Şeful RAR Sibiu, doi funcţionari RAR Sibiu, un funcţionar RAR Vâlcea, 1 funcţionar MAI şi alte 6 persoane au fost reţinuţi în dosarul mitei pentru verificarea tehnică a autovehiculelor în vederea înmatriculării.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Procurorii sibieni au dispus joi noaptea reţinerea a 11 persoane în acest dosar, între care şeful RAR Sibiu, doi funcţionari RAR Sibiu, un funcţionar RAR Vâlcea, 1 funcţionar MAI şi şase persoane fără calitate specială.

Zeci de percheziţii au avut loc miercuri dimineaţă, în judeţele Sibiu, Vâlcea şi Mureş, într-un dosar de corupţie în ceea ce priveşte inspecţia tehnică a maşinilor în vederea înmatriculării, fiind ridicate documente şi de la Registrul Autor Român. De asemenea, 21 de persoane au fosi duse la audieri, printre acestea fiind şi trei lucrători MAI. Reprezentantii Registrului Auto Român (RAR), contactaţi miercuri de News.ro, au subliniat că nu tolerează acte de corupţie în interiorul instituţiei şi că, dacă acestea sunt descoperite şi dovedite, legea trebuie aplicată. 

Astfel, la Sibiu, ofiţerii D.G.A., sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, au făcut 16 percheziţii domiciliare şi au pus în executare 20 mandate de aducere în Sibiu, Vâlcea şi Mureş, mandate emise pe numele unor suspecţi, dintre care 3 lucrători M.A.I..

În cadrul dosarului penal constituit la nivelul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, sunt cercetaţi 8 funcţionari din cadrul RAR (7 din Sibiu şi unul din Vâlcea), pentru fapte de corupţie legate de atribuţiunile de serviciu referitoare la procedura de inspecţie a vehiculelor în vederea înmatriculării. Totodată, sunt cercetaţi 3 angajaţi M.A.I., pentru fapte de corupţie în legătură cu procedura de înmatriculare a vehiculelor (luare de mită şi trafic de influenţă) şi 9 persoane fizice fără calitate specială implicate în săvârşirea faptelor sub forma complicităţii (intermediari care se ocupau cu identificarea de clienţi, preluarea sumelor de bani şi remiterea ulterioară către angajaţii instituţiei publice).

La Vâlcea, ofiţerii D.G.A., sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea,fac 24 percheziţii domiciliare pe raza judeţului, dintre care 12 la RAR, 11 la locuinţe ale unor persoane fizice şi una la sediul unei societăţi comerciale. 

Dosarul penal constituit la nivelul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea a fost înregistrat la data de 01.08.2017, ca urmare a sesizării din oficiu a Serviciului Judeţean Anticorupţie Vâlcea şi vizează suspiciuni privind săvârşirea, de către funcţionari publici şi alte persoane, a unor infracţiuni de corupţie, săvârşite în perioada 2017-2019, în legătură cu activităţi de identificare, omologare şi verificare a stării tehnice a vehiculelor.

Simultan cu activităţile de percheziţie domiciliară au avut loc audieri de persoane la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea, iar poliţiştii D.G.A au făcut verificări şi ridicări de înscrisuri de la RAR.

La Mureş, ofiţerii D.G.A., sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Mureş au făcut 7 percheziţii domiciliare, dintre care două la un agent de poliţie, cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană. De asemenea, au pus în executare un mandate de aducere pentru audierea unei persoane în calitate de suspect.

Dosarul penal  a fost înregistrat la Parchetul de pe lângă Tribunalul  Mureş ca urmare a sesizării din oficiu a ofiţerilor D.G.A.- S.J.A. Mureş.

În urma documentării cauzei a reieşit faptul că, în perioada 2017-2019, agentul de de poliţie a efectuat operaţiuni comerciale de vânzare a unor autoturisme second hand, fără ca veniturile obţinute şi activităţile desfăşurate să fie declarate şi nici menţionate în documentele specifice.

Totodată, din cercetări a mai rezultat că, în derularea activităţilor comerciale, agentul de poliţie a fost sprijinit de persoane fizice şi funcţionari ai unor instituţii publice de pe raza judeţului Sibiu.

În cauză, ofiţerii D.G.A. din cadrul structurii centrale au ridicat înscrisuri şi date informatice de la sediul central al RAR.

Contactaţi miercuri de News.ro, reprezentantii RAR spuneau că nu pot comenta informaţiile apărute până la finalizarea anchetei, dar subliniau că nu tolerează acte de corupţie în interiorul instituţiei şi că, dacă acestea sunt descoperite şi dovedite, legea trebuie aplicată.

Mai mult, reprezentanţii RAR spuneau că angajaţii instituţiei urmează în fiecare an cursuri anticorupţie.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.