Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a anunţat că, până la ora 15.00, s-au primit 61 de sesizări privind derularea procesului electoral, dintre care jumătate nu s-au confirmat. Cele mai multe sesizări s-au făcut în judeţul Dolj. Au fost aplicate zece sancţiuni, dintre care trei avertismente şi şapte amenzi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, comisar-şef de poliţie Monica Dajbog, a anunţat că, până duminică la ora 15.00, procesul electoral la nivelul întregii ţări s-a desfăşurat fără probleme deosebite din punct de vedere al ordinii publice.

”Până la această oră, au fost înregistrate 61 de sesizări privind evenimentele electorale, cele mai numeroase fiind consemnate pe raza judeţelor Dolj (11 evenimente), Giurgiu (5), Mehedinţi (4), Olt  (4) şi în Municipiul Bucureşti – 5 evenimente. Din numărul total de evenimente sesizate, jumătate nu s-au confirmat. Cele mai multe sesizări au fost de fraudă electorală, sfătuirea în ziua votării a alegătorilor la sediul secţiilor de votare să voteze sau să nu voteze un anumit candidat, comercializarea şi consumul de băuturi alcoolice în spaţiul de protecţie al secţiilor de votare şi nerespectarea dispoziţiilor legale privind prezenţa altor persoane în cabina de vot”, a declarat Monica Dajbog.

Potrivit acesteia, cinci evenimente sesizate fac referire la posibile fapte de natură penală. Au fost aplicate 10 sancţiuni contravenţionale, respectiv 3 avertismente şi 7 amenzi.

Monica Dajbog a oferit mai multe exemple de incidente semnalate şi verificate de poliţişti:

În judeţul Ialomiţa, o persoană a fost sancţionată cu 1500 de lei după ce a comercializat băuturi alcoolice în apropierea unei secţii de vot.

La nivelul judeţului Giurgiu, o persoană a fost sancţionată cu avertisment pentru continuarea propagandei electorale.

În judeţului Neamţ, preşedintele unei secţii a sesizat faptul că o persoană şi-a exprimat, în mod public, atât în incinta, cât şi în afara secţiei de votare, opţiunea de vot. Persoana respectivă a fost amendată cu 2.000 de lei amendă.

La Constanţa, s-a întocmit dosar penal pe numele unei femei care, după ce a votat, a încercat să voteze încă o dată folosind vechea carte de identitate pe care o declarase pierdută.

Tot la Constanţa, se fac verificări după ce în spaţiul public au apărut fotografii cu o persoană care ar fi oferit bani unui preşedinte al unei secţii de votare.
În Botoşani, preşedintele unei secţii de vot a sesizat faptul că în interiorul a două cabine de vot, persoane necunoscute au scris numele unor candidaţi la alegeri. Preşedintele secţiei a dispus măsuri pentru acoperirea înscrisurilor respective, procesul de votare fiind întrerupt aproximativ 10 min. Activitatea s-a reluat fără probleme. 

În judeţul Galaţi, se fac cercetări cu privire la două persoane care au votat deşi nu aveau dreptul: una pentru că era pusă sub interdicţie prin sentinţa Judecătoriei Galaţi, iar cealaltă pentru că avea drepturile electorale suspendate prin sentinţă judecătorească definitivă o dată cu condamnarea la executarea unei pedepse privative de libertate.

La o secţie de vot din judeţul Maramureş, s-a prezentat o persoană care deşi locuia în localitatea respectivă, nu era trecută pe lista permanentă, votând pe listele suplimentare. În urma verificărilor efectuate, a rezultat faptul că această persoană şi-a pierdut cetăţenia şi nu avea drept de vot.

În Prahova, se fac cercetări după ce o persoană internată într-un centru de îngrijire a persoanelor în vârstă a sesizat faptul că nu este lăsată să voteze prin intermediul urnei speciale. Din primele verificări se pare că persoana nu ar fi depus cerere în acest sens.

În judeţul Timis, unde au existat avarii la reţeaua de alimentare cu energie electrică, MAI a asigurat prin IGSU generatoare electrice pentru secţiile de votare.

Următoarele date vot fi prezentate de reprezentanţii MAI la ora 19.00

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.