Comandantul GSP "Falcon", Victor Marina, a relatat cum s-a desfăşurat operaţiunea de salvare şi transportare la mal a celor zece marinari ucraineni a căror navă s-a scufundat la 76 de mile marine în largul Mării Negre. El a arătat că, din câte a înţeles de la marinarii salvaţi, nava acestora s-a rupt în două, iar echipajul nu a apucat să se îmbarce în plutele de salvare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
 
Victor Marina a arătat că GSP "Falcon" a intervenit prompt la apelul de urgenţă lansat de echipajul cargo-ului Volgo Balt 179. În doar 10 minute de la recepţionarea SOS-ului, GSP "Falcon" a ridicat ancora. Participarea GSP la operaţiunea de salvare s-a încheiat vineri dimineaţă, ora 07:00, cu transportarea în siguranţă a echipajului salvat la dana de pasageri a Portului Constanţa.
 
"Am recepţionat mesajul de ajutor. Ultimul mesaj pe care l-am primit a fost «ne scufundăm», după care linişte totală. Nu a răspuns nimeni la chemările noastre. Am decis împreună cu colegii mei de pe comandă să ne deplasăm către locul naufragiului. Am informat conducerea companiei şi autorităţile de la care am primit undă verde şi încurajări, cum era firesc. Am plecat cât am putut de repede, la o distanţă de aproximativ 18 mile nautice”, a povestit comandantul navei GSP "Falcon", Victor Marina.
 
El a menţionat că au ajuns în zona unde nava se scufundase în jurul orei 6.50, când au văzut prima plută.
 
"Am fost bucuroşi că am văzut pluta pentru că nu a folosit nimeni mijloace vizuale sau auditive de semnalizare. În plută se afla o singură persoană. Ridicarea acestuia la bord s-a făcut cu un mijloc specific transferului de personal offshore. Persoana era şocată de cele întâmplate", a adăugat Marina.
 
El a explicat că au văzut "un grup de şase persoane care stăteau aşa cum trebuie să stea, împreună", acestea fiind ridicate la bord toate odată, urmând ca apoi nava să se îndrepte spre celelalte persoane care erau văzute în apă, singure. Astfel, au fost recuperaţi zece supravieţuitori din apă, inclusiv o femeie, care era rănită la faţă.
 
"Mulţumim lui Dumnezeu că am reuşit să ajungem suficient de repede încât să îi salvăm pe cei zece. Ne pare nespus să rău că nu am avut cum să îi salvăm pe toţi”, a afirmat comandantul.
 
El a spus că nu au putut comunica prea mult cu marinarii ucraineni, aceştia necunoscând limba engleză.

"Atât am înţeles doar că nava s-a rupt în două, au fost două momente, prima dată - din ce am înţeles - un zgomot puternic în care au observat deformarea navei, s-au adunat toţi la locul de adunare şi până să apuce să ... au lansat plutele de salvare, barca de salvare pe care o aveau era nefuncţională, din declaraţiile lor, au lansat plutele, dar până să apuce să se îmbarce în plute nava s-a rupt de tot în două", a relatat el.

El a menţionat că la locul scufundării nu au găsit prea multe resturi plutitoare şi nu au văzut pete de motorină.

Victor Marina este la comanda navei GSP Falcon de un an. După absolvirea Institutului de Marină Civilă din Constanţa (actual UMC), Victor Marina a acumulat 24 de ani experienţă în domeniu, dintre care 9 la GSP.
 
Nava ucraineană cu 13 marinari la bord s-a scufundat în Marea Neagră, iar un echipaj românesc a intervenit pentru salvarea acestora. Doi marinari au murit, zece au fost salvaţi şi unul este în continuare căutat. Starea unei femei aflate printre cei zece marinari deja salvaţi s-a înrăutăţit, iar aceasta a fost preluată cu un elicopter şi transportată la spital.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.