Un monument în formă de înger a fost inaugurat duminică în faţa clubului Colectiv din Bucureşti în memoria celor 64 de persoane care şi-au pierdut viaţa în incendiul ce a avut loc în urmă cu un an, în prezenţa principesei Margareta, principelui Radu şi a altor membri ai familiei regale, precum şi a câtorva zeci de persoane, între care s-au numărat răniţi în tragedie şi apropiaţi ai victimelor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Monumentul a fost dezvelit de principesa Margareta, alături de Eugen Iancu, preşedintele Asociaţiei Colectiv GTG 3010, care şi-a pierdut fiul în tragedia de pe 30 octombrie 2015. 

După inaugurarea monumentului, principesa Margareta a păstrat un moment de reculegere în faţa fotografiilor victimelor.

Între timp, alte câteva zeci de persoane au rămas în faţa clubului Colectiv, unde au aprins lumânări şi au privit îndelung fotografiilor celor care au pierit în urma incendiului. 

FOTO: Inquam Photos / Adriana Neagoe
FOTO: Inquam Photos / Adriana Neagoe

O femeie în vârstă de peste 60 de ani a izbucnit în hohote de plâns în faţa fotografiilor, strigând: ”Copiii mei, copiii mei!”. 

Monumentul este realizat din bronz şi are un soclu din piatră de Dobrogea, pe care au fost gravate numele celor 64 de victime ale incendiului, precum şi data la care a avut loc tragedia - 30 octombrie 2015 - şi numele artistei care l-a realizat, Elena Surdu Stănescu. 

FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

”Evenimentul tragic m-a impresionat, ca pe toată lumea, foarte tare şi în felul acesta am putut să finalizez într-un fel crezul meu de-o viaţă - dragostea de oameni şi de tot ce este frumos şi bun. Acest monument are două direcţii. Prima este de pomenire pentru toţi cei care au murit şi a doua este imboldul la a lupta să nu se mai întâmple aşa ceva. Lucrarea are un conţinut metaforic foarte clar şi are o cupolă de piatră în care sunt inscripţionate toate numele celor care s-au prăpădit. Aceasta este de fapt pământul, din care zboară acest personaj, un înger, un simbol al elanului şi plecării noastre în alte lumi. Pe aripi, pe giulgiu, sunt chipuri care au fost rupte din baza de pe Pământ - arborele vieţii”, a declarat Elena Surdu Stănescu. 

Artista a precizat că monumentul va fi mutat peste aproximativ o lună în centrul Pieţei Bucur din Bucureşti, la nivelul solului, astfel încât toţi cei care îl privesc să poată ”sta de vorbă cu el” şi ”să îşi cicatrizeze rănile în timp”.

FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Elena Surdu Stănescu a mai spus că a avut nevoie de două luni pentru a realiza acest monument.

Mai multe persoane au depus lângă monument buchete de flori şi un drapel tricolor. 

Tatăl uneia dintre victime a izbucnit în plâns şi a mângâiat numele copilului său, gravat pe soclul monumentului. 

Eugen Iancu a dezvăluit pentru Agenţia de presă News.ro că propunerea artistei Elena Surdu Stănescu a fost aleasă din mai multe variante, care au constat în lucrări ce descriau o apă curgătoare sau reprezentau forme geometrice.

FOTO: Inquam Photos / Adriana Neagoe
FOTO: Inquam Photos / Adriana Neagoe

”În momentul în care noi am încercat să verificăm mai multe variante, Elena Surdu Stănescu, un artist cu experienţă şi cu suflet, s-a apropiat cel mai mult de ceea ce simţim noi, părinţii. Toţi vorbim despre copiii noştri ca despre nişte îngeri. Sper ca monumentul să aducă un pic de lumină în acest părculeţ şi o trezire tuturor celor care trec pe aici, să îşi dea seama că ei, copiii, nu au murit pentru că s-au urcat pe munte sau pentru că au plecat pe mare cu pluta, ci au murit în centrul Bucureştiului din cauza incompetenţei autorităţilor şi a jafului din ultimii 26 de ani. Ar trebui să nu se uite, ar trebui să schimbăm permanent, şi mental şi legislativ, din toate punctele de vedere, ţara asta, pentru că nu se mai poate aşa”, a spus Eugen Iancu. 

”Pentru mine, astăzi e o zi foarte grea. Pentru că nu prea pot concepe ideea asta - să îţi faci la 50 de ani un monument pentru copilul tău de 22 de ani. Este cumplit. Simt o uşurare că se termină. Au fost cumplite lunile astea, în care mă duceam să văd anumite stadii. Era ucigător. Pentru noi, cumva, greul începe, pentru că, de ieri, au început pomenile, parastasul. Ieri au fost cei 27 (care au murit în noaptea incendiului, n.r.), iar acum încep, rând pe rând, ceilalţi 37. E tare greu”, a adăugat Eugen Iancu.

El a precizat că monumentul a costat 70.000 de euro, din care aproximativ 220.000 de lei au fost acordaţi de Primăria Capitalei, iar peste 100.000 de lei din donaţii private.

În faţa clubului Colectiv, în urma ceremoniei de dezvelire a monumentului, a fost prezent şi un preot.

FOTO: Inquam Photos / Adriana Neagoe
FOTO: Inquam Photos / Adriana Neagoe

Până la finalul ceremoniei s-au strâns în faţa clubului Colectiv peste 100 de persoane, care aprind candele, lumânări, depun flori, păstrează momente de reculegere şi primesc versuri dedicate victimelor tipărite pe coli plastifiate.

Textele conţin două poezii, intitulate ”Aripi de înger” şi ”Îngerii din #Colectiv”. 

Paginile conţi, de asemenea, un desen ce reprezintă un înger care se roagă în genunchi.

La ora 13.00, Biserica Ortodoxă Română va susţine o slujbă de pomenire în faţa clubului Colectiv.

Un alt monument în memoria victimelor incendiului din clubul Colectiv a fost sfinţit duminică în curtea Bisericii Sfântul Nicolae-Broşteni din Capitală. Iniţiativa ridicării acestui monument din marmură a aparţinut Arhiepiscopiei Bucureştiului. 

Pe 30 octombrie 2015, formaţia rock Goodbye to Gravity îşi lansa cel de-a doilea album, ”Mantras of War”, printr-un concert în Colectiv. În urma incendiului care a izbucnit în clubul bucureştean şi-au pierdut viaţa patru dintre cei cinci membri ai trupei, alături de jurnalişti şi fani.

În afara celor 64 de tineri decedaţi, peste 160 de oameni au fost răniţi în incendiu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.