Măsurătorile făcute, joi dimineaţă, în localitatea Bâzdâna din comuna doljeană Calopăr, unde o casă a fost distrusă în urma unei explozii produse din cauza metanului acumulat în sol, indică în continuare concentraţii ridicate de metan la mică adâncime, atât în gospodăria unde s-a produs deflagraţia, cât şi în vecinătatea acesteia.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Autorităţile din Dolj continuă să monitorizeze concentraţiile de metan din satul Bâzdâna, iar cele mai noi măsurători, făcute joi dimineaţă la ora 9:00, indică în continuare concentraţii de metan în sol. 
 
Datele făcute publice de Prefectura Dolj arată că, la locul exploziei, în zona puţului din gospodărie, la 10 centimetri adâncime concentraţia de metan este de sută la sută. Aparatura folosită a detectat concentraţii de metan de 15% şi în camera de zi a casei care a fost avariată, dar şi în zona fântânii şi în exteriorul casei. 
 
Măsurătorile făcute joi indică, de asemenea, acumulări de metan într-o fântână, dar şi deasupra fântânii din gospodăria vecină, dar şi în spatele casei învecinate. Într-o a doua gospodărie, limitrofă celei în care s-a produs explozia, în fântână nu au mai fost constatate acumulări de metan.
 
Săptămâna trecută, un bărbat din Dolj a ajuns în stare gravă la spital cu arsuri de gradele 1 şi 2, după ce locuinţa în care se afla a explodat. Acesta ar fi descoperit o pungă cu gaze în curtea sa din satul Bâzdâna, comuna Calopăr, în urmă cu doi ani, moment în care a alertat şi autorităţile, însă nu a fost luată nicio măsură. Acum, bărbatul a forat un puţ în curtea locuinţei, iar gazul a ars timp de aproximativ o săptămână, până s-a produs explozia.
 
”Oamenii trăiesc cu acest gaz care vine din fântâni, din pânza freatică de foarte mulţi ani. Acum, nu negăm faptul că acel gaz care iese din pământ poate fi un pericol pentru locuitorii zonei respective”, a afirmat, luni, prefectul judeţului Dolj, Dan Diaconu.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.