Scenaristul Mardik Martin, care a colaborat cu regizorul Martin Scorsese pentru filmele „Mean Streets”, „New York, New York” şi „Raging Bull”, a murit miercuri, la Los Angeles, la vârsta de 82 de ani.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Născut în Iran, într-o familie armeană şi crescut în Irak, unde a lucrat, în adolescenţă, pentru un distribuitor de film, Martin a ajuns în Statele Unite pentru a studia Economia la NYU. L-a întâlnit pe Scorsese în 1961. La scurt timp după aceea, a început să colaboreze cu el.

Între primele lor filme se numără scurtmetrajul „It’s Not Just You, Murray” (1964) şi lungmetrajul de debut al lui Scorsese, „Who’s That Knocking at My Door?” (1967), precum şi documentarul „Italianamerican” (1974).

Martin a scris cu Scorsese „Mean Streets” (1973), apoi cu Earl Mac Rauch „New York, New York” (1977).

După ce s-a mutat la Hollywood, Martin a lucrat pentru Chartoff-Winkler Productions, pentru care a scris „Valentino”, regizat de Ken Russell.

Martin a mai colaborat cu Scorsese pentru documentarul „The Last Waltz” (1978), despre ultimul concert al trupei The Band, şi pentru „American Boy: A Profile of Steven Prince” (1978).

Pentru „Taurul furios/ Raging Bull” (1980), Mardik Martin a petrecut un an documentându-se cu privire la viaţa pugilistului Jake LaMotta şi a scris scenariul cu Paul Schrader, primind apoi o nominalizare la Globurile de Aur.

El a a declarat pentru Los Angeles Time în 2007: „De Niro a vrut să facă «Raging Bull», dar Marty nu, pentru că ura boxul şi sportul în general”.

Mardik Martin a fost profesor de scenaristică la NYU şi School of Cinematic Arts de la USC. Înainte de asta, a traversat o perioasă dificilă - s-a luptat cu dependenţa de cocaină şi a pierdut contracte precum „Carlito’s Way”.

Ultimul scenariu pe care l-a semnat a fost „The Cut” (2014), regizat de Fatih Akin.

Un documentar despre viaţa lui, „Mardik: Baghdad to Hollywood”, a fost lansat în 2008.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.