Specialiştii Inspectoratului de Stat în Construcţii au recomandat autorităţilor gălăţene evacuarea şi a persoanelor de la primele două etaje ale blocului unde a avut loc o explozie soldată cu moartea unui copil şi rănirea altor patru persoane, după ce, sâmbătă seară fuseseră evacuaţi locatarii ultimelor două etaje. Primăria va asigura hrana şi cazarea persoanelor evacuate, o variantă posibilă fiind căminele Colegiului Tehnic Aurel Vlaicu, unde sunt disponibile 93 de camere. Autorităţile locale vor solicita Guvernului ajutoare de urgenţă pentru familiile afectate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit Prefecturii Galaţi, duminică, s-a întrunit Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă pentru a analiza situaţia determinată de explozia produsă, sâmbătă seară, la blocul G5, din cartierul Micro 19, şi pentru a stabili măsurile de urgenţă pentru sprijinirea persoanelor afectate.

"Primăria urmează să asigure hrana şi cazarea persoanelor evacuate, o variantă posibilă în acest sens fiind căminele Colegiului Tehnic Aurel Vlaicu, unde sunt disponibile 93 de camere. Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Galaţi va efectua în cel mai scurt timp anchetele sociale şi va transmite Guvernului solicitarea de acordare a ajutoarelor de urgenţă pentru familiile afectate. De asemenea, Instituţia Prefectului - judeţul Galaţi, va pune la dispoziţie, la solicitarea Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi, construcţii modulare cu destinaţia de locuinţe sau pentru depozitarea bunurilor", precizează Prefectura Galaţi.

Sursa citată arată că, din evaluările preliminare, experţii în construcţii au stabilit că imobilul nu prezintă siguranţă, motiv pentru care au recomandat evacuarea şi a persoanelor de la primele două etaje ale clădirii.

Potrivit Prefecturii, explozia s-a produs în blocul G5, din cartierul Micro 19, în garsoniera 177, de la etajul al patrulea, unde era chiriaş A. N., în vârstă de 48 ani, care a suferit arsuri pe o suprafaţă de 20% din corp.

"O fetiţă în vârstă de un an şi cinci luni, care locuia cu mama sa în garsoniera 179, la producerea exploziei, a fost lovită de un obiect casnic, fapt ce i-a provocat decesul. O a treia victimă, R. D., în vârstă de 50 ani, a suferit politraumatisme, fiind spitalizat. Explozia nu a fost urmată de incendiu, dar la etajul 4 au fost dislocate uşile, ferestrele, precum şi pereţii laterali ai garsonierei nr. 177, fiind  avariate şi garsoniere de la etajul 3", mai precizează Prefectura.

Conform declaraţiei proprietarului garsonierei 177, explozia s-a produs în momentul în care acesta a intrat în locuinţă şi a aprins o ţigară.

În cursul serii de sâ,mbătă, prefectul judeţului Galaţi, Gabriel Aurelian Panaitescu, împreună cu conducerea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi cu primarul municipiului Galaţi, aflaţi la faţa locului, în urma consultării cu specialiştii Inspectoratului de Stat în Constructii, au decis imediat relocarea persoanelor de la etajul 4 şi parţial a celor de la etajul 3, transportul şi cazarea acestora la Centrul de Primire Urgenţe al Primăriei, asigurarea pazei de către Poliţia Locală şi un echipaj al Jandarmeriei, precum şi staţionarea în supraveghere pe timpul nopţii a unui echipaj de pompieri, cu o autospecială cu apă şi spumă.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei municipiului Galaţi, Raluca Ardean, primarul a luat decizia să fie relocaţi toţi locatarii blocului G5 la Căminul Colegiului Aurel Vlaicu, unde sunt camere suficiente pentru cazarea tuturor celor evacuaţi.

"Întrucât camerele din acest cămin sunt nelocuite de ceva vreme, vor fi aduse module pentru depozitarea bunurilor oamenilor evacuaţi, iar hrana va fi asigurată prin cantina de ajutor social a Primăriei", a declarat Ardean.

Ea a mai spus că s-a luat decizia constituirii unei şedinţe de îndată a Consiliului Local pentru alocarea de sume de la bugetul local familiilor afectate de explozie. Potrivit sursei citate, Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială va face anchete sociale pentru fiecare locatar în scopul acordării unor ajutoare de urgenţă de la bugetul de stat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.