Circulaţia rutieră pe Transfăgărăşan a fost reluată oficial săptămâna aceasta, iar momentul a fost marcat de primul zbor de-a lungul drumului naţional al unei echipe de paraşutişti la o viteză de 220 km/h în costume fără motor de propulsie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Zborul acesta reprezintă un proiect special pentru noi, o realizare unică. E o onoare şi un privilegiu să zburăm deasupra Transfăgărăşanului”, a spus Max Manow, unul dintre cei trei membri ai Red Bull Skydive Team.

După ce s-au lansat de pe linia crestei Vârfului Capra - Şaua Doamnei, ajungând de la 0 la 100km/h în numai 4 secunde, sportivii au sfidat limitele aerodinamicii, realizând trei tipuri de zbor fără propulsie mecanică: zbor în formaţie de-a lungul serpentinelor din Transfăgărăşan, zbor de proximitate, razant crestei muntoase Netedu, şi un zbor acrobatic în formaţie, realizat cu ajutorul paraşutelor.

Acest tip de zbor a fost primul făcut peste serpentinele Transfăgărăşanului, unde doar experienţa miilor de salturi ale sportivilor au putut ţine sub control, la coborâre de peste 4.000 de metri, costumele nepropulsate mecanic.

Condiţiile meteo foarte dificile de deasupra Munţilor Făgăraş au schimbat radical strategia iniţială de zbor pe care au avut-o iniţial cei trei. Din cauza instabilităţii meteorologice, planul a trebuit schimbat în aer, chiar înainte de lansarea din elicopter.

„A fost o provocare să poţi integra un astfel de zbor într-un mediu montan”, a spus şi Alina Sime, consilier de pregătire şi siguranţă a zborului, co-fondator al companiei TNT Brothers.

Flexibilitatea şi deciziile rapide ale întregului echipaj au contat enorm în reuşita celor şase zboruri programate.

„Când ai de-a face cu aceste condiţii meteo care se schimbă de la minut la minut, trebuie să te adaptezi. În mod normal, din momentul în care decolăm de la sol şi până ajungem înapoi pe pământ trec aproximativ 8 minute, însă acum a trebuit să găsim fereastra optimă pentru fiecare salt”, a explicat Marco Waltenspiel, membru al echipei.

Cu peste 10 ani de experienţă în paraşutism, B.A.S.E. Jumping sau Wingsuit Flying, sportivii Max Manow, Marco Waltenspiel şi Marco Fürst zboară împreună de peste şapte ani.

„Faptul că suntem o echipă ajută enorm în acest sport. Eu mă gândesc foarte bine înainte să sar cu o persoană nouă, aleg cu mare grijă cu cine fac asta”, a spus Max Manow.

„Ştii cu adevărat o persoană doar atunci când treceţi prin tot felul de experienţe împreună şi, mai ales, prin momente extreme. Atunci vezi cum reacţionează cel de lângă tine şi-ţi dai seama ce-i poate de fapt pielea”, e de părere Marco Waltenspiel.

Oamenii nu sunt construiţi să zboare, dar cu ajutorul wingsuit - un costum aerodinamic care se umflă pe măsură ce altitudinea scade - imposibilul devine posibil. Cu suficientă experienţă, cei care fac wingsuit flying pot zbura chiar dincolo de zgârie-nori, între stânci înguste sau chiar să aterizeze într-un avion aflat în mişcare.

Cu o lungime totală de 151 km, Transfăgărăşanul (DN7C) traversează cei mai înalţi munţi din ţară, Făgăraş, şi leagă Muntenia de Transilvania. Cel mai înalt punct al acestui drum ajunge la altitudinea de 2.042m, în apropiere de lacul Bâlea. Din acest motiv, zona montană înaltă este închisă circulaţiei rutiere pe timp de iarnă, iar în jurul lacului Bâlea se poate ajunge doar cu telecabina, de la cabana Bâlea Cascadă care funcţionează pe tot parcursul anului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.