Scena muzicii techno din Berlin a fost inclusă pe lista patrimoniului cultural imaterial al UNESCO, ca recunoaştere a contribuţiei acesteia la identitatea culturală a oraşului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Clubcommission din Berlin, o reţea pentru cluburile şi muzicienii techno din Berlin, a descris această decizie ca fiind "o altă piatră de hotar pentru producătorii, artiştii, operatorii de cluburi şi organizatorii de evenimente techno din Berlin".

Lutz Leichsenring, membru executiv al consiliului de administraţie al Clubcommission, a declarat pentru postul german de televiziune DW: "Decizia ne va ajuta să ne asigurăm că această cultura de club este recunoscută ca un sector valoros, demn de protecţie şi sprijin".

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

De mai bine de zece ani există o campanie pentru ca muzica şi cultura techno să fie adăugate pe lista Germaniei, condusă de Rave the Planet, o organizaţie non-profit care sprijină cultura muzicii electronice.

"Felicitări tuturor creatorilor culturali care au modelat şi au contribuit la cultura techno din Berlin", a declarat grupul într-o declaraţie pe reţelele de socializare. "Aceasta este o piatră de hotar majoră pentru întreaga cultură, iar bucuria noastră este dincolo de cuvinte". 

Rave the Planet a depus cererea pentru ca techno să fie inclus în listă în noiembrie 2022.

Statutul de patrimoniu cultural imaterial este acordat mai frecvent unor activităţi culturale mai tradiţionale, cum ar fi dansul Mwinoghe din Malawia sau cultura slovacă a cimpoiului. Recenta recunoaştere pe lista patrimoniului cultural imaterial a reggae-ului jamaican şi a festivalului Kumbh Mela din India pe lista patrimoniului cultural imaterial al UNESCO i-a determinat însă pe liderii comunităţii techno din Berlin să militeze pentru ca scena lor să fie inclusă în registrul Germaniei, care este separat de lista UNESCO.

Techno este o parte fundamentală a oraşului, potrivit lui Peter Kirn, un DJ şi producător muzical din Berlin. În 2021, acesta a declarat pentru Observer: "În alte oraşe, oamenii nu ar accepta muzica foarte dură sau ciudată, plină de sintetizatoare şi de maşini de tobe foarte brutale şi distorsionate. Nu poţi pune aşa ceva la ora de vârf într-un club, darămite la prânz. Iar aici este total acceptabil să cânţi aşa ceva în timpul prânzului".

Scena techno este una dintre cele şase noi intrări pe lista patrimoniului cultural imaterial din Germania; printre celelalte se numără vinul din fructe şi alpinismul. O paradă din Bavaria, cunoscută sub numele de Kirchseeoner Perchtenlauf, la care participanţii se îmbracă în monştri blănoşi, a fost, de asemenea, adăugată pe listă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.