„Tigru/Day of the Tiger”, scris şi regizat de Andrei Tănase, câştigător al premiului Cel mai bun film de debut, secţiunea Zilele Filmului Românesc (TIFF 2023), va putea fi văzut în cinematografele din România, de vineri.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Filmul este inspirat din fapte reale petrecute la Sibiu în 2011. Vera, medic veterinar la grădina zoologică a unui mic oraş din Transilvania, este măcinată de probleme personale şi are o cădere nervoasă. Un tigru evadează, iar aceasta e nevoită să plece în căutarea lui.

Premiera mondială a filmului a avut  loc anul acesta, în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Rotterdam – IFFR, secţiunea Bright Future. De asemenea Tigru/Day of the Tiger a fost unul dintre cele 11 lungmetraje selectate în competiţia oficială a Festivalului de Film de la Sarajevo în acest an.

Cunoscut pentru scurtmetrajele „Claudiu şi Crapii”, „Vacanţă la ţară”, „Prima noapte”, regizorul Andrei Tănase declară despre primul lui lungmetraj: „E încărcat de spirit ludic şi combină genurile – dramă, comedie, film de aventuri – în aşa fel încât să-i atragă şi pe cinefilii hardcore, dar şi publicul larg. Dincolo de vânătoarea animalului exotic, cu aura sa aproape legendară, se află o poveste profund umană, despre pierderi ireversibile, acceptarea lor şi evadarea din cuştile pe care le construim singuri în jurul nostru.”

Din distribuţie fac parte Cătălina Moga, Paul Ipate, Alex Velea, Elvira Deatcu şi  Bogdan Tulbure.

Filmările au avut loc în Parcul Naţional Comana, Târgu Mureş şi în Bucureşti. Producătorul Anamaria Antoci (Oameni de treabă, Ilegitim, Mia îşi ratează răzbunarea, Planeta Petrila) spune că: "TIGRU a fost o propunere îndrăzneaţă şi originală a lui Andrei Tănase încă de la stadiul de scenariu şi am ştiut că merită să fie condusă de o echipă de producţie pasionată şi să devină o co-producţie internaţională. Apoi, mi s-a părut la fel de important să ni se alăture o echipă de creaţie care să aibă experienţa necesară pentru a-l însoţi pe regizor în realizarea filmului de debut. Andrei Tănase reuşeşte în TIGRU să echilibreze cu abilitate atât elementele dramaturgice, cât şi pe cele regizorale, amestecând drama cu un umor subtil. Căutarea tigrului în film este doar pretextul pentru portretizarea Verei, personajul principal şi a evoluţiei sale, cât şi portretizarea unei comunităţi.”

Producătorii români sunt Anamaria Antoci, Irena Isbăşescu şi Adrian Silişteanu, imaginea îi aparţine lui Barbu Bălăşoiu, iar de sunet s-au ocupat Marius Leftărache şi Marian Bălan.

„Tigru” este o coproducţie Domestic Film (RO), Altamar Films (FR), Graal (GR) şi Avanpost Production.

Filmul a fost produs cu sprijinul finanţatorilor Centrul Naţional al Cinematografiei,  Eurimages, Programul Europa Creativă – Componenta Media - Al Uniunii Europene,  Centrul Naţional al Cinematografiei din Franţa, Centrul Naţional al Cinematografiei din Grecia, Televiziunea Română (TVR) şi televiziunea naţională din Grecia, cu sprijinul Superbet, Ursus Breweries, Compania Municipală de Publicitate şi Afişaj, Biofarm, Ţiriac Auto, Omnicom Media Group, dezvoltat şi prezentat la Torino Film Lab, distribuit cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, DACIN SARA şi UCIN – Uniunea Cineaştilor din România.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.