Un bărbat în vârstă de 30 de ani, cetăţean român de naţionalitate palestiniană, este cercetat de procurorii DIICOT pentru implicare în promovarea unor mesaje specifice organizaţiilor teroriste, el fiind suspectat că se afla într-o etapă "avansată” de radicalizare şi că se instruia cu privire la folosirea unor dispozitive explozive. Conform SRI, bărbatul a intrat în atenţia Serviciului în anul 2015, în urma unei sesizări făcute de un cetăţean la linia telefonică antitero.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Conform Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Structura Centrală, dosarul privindu-l pe bărbatul de 30 de ani a fost deschis la sesizarea Serviciului Român de Informaţii.  

Suspectul, cetăţean român de naţionalitate palestiniană, prezintă indicii conform cărora se află, conform anchetatorilor, într-o etapă avansată a procesului de (auto)radicalizare pe linia ideologiei unor organizaţii teroriste din Orientul Mijlociu.

”Persoana a promovat sistematic în mediul online idei, concepţii şi atitudini specifice unor entităţi teroriste. Concret, suspectul a manifestat interes pentru acţiunile derulate de organizaţii teroriste din Orientul Mijlociu, accesând în mod constant materiale cu caracter jihadist, care promovau inclusiv modalităţi de a ajunge în Siria şi de a comite atentate teroriste” se arată în comunicatul DIICOT.

Joi, procurorii împreună cu ofiţeri de la Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate au făcut o percheziţie la locuinţa din Ilfov a bărbatului, unde au fost găsite şi ridicate documente, materiale de propagandă, medii de stocare şi sisteme informatice.

Suspectul urmează să fie audiat în dosarul în care este suspectat de de implicare în promovarea prin propagandă a unor mesaje radicale specifice unor organizaţii teroriste din Orientul Mijlociu şi instruirea cu privire la folosirea unor dispozitive explozive.

Serviciul Român de Informaţii (SRI) a precizat că bărbatul a intrat în atenţia Serviciului în anul 2015, în urma unei sesizări făcute de un cetăţean la 0800.800.100 - linia telefonică antitero (Telverde antiterorist).

SRI spune că în urma verificărilor pe care le-a făcut s-a stabilit că bărbatul se afla într-o etapă avansată a procesului de (auto)radicalizare pe linia ideologiei unor organizaţii teroriste din Orientul Mijlociu, iar SRI a sesizat DIICOT cu privire la acţiunile ilegale ale cetăţeanului pe linia pregătirii sau comiterii unor infracţiuni de terorism. "Aceste activităţi constituie ameninţări la adresa securităţii naţionale potrivit art.3 lit. i şi l din Legea nr. 51/1991, materializate în infracţiuni de terorism prevăzute de Legea nr.535 / 2004 privind prevenirea şi combaterea terorismului", precizează Serviciul Român de Informaţii.

Pe tot parcursul investigaţiilor, Serviciul a beneficiat de sprijinul partenerilor interni din Sistemul Naţional de Prevenire şi Combatere a Terorismului şi al partenerilor externi, adaugă SRI.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.