Cântăreaţa americană Taylor Swift se numără printre cei 256 de noi miliardari ai lumii într-un "an uimitor" pentru oamenii bogaţi, potrivit celui mai recent clasament al averilor celebrităţilor din lume publicat marţi de revista Forbes.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cu o avere netă estimată acum la 1,1 miliarde de dolari, artista originară din Pennsylvania devine primul artist, bărbat sau femeie, care a depăşit pragul de zece cifre doar datorită veniturilor obţinute din muzica sa.

În mai puţin de un an, Taylor Swift şi-a văzut averea crescând cu 360 de milioane de dolari, în mare parte datorită efectelor economice ale turneului său grandios, cu 152 de concerte, "The Eras Tour". Potrivit mai multor estimări, "Eras" este pe cale să devină seria de concerte cu cele mai mari încasări din istoria muzicii.

Turneul Eras, un mega-concert cu peste 40 de melodii, care se întinde pe aproape trei ore şi jumătate, a generat vânzări de bilete de peste 700 de milioane de dolari numai în SUA, potrivit Bloomberg - asta înainte de a include etapa internaţională cu 89 de date.

Turneul, care se va încheia pe 8 decembrie la Vancouver (Canada), i-a adus deja 190 de milioane de dolari, potrivit Forbes.

Revista estimează că, de la începutul carierei sale, Taylor Swift a câştigat peste 500 de milioane de dolari din drepturi de autor şi concerte.

Pe lângă faptul că este cântăreaţă şi autoare sau coautoare a aproape tuturor melodiilor sale, artista de 34 de ani este şi producătoare sau coproducătoare, ceea ce îi multiplică sursele de venit. De asemenea, ea a reînregistrat primele şase albume ale sale, pentru care nu deţinea drepturile de înregistrare originale.

Potrivit Forbes, catalogul ei muzical valorează în prezent aproximativ 500 de milioane de dolari. Revista adaugă la această avere proprietăţi evaluate la un total de 125 de milioane de dolari, precum şi un avion privat, estimat la 10 milioane de dolari.

Creşterea bruscă a averii personale a artistei se datorează şi filmului The Eras Tour, un montaj a două dintre concertele ei, care a avut încasări de 261 de milioane de dolari în box office-ul mondial.

Taylor Swift nu este singurul artist muzical care a intrat în cercul foarte exclusivist al miliardarilor celebri. Ea a fost deja depăşită de rapperul Jay-Z, de cântăreaţa Rihanna şi de cântăreţul Jimmy Buffett, dar toţi îşi datorează o parte din avere investiţiilor în activităţi care nu au legătură directă cu muzica.

CITEȘTE ȘI Cântăreaţa Taylor Swift a fost desemnată de revista TIME personalitatea anului 2023

ALTE CELEBRITĂŢI CARE DEVIN MILIARDARI

Producătorul de televiziune Dick Wolf (1,2 miliarde de dolari), creierul din spatele unor emisiuni precum Law & Order şi Chicago, este, de asemenea, nou pe lista miliardarilor, la fel şi Magic Johnson, celebrul baschetbalist din NBA care şi-a făcut cu adevărat averea după retragere, prin afaceri inteligente şi participaţii la mai multe echipe sportive, una dintre cele mai bune căi de îmbogăţire.

Aceştia se alătură celor aproape o duzină de alţi miliardari celebrităţi, printre care George Lucas (5,5 miliarde de dolari), Michael Jordan (3,2 miliarde de dolari) şi Kim Kardashian (1,7 miliarde de dolari).

AN BUN PENTRU MILIARDARI

Potrivit clasamentului Forbes, în prezent există mai mulţi miliardari decât oricând înainte. Lumea are 2.781 de persoane cu averi care depăşesc 1 miliard de dolari, o creştere cu 141 faţă de 2023, potrivit clasamentului anual al celor mai bogaţi oameni din lume realizat de Forbes.

De asemenea, miliardarii au o avere colectivă mai mare ca niciodată, cu active combinate estimate la 14,2 trilioane de dolari (14.200 de miliarde de dolari) - o creştere cu 2 trilioane dolari (2.000 de miliarde de dolari) faţă de 2023, ceea ce reprezintă mai mult decât PIB-ul oricărei ţări, cu excepţia SUA şi a Chinei.

Averea lor colectivă a crescut cu 120% în ultimul deceniu, în timp ce miliarde de oameni din întreaga lume şi-au văzut nivelul de trai scăzând din cauza inflaţiei şi a crizei costului vieţii, notează The Guardian.

"A fost un an uimitor pentru cei mai bogaţi oameni din lume, având mai mulţi miliardari în întreaga lume decât oricând înainte", spune Chase Peterson-Withorn, editor Forbes.

