Actorul american Yaphet Kotto, cunoscut ca primul personaj negativ dintr-un film "James Bond" şi pentru rolul din "Alien", a murit la vârsta de 81 de ani, scrie Variety.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Actorul era "o legendă", a scris luni pe Facebook soţia sa Sinahon Thessa, asigurând: "ai jucat roluri negative în unele filme, dar tu ai fost un adevărat erou pentru mine şi pentru mulţi alţii". 

"Ştiu că ne va lipsi", a scris agentul Ryan Goldhar pentru AFP, confirmând decesul actorului fără a preciza circumstanţele. 

Yaphet Kotto s-a născut la New York, tatăl său fiind imigrant din Camerun şi mama infirmieră în armata americană. A debutat ca actor profesionist în 1960, în "Othello" de Shakespeare, cu o distribuţie exclusiv cu actori de culoare. 

A fost aplaudat pentru interpretarea dictatorului Dr Kananga în filmul din seria James Bond "Live and Let Die" din 1973.

Apoi a fost nominalizat la Emmy pentru interpretarea dictatorului ugandez Idi Amin Dada în "Operaţiunea Entebbe". Acest telefilm lansat în 1977, povestea o operaţiune israeliană din 1976 pentru eliberarea pasagerilor zborului Tel-Aviv-Paris, deturnat către Uganda, unde ostaticii au fost primiţi de dictator. 

A jucat apoi rolul tehnicianului-şef Dennis Parker din filmul "Alien", de Ridley Scott, în 1979. El a apărut şi alături de Arnold Schwarzenegger în 1987, în thrillerul distopic "Running Man".

La apogeul carierei, a refuzat rolul Jean-Luc Picard din "Star Trek: Noua generaţie" (1987), o decizie, spunea el, pe care a regretat-o mai târziu.

L-a interpretat pe locotenentul Al Giardello în serialul "Homicide" (1993-1999), înainte de a reveni în franciza "Alien" în 2014, unde şi-a împrumutat vocea personajului Parker în jocul video "Alien: Isolation".

Căsătorit de trei ori şi tată a şase copii, Yaphet Kotto asigura că are legături genealogice cu regina Elizabeth a II-a şi şi-a intitulat biografia "The Royalty" în 1997.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.