Un pastor creştin din Sierra Leone a descoperit în provincia Kono din această ţară africană unul dintre cele mai mari diamante brute din lume, informează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Diamantul, care are 709 carate, se află în prezent într-un seif al Băncii Centrale din Freetown, capitala statului Sierre Leone. Nestemata este unul dintre cele mai mari 20 de diamante ce au fost descoperite vreodată pe Terra.

Căutătorii de diamante care lucrează pe cont propriu reprezintă o prezenţă comună în zonele bogate în pietre preţioase din Sierra Leone, spune Umaru Fofana, jurnalist BBC.

Însă localnicii pun tot mai multe întrebări în legătură cu posibilitatea ca regiunea să beneficieze de pe urma acestei descoperiri. 

Descoperirea făcută de pastorul Emmanuel Momoh, care nu a fost deocamdată evaluată, reprezintă cel mai mare diamant găsit în Sierra Leone din 1972. În acel an a fost scos la suprafaţă celebrul ”Star of Sierra Leone”, un diamant spectaculos, ce are 969 de carate.

Diamantul descoperit în această săptămână a fost prezentat preşedintelui ţării, Ernest Bai Koroma, miercuri seară, înainte de a fi depozitat în seiful Băncii Centrale.

Preşedintele a mulţumit ”şefului poliţiei locale şi rezidenţilor din Kono pentru faptul că nu au scos diamantul ilegal din ţară”.

Preşedintele Koroma consideră că proprietarii nestematei trebuie ”să primească ceea ce li se datorează” şi că ”întreaga ţară ar trebui să beneficieze de pe urma sa”.

Sierra Leone este o ţară renumită pentru industria diamantelor, însă istoria sa a fost profund afectată de războaie. 

Vânzările de diamante au finanţat parţial războiul civil care durează de un deceniu, întrucât grupările rebele schimbă adeseori aceste nestemate contra unor arme de foc.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.