"Un număr record de 14 centi-miliardari (100 de miliarde de dolari) au averi de 12 cifre. Chiar şi în vremuri de incertitudine financiară pentru mulţi, super-bogaţii continuă să prospere", notează Peterson-Withorn.

CEI MAI BOGAŢI OAMENI AI PLANETEI

Aşadar, potrivit Forbes, sunt cu 141 de miliardari mai mulţi decât în 2023 şi cu 26 mai mulţi decât recordul anterior, stabilit în 2021. Pentru clasamentul din acest an, Forbes a folosit preţurile acţiunilor şi ratele de schimb din 8 martie 2024.

Cea mai bogată persoană de pe planetă este Bernard Arnault, proprietarul majoritar al conglomeratului de bunuri de lux LVMH, a cărui avere, potrivit Forbes, a crescut cu 10%, ajungând la 233 de miliarde de dolari.

Elon Musk se află pe locul al doilea, cu 195 de miliarde de dolari, o creştere de 8% faţă de anul trecut.

Imediat după el, pe locul 3, se află Jeff Bezos, de la Amazon, care are o avere estimată la 194 de miliarde de dolari.

Două treimi dintre miliardarii planetei sunt mai bogaţi decât în urmă cu un an. Însă nimeni nu a câştigat mai mult decât Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook. Cu un salt de 116,2 miliarde de dolari într-un singur an, el a ajuns la această performanţă datorită faptului că acţiunile Meta aproape că s-au triplat, pe fondul concedierilor pentru reducerea costurilor şi al pariurilor mari pe inteligenţa artificială şi pe metavers. Zuckerberg se află pe locul 4 în clasamentul Forbes 2024, cu o valoare estimată a averii la 177 de miliarde de dolari, cea mai mare pe care a avut-o vreodată.

Larry Ellison de la Oracle, cu o valoare estimată la 141 de miliarde de dolari, completează top 5.

INTELIGENŢA ARTIFICIALĂ ADUCE AVERE

Zuckerberg şi Ellison sunt doar doi dintre zecile de moguli din domeniul tehnologiei care sunt semnificativ mai bogaţi decât în urmă cu un an. Goana după aur în domeniul inteligenţei artificiale este în plină desfăşurare, contribuind la adăugarea a peste o duzină de nou-veniţi care lucrează în domeniul inteligenţei artificiale, printre care Charles Liang de la Super Micro Computer (cu o valoare estimată la 6,1 miliarde de dolari) - şi soţia sa, Sara Liu (1,5 miliarde de dolari); Lisa Su de la Advanced Micro Device (1,3 miliarde de dolari); şi Harvey Jones, membru de mult timp al consiliului de administraţie al Nvidia (1 miliard de dolari).

Sam Altman de la OpenAI este, de asemenea, miliardar de-acum, datorită investiţiilor pe care le-a făcut când a fost preşedinte al incubatorului de startup-uri Y Combinator, din 2014 până în 2019, un pariu timpuriu pe Stripe şi participaţii în Reddit şi în startup-ul de fuziune nucleară Helion.

Cererea explozivă de inteligenţă artificială a stimulat, de asemenea, acţiunile din domeniul tehnologiei în general, împingând averea combinată a miliardarilor din domeniul tehnologiei din lume cu aproximativ 750 de miliarde de dolari - până la 2.600 de miliarde de dolari, mai mult decât orice altă industrie - în doar un an.

256 DE NOI MILIARDARI

În total, 265 de persoane - inclusiv Taylor Swift - sunt noi în clasamentul mondial al miliardarilor de anul acesta întocmai de Forbes.

Cel mai bogat dintre toţi aceşti "new entry" este italianul Andrea Pignataro, un fost trader de obligaţiuni de la Salomon Brothers care se află în spatele firmei de software financiar ION Group. El are o avere estimată la 27,5 miliarde de dolari.

Printre alţi nou-veniţi notabili se numără fondatorul lanţului de fast-food Raising Cane's, Todd Graves (9,1 miliarde de dolari); Maggie Gu, Molly Miao şi Ren Xiaoqing (4,2 miliarde de dolari fiecare) - trei cofondatori ai gigantului fast-fashion Shein; iconicul designer de pantofi cu tocuri înalte Christian Louboutin (1,2 miliarde de dolari) şi prietenul lui Elon Musk şi investitorul Tesla şi SpaceX, Antonio Gracias (1,1 miliarde de dolari).

UNDE SUNT CEI MAI MULŢI MILIARDARI

Statele Unite sunt, din nou, ţara cu cei mai mulţi cetăţeni miliardari, cu un număr record de 813, cu o valoare de 5,7 trilioane de dolari (faţă de 735, cu o valoare de 4,5 trilioane de dolari, în 2023).

