a avut loc o explozie.

"Ca măsuri urgente cei de la Inspecţia de Stat în Construcţii fac o analiză şi imediat după analiză, în jur de ora 12.00, vom avea un Comitet Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă să vedem ce este de făcut în continuare, să-i rugăm pe cei de la Primărie în funcţie de ce fonduri dispun să vedem ce este de făcut la clădirea respectivă. Credem că va trebui expertizat tot tronsonul acela de clădire pentru că nu este chiar aşa de bine; experţii trebuie să-şi spună cuvântul, să facă măsurători, ei ştiu mai bine", a afirmat Panaitescu.

Despre starea de sănătate a persoanelor rănite în urma exploziei, prefectul a spus că, din informaţiile pe care le deţine, viaţa nu le este pusă în pericol, un bărbat având arsuri pe 20% din corp, iar altul fiind la Terapie Intensivă la Spitalul Judeţean din Galaţi.  Potrivit prefectului, starea celor doi copii este bună, aceştia nefiind grav răniţi.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi, Eugen Chiriţă, a declarat că pompierii au stabilit că explozia s-a produs după ce proprietarul unui apartament, unde exista o acumulare de gaz, şi-a aprins o ţigară.

"Cauza o reprezintă o acumulare de gaz şi s-a produs când bărbatul şi-a aprins o ţigară. Este vorba despre cel care a suferit arsuri pe 20% din suprafaţa corpului, care a fost scos de sub dărâmături de către pompieri. Pentru siguranţă au fost scoase din bloc toate buteliile din apartamente. În total, am expertizat 21 de apartamente cu distrugeri, din care cinci au distrugeri masive; e vorba de structura de rezistenţă şi planşeele de la etajul al treilea. La etajul al patrulea, din cauza suflului exploziei, plafonul s-a ridicat şi apoi a coborât, iar din trei garsoniere, acum e doar una, pereţii despărţitori sunt dărâmaţi. Colegii mei pompieri au vorbit cu proprietarul în al cărui apartament s-a produs explozia şi acesta a spus că şi-a aprins o ţigară, după care nu mai ştie nimic", a afirmat Chiriţă.

Vecinii bărbatului din apartamentul unde s-a produs explozia spun că acesta era cunoscut ca un consumator frecvent de băuturi alcoolice, informaţie neconfirmată însă de către autorităţi.

Primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, a spus că Primăria va lua toate măsurile necesare în funcţie de concluziile specialiştilor.

"În funcţie de ce ni se va spune, vom lua măsurile care se impun, vom începe anchete sociale pentru a vedea câţi oameni au nevoie de adăpost. Mâine vom convoca din nou comandamentul de urgenţă pentru a se aloca sumele necesare din rezerva bugetară a primarului pentru a pune în siguranţă structura imobilului sau pentru a aplica alte soluţii, urmează să stabilim, pentru că trebuie să ajutăm aceşti oameni, vin sărbătorile şi pentru ei. Suntem pregătiţi să le asigurăm acoperiş deasupra capului, să le oferim mâncare şi un trai decent, prin serviciul de asistenţă socială al Primăriei. Este adevărat, nu avem locuinţe de intervenţie sau necesitate, dar Primăria deţine apartamente în oraş pe care vom vedea cum le putem atribui locatarilor pe o perioadă limitată", a afirmat Pucheanu.

Explozia provicată de o acumulare de gaz de la o butelie s-a produs, sâmbătă seară, într-un apartament din municipiul Galaţi, iar în urma deflagraţiei un copil de un an a murit, iar patru persoane - doi copii şi doi adulţi - au fost transportate la spital. Locatarii de la etajele superioare au fost evacuaţi, o parte dintre ei preferând să meargă la rude sau prieteni, în timp ce şase persoane au fost cazate la Centrul de Primiri Urgenţe al Primăriei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.