Protestul celor aproximativ 200 de persoane care s-au strâns, duminică seară, în faţa sediului Prefecturi din Galaţi s-a încheiat după un marş al manifestanţilor pe străzile oraşului, aceştia ajungând în apropierea Palatului Justiţiei unde au scandat "Kovesi, nu uita, Galaţiu-i de partea", iar la final au intonat imnul României.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Manifestanţii strâşi, duminică seară, în faţa sediului Prefecturii din Galaţi pentru a protesta faţă de proiectele privind graţierea şi modificarea codurilor penale au pornit în marş, în coloană, pe trotuar, pe strada Domnească şi apoi pe strada Brăilei, însoţiţi de echipaje ale Jandarmeriei şi Poliţiei. 

În timpul deplasării, manifestanţii au scandat lozinci precum "DNA să vină să vă ia!" sau "Vrem justiţie, nu corupţie!".

"Nu se poate ca după 27 de ani cât s-a furat sistematic de toţi cei de la putere, acum să-i eliberăm printr-o simplă ordonanţă ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Eu nu sunt de acord cu această ordonanţă de eliberare a corupţilor şi altor categorii care au făcut anumite fapte. Locul lor e în puşcărie, acolo, nu în liberatate. De asta e puşcărie, dacă faci un lucru rău", a spus un tânăr participant la protest.     

Ulterior, manifestanţii au ajuns pe espalanda Casei de Cultură a Sindicatelor, peste drum de Palatul Justiţiei, unde au au scandat "Kovesi, nu uita, Galaţiu-i de partea!", "Nu vă fie frică, ordonanţa pică!", "Nu aţi fost votaţi ca să graţiaţi!" sau  "România, trezeşte-te!".     

La final, manifestanţii au intonat imnul României şi au aplaudat, după care au plecat către case.

Şi în Capitală a fost organziat un protest, precum şi în mai multe oraşe din ţară, dar şi din străinătate. 

Manifestaţiile au loc cu o zi înainte ca Ministerul Justiţiei să organizeze o dezbatere publică pe tema proiectelor privind graţierea şi modificarea legilor penale.

Proiectul OUG promovat de Ministerul Justiţiei prevede graţierea integrală a pedepselor de până la cinci ani precum şi jumătate din pedeapsa femeilor gravide, a celor care au în întreţinere copii sub cinci ani, a celor cu vârste de peste 60 de ani, precum şi a celor cu boli incurabile în faze terminale.

Prevederile nu se aplică recidiviştilor, nici celor care s-au sustras executării pedepsei şi nici celor care comit infracţiuni după data de 18 ianuarie 2017. Proiectul prevede că OUG intră în vigoare în 18 februarie 2017.

Proiectul de OUG care modifică prevederi din Codul Penal şi din Codul de Procedură Penală ia în calcul pagubele materiale mai mari de 200.000 de lei în cazul abuzului în serviciu, reducând de la şapte la trei ani de detenţie nivelul maxim al pedepsei şi eliminând sancţiunea cu interdicţia privind ocuparea unei funcţii publice.

În ceea ce priveşte conflictul de interese, printre cei menţionaţi ca beneficiari ai folosului patrimonial de pe urma faptei comise de funcţionarul public nu se vor mai regăsi şi cei cu care acesta a avut raporturi de muncă în ultimii cinci ani. Denunţurile vor fi valabile doar dacă sunt făcute în termen de şase luni de la data comiterii faptei reclamate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.