O intervenţie a poliţiştilor din judeţul Cluj într-un caz de suspiciune de furt de lemne s-a încheiat cu împuşcături, după ce suspecţii dar şi rude ale acestora i-au agresat pe poliţişti, iar unul dintre agresori a deteriorat autospeciala Poliţiei. Un bărbat a ajuns la spital, împuşcat în picior. Cazul a fost preluat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Huedin, cercetările fiind continuate sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ultraj şi distrugere.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Incidentele au avut loc în cursul după amiezii de duminică, în comuna Săcuieu, unde poliţiştii au intervenit în urma unui apel primit la numărul 112, care anunţa un posibil furt de lemne.

Echipajul trimis la faţa locului a identificat, pe un drum comunal, o căruţă care transporta material lemnos care părea tăiat recent. În contextul în care exista suspiciunea că lemnul ar fi fost furat, cei doi bărbaţi au fost conduşi înspre sediul unităţii silvice din comună.

”În acest context, cele două persoane ar fi devenit recalcitrante, nu s-ar fi supus indicaţiilor poliţiştilor, încercând să sustragă armamentul şi i-ar fi agresat fizic pe aceştia, împrejurări care au impus folosirea armamentului din dotare. Astfel, s-a efectuat uz de armă, prin focuri de avertisment în plan vertical, iar ulterior înspre unul dintre cei în cauză, rezultând rănirea acestuia în zona membrului inferior. Poliţiştii i-au oferit acestuia primul ajutor, iar ulterior a fost preluat de echipajul medical, în prezent aflându-se internat într-o unitate medicală, conştient, starea lui fiind stabilă”, informează, luni, Poliţia judeţeană Cluj.

În plus, unul dintre bărbaţi a lovit autospeciala Poliţiei, provocând acesteia distrugeri. Cazul a fost preluat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Huedin, cercetările fiind continuate sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ultraj şi distrugere.

Într-un comunicat dat publicităţii luni, sindicatul Europol precizează că cei doi bărbaţi care au devenit agresivi cu poliţiştii sunt de etnie rromă, iar presupusul furt a avut loc dintr-o pădure proprietate privată. Sindicaliştii susţin că un al treilea bărbat a încercat să îi elibereze pe cei doi suspectaţi de furt. Conform oficialilor Europol, iniţial unul dintre poliţişti a folosit un spray iritant lacrimogen, însă agresorul a continuat să lupte „corp la corp” cu poliţiştii.

”În toată această luptă corp la corp, agresorul a tras de uniforma şi mijloacele din dotare aflate pe centura colegilor iar la un moment dat tocul cu arma aflată pe centura poliţistului s-a rupt. Bărbatul a profitat de acel moment, a luat în mână arma, a îndreptat-o spre poliţişti şi pădurar cu scopul vădit de a o folosi. Pentru că agresorul nu s-a supus somaţiilor repetate de a arunca arma din mână, fiind vorba despre o situaţie evidentă în care viaţa persoanelor de faţă era pusă în pericol, poliţistul dezarmat a scos rapid pistolul din tocul colegului său şi a executat două focuri în plan vertical. Pentru că nici în urma acestor somaţii, agresorul nu a aruncat arma, poliţistul a executat foc asuma picioarelor, rănindu-l pe bărbat. Doar în acel moment, agresorul a aruncat arma din mână. Realizând că era rănit, agresorul s-a îndepărtat de poliţişti şi de arma abandonată, iar poliţistul a securizat arma şi s-a întors să acorde primul ajutor colegului său. De îndată ce incidentul a fost raportat, un echipaj medical a fost solicitat şi s-a acordat asistenţă medicală agresorului. În timpul acordării primului ajutor de către colegii noştri, a fost utilizată o curea improvizată ca garou pentru a controla sângerarea provocată de rana cauzată de împuşcătură”, transmite Europol.

Conform sindicatului, 60 de rude ale celor implicaţi în eveniment s-au adunat la locul evenimentelor, devenind violente.

”Violenţele au continuat asupra poliţiştilor şi personalului medical, fiind chiar distrusă una dintre autospecialele de poliţie ajunsă la faţa locului în sprijin. De menţionat este că întreaga capacitate de intervenţie a poliţiei la acel moment, a fost reprezentată de încă două echipaje care se aflau la zeci de kilometri, unul de ordine publică de pe raza oraşului Huedin şi un echipaj de rutieră.După alte câteva zeci de minute, s-au suplimentat forţele cu grupa din cadrul structurii de acţiuni speciale şi jandarmi”, precizează sindicatul.

În acest context, Europol atrage atenţia asupra numărului mic de poliţişti care activează în mediul rural, dar şi asupra necesităţii ca aceştia să fie dotaţi cu pistoale cu electroşocuri.

”După ce agresorul a fost împuşcat de către poliţist, acesta a aruncat pistolul de asfalt, iar în urma impactului arma a fost distrusă. Este pentru prima dată când asistăm la uşurinţa cu care noul pistol din dotare, Beretta PX 4 Storm, este adus în stare de neîntrebuinţare doar în urma impactului cu solul. Doar un miracol a făcut ca la acest moment să nu vorbim despre o tragedie, în condiţiile în care arma unui dintre colegi, s-a desprins de centură în urma tentativei de imobilizare şi a fost luată de agresor” subliniază Europol.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.