Un angajat IKEA din Bucureşti este cercetat pentru înşelăciune şi fals informatic, după ce ar fi efectuat fără drept 55 de operaţiuni de retur de produse sau sume de bani. Pejudiciul este estimat la peste 440.000 de lei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”La data de 11 aprilie 2024, poliţiştii Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti - Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice - Sector 2 au pus în executare 3 mandate de percheziţie domiciliară şi 9 mandate de aducere, în Municipiul Bucureşti şi judeţele Buzău şi Brăila, într-un dosar penal de înşelăciune şi fals informatic. În fapt, în perioada 1 martie 2021 – 15 noiembrie 2023, un bărbat, în vârstă de 29 de ani, angajat în cadrul unui centru comercial, ar fi efectuat 55 de operaţiuni de retur de produse sau sume de bani, către diferite persoane, deşi, comenzile iniţiale plasate de aceste persoane ar fi fost în parte fictive şi în parte nereturnate”, a transmis, vineri, Poliţia Capitalei.

Sursa citată a precizat că, în 19 cazuri, bărbatul, profitând de faptul că avea acces la casa de marcat, ar fi creat bonuri de vânzare false, iar după generarea vânzării false, acesta ar fi deschis cazuri de retur, întocmind documentele de retur şi nota de plată în baza bonurilor de vânzare anterior menţionate.

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
12 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield

”De asemenea, în 35 de cazuri, bănuitul ar fi efectuat retururi false în baza unor bonuri de vânzare reale, folosindu-se de  o aplicaţie care permite accesarea arhivei bonurilor fiscale,  prin intermediul căreia ar fi identificat bonuri de vânzare reale pentru produse aflate la limita împlinirii celor 365 de zile, termenul de retur acordat de societate clienţilor săi. Ulterior, banii aferenţi returului ar fi fost livraţi în conturile unor persoane, diferite faţă de cele care au plasat comenzile iniţiale reale”, a mai transmis sursa citată.

Potrivit poliţiştilor, la data de 19 noiembrie 2022, bărbatul ar fi creat o comandă folosind aplicaţiile societăţii prejudiciate, pentru a emite un bon de comandă pe numele unei rude.

”Comanda ar fi fost confirmată şi iniţiată în sistemul de operare folosit de societate, apoi, bănuitul ar fi procesat returul comenzii şi ar fi stornat bonul de vânzare, fără a anula însă livrarea comenzilor.  Astfel, prin cele 55 de operaţiuni de retur produse/sume de bani, bănuitul ar fi creat un prejudiciu persoanei vătămate în valoare de peste 440.000 de lei. Probatoriul administrat a relevat faptul că bărbatul, cu sprijinul a nouă persoane, cu vârste cuprinse între 25 şi 57 de ani, ar fi beneficiat de suma de bani aferentă retururilor efectuate în mod fictiv, banii intrând, ulterior, în conturile acestuia”, a mai transmis Poliţia.

Bărbatul şi alte În baza probatoriului administrat în cauză, faţă de bănuit şi alte şase persoane a fost şase persoane au fost reţinute.

Surse jidiciare au precizat că bărbatul a fost angajat IKEA, iar prejudiciul a fost produs acestui operator economic.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.