China rămâne pe locul al doilea, în ciuda problemelor din ţara asiatică, cu 473 (inclusiv Hong Kong) de miliardari, cu averi totalizând 1.700 de miliarde de dolari.

India, între timp, este în plină ascensiune. În prezent, există 200 de miliardari indieni, cei mai mulţi din istorie, cu o valoare de 954 de miliarde de dolari.

Urmează Germania, cu 132 de miliardari, cei mai mulţi dintr-o ţară europeană.

CEA MAI BOGATĂ FEMEIE

Femeile sunt în continuare destul de slab reprezentate în topul miliardarilor - doar 369 din cei 2 781 de miliardari ai planetei, adică 13%, la fel ca anul trecut. Cea mai bogată femeie este din nou Françoise Bettencourt Meyers, proaspăta moştenitoare a averii L'Oréal. Ea are o avere estimată la 99,5 miliarde de dolari.

Cea mai bogată femeie care şi-a făcut singură averea rămâne magnatul elveţian al transportului maritim Rafaela Aponte-Diamant (33,1 miliarde de dolari).

În general, 66% dintre miliardarii lumii sunt self-made - ceea ce înseamnă că şi-au fondat sau co-fondat compania şi şi-au făcut singuri propria avere, în loc să o moştenească - în scădere de la 69% în 2023.

CEL MAI TÂNĂR MILIARDAR

Vârsta medie a unui miliardar din clasament este de 66 de ani. Cel mai în vârstă membru al listei este magnatul în asigurări George Joseph, în vârstă de 102 ani (1,7 miliarde de dolari), unul dintre cei 425 de oameni care au 80 de ani sau mai mult.

Cel mai tânăr miliardar din întreaga lume este Livia Voigt, în vârstă de 19 ani, o moştenitoare braziliană al cărei bunic a cofondat producătorul de echipamente electrice WEG. Aflată încă la universitate, ea este cu două luni mai mică decât al doilea cel mai tânăr miliardar găsit de Forbes, Clemente Del Vecchio, unul dintre mai mulţii moştenitori ai averii lui Leonardo Del Vecchio, fondatorul colosului de ochelari EssilorLuxottica.

Pe listă se află 25 de persoane care au 33 de ani sau mai puţin, deşi doar 7 sunt self-made (niciunul nu are sub 30 de ani).

FOŞTI MILIARDARI IEŞIŢI DE PE LISTĂ

Cu toate acestea - chiar şi în vremuri favorabile pentru averile miliardarilor - falimentele, scandalurile şi prăbuşirile bursiere au dus la eliminarea a 189 de persoane de pe lista Forbes.

Printre acestea se numără: Ryan Breslow de la Bolt, al cărui startup de plăţi s-a destrămat, magnatul imobiliar austriac Rene Benko, aflat în faliment, şi Hui Ka Yan, preşedintele dezvoltatorului imobiliar chinez Evergrande Group, aflat în dificultate.

Alte 32 de persoane de pe lista din 2023 au murit în ultimul an, printre care fostul preşedinte din Chile, Sebastián Piñera, cofondatorul Intel, Gordon Moore, investitorul Charlie Munger şi cântăreţul Jimmy Buffett.

INDIGNARE DE STÂNGA

Militanţii pentru egalitate au declarat că "bogăţia uluitoare" acumulată de către super-bogaţii lumii ar trebui să conducă la eforturi urgente "pentru a distribui această bogăţie mai uniform, proporţional şi eficient", scrie The Guardian.

Daisy Pearson, de la grupul de campanie Global Justice Now, a declarat: "Este absolut inadmisibil ca, în condiţiile în care o mare parte a populaţiei lumii trăieşte într-o sărăcie cruntă, câtorva indivizi să li se permită să acumuleze averi uriaşe. Acest lucru este posibil doar prin exploatare, iar monopolizarea bogăţiei şi a resurselor le permite să acumuleze o putere şi o influenţă uriaşe asupra deciziilor care ne afectează viaţa de zi cu zi. Destul este destul - ar trebui să interzicem existenţa acestor baroni", a declarat militanta.

Luke Hildyard, directorul executiv al grupului de reflecţie High Pay Centre, a declarat: "Lista miliardarilor este, în esenţă, un calcul anual care arată cât de mult din bogăţia creată de economia globală este acaparată de o castă minusculă de oligarhi, în loc să fie folosită în beneficiul întregii omeniri. Cea mai urgentă misiune a următoarelor decenii ar trebui să fie aceea de a distribui această bogăţie în mod mai egal, proporţional şi eficient".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.