Peste 500 de persoane, între care s-au numărat răniţi în incendiul din clubul Colectiv şi apropiaţi ai acestora, au ţinut un moment de reculegere şi au ascultat muzică rock, vineri seară, în memoria celor 64 de persoane care şi-au pierdut viaţa în urma tragediei, în deschiderea unui festival cu concerte caritabile, organizat de Asociaţia Colectiv GTG 3010, la Berăria H din Bucureşti.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

După un an de la tragedia din clubul Colectiv, în urma căreia şi-au pierdut viaţa 64 de persoane şi au fost rănite alte 160, formaţiile Nexus şi Compact, dar şi Florin Chilian, au susţinut recitaluri, vineri seară, în cadrul unui festival caritabil organizat de Asociaţia Colectiv GTG 3010. La eveniment au participat şi răniţi în incendiu şi apropiaţi ai acestora, iar banii strânşi din vânzarea biletelor vor ajunge la cei care încă au nevoie de tratament.

După momentul de reculegere, la care cele 200 de persoane prezente - adulţi şi copii, rockeri îmbrăcaţi cu geci negre din piele, dar şi fani ai altor genuri muzicale, au fost invitate de prezentatorul evenimentului, Petre Magdin, scena a fost ocupată de trupa Nexus.

”Atunci a fost un mare sacrificiu. Este singurul mod în care îmi pot justifica eu mie ce s-a întâmplat”, a spus unul dintre membrii trupei.

Între timp, numărul participanţilor la eveniment a continuat să crească şi a ajuns, după jumătatea programului, la peste 500 de persoane, care au ocupat locuri la mese aşezate în faţa scenei, au servit cina, au purtat conversaţii, au făcut selfie-uri şi au ascultat recitalurile susţinute de artiştii invitaţi.

Prezenţi la eveniment au fost şi soţii Sanda şi Cătălin Scânteie, răniţi în incendiul din clubul Colectiv, care au contribuit la organizarea evenimentului.

”Este un eveniment caritabil, făcut în amintirea celor 64 de morţi de la Colectiv şi are ca scop strângerea de fonduri pentru tratamentele de care încă mai au nevoie răniţii, supravieţuitorii. În acest moment sunt vreo 30 de cazuri delicate care mai au nevoie de operaţii şi care, din păcate, se fac mai mult în afară decât în ţară. Vor fi proiecţii video în a treia zi, duminică, cu formaţii ale celor care nu mai sunt, cu mesaje ale noastre, filmate în prealabil”, a spus Cătălin Scânteie, pentru Agenţia de presă News.ro, precizând că nu mai are nevoie de intervenţii chirugicale, dar soţia lui va suferi o operaţie în Belgia, unde vor merge marţi.

El a precizat că i-a fost greu să aducă trupele la eveniment, deşi, în unele cazuri, artiştii ”s-au adus unii pe alţii”. ”Au fost şi câteva refuzuri dureroase”, a adăugat el.

Sanda Scânteie a povestit, pentru News.ro, că are nevoie de intervenţii chirurgicale pentru mobilitatea mâinilor, esenţială pentru activitatea ei, de asistent medical, şi că s-a implicat mult în organizarea festivalului, cu bucurie, dar şi cu o tristeţe care nu va trece niciodată.

”Eu cred că nu o să se uite niciodată. Am făcut-o mai degrabă pentru a aduce puţin în prim-plan, ca oamenii să conştientizeze mai bine ce s-a întâmplat acolo, pentru că din păcate încă ne paşte acest pericol. Încă nu s-au rezolvat toate problemele”, a spus femeia.

Ea a adăugat că ministrul Vlad Voiculescu a schimbat foarte multe aspecte, dând exemplu faptul că ajutoarele de la stat pentru răniţi s-au prelungit până în anul 2018.

”Vindecarea noastră, tratamentele noastre sunt în discordanţă cu legislaţia în vigoare, pentru că noi, în mod normal, avem nevoie de mult mai mult timp. Un mare ars se vindecă undeva între un an şi jumătate – doi ani minim. Pe 31 decembrie s-ar fi încheiat ajutorul din partea statului pentru noi. Sunt nişte cheltuieli enorme, pe care nu le poate susţine un om cu venituri normale”, a mai spus Sanda Scânteie, precizând că sursa optimismului ei este copilul său, care se sperie de fiecare dată când părinţii lui pleacă de acasă.

După formaţia Nexus, care şi-a încheiat spectacolul în aplauzele publicului, scena a fost ocupată de Florin Chilian.

O studentă din Piteşti, care a venit în Capitală special pentru eveniment, a spus că participă la concerte doar pentru a ajuta victimele incendiului din clubul Colectiv, şi nu pentru formaţiile invitate, pe care nu le cunoaşte.

”Nu am avut prieteni care şi-au pierdut viaţa atunci, dar unii dintre ei au fost în clubul acela şi chiar mi-au povestit prin tot ce au trecut, tot ce au simţit şi cu recuperarea care continuă. Nu am venit atât pentru trupe, eu nici nu sunt din Bucureşti – majoritatea trupelor nici nu le ştiu, sunt trupe mari şi vechi. Îmi place genul dar nu ascult prea mult şi mai mult nu ştiu despre ce se întâmplă aici. Am vrut să contribui cumva la această cauză”, a spus tânăra, cu părul albastru, îmbrăcată cu haine colorate.

Între participanţii la eveniment s-au aflat, de asemenea, voluntari care au oferit sprijin răniţilor după incendiu.

”Eram în primul an studentă la Istoria Artei şi voiam să fac ceva, să mă implic. Am căutat o asociaţie pe net şi am găsit şi din câte ştiam erau foarte puţine atunci, cam 10 persoane, iar pe mine m-au trimis cam singură la spitalul «Bagdasar – Arseni». Fiind a doua săptămână după ce se întâmplase, aveau nevoie de bandaje, de mâncare, apă tot timpul, creme, psihologi. A fost o perioadă foarte grea, cel puţin două luni după ce s-a întâmplat, a fost groaznic. Stăteam cu ei şi îmi amintesc în prima săptămână când auzeam de cineva că nu mai e... A fost groaznic. Chit că nu aveai o legătură cu persoana sau cu familia, lucrul acesta te dărâma. Era foarte greu de înţeles, de suportat. După ce au părăsit toţi spitalul, am întrerupt oarecum legătura cu ei, pentru că am fost plecată în Statele Unite, în vară. A fost foarte mult pentru mine, trebuia să mă detaşez”, a povestit o tânără, care a ieşit din sală alături de un grup de prieteni fumători.

Preşedintele asociaţiei, Eugen Iancu, a spus că a invitat miniştri la festival, dar, întrucât este campanie electorală, aceştia par a fi sfătuiţi de specialiştii în comunicare să evite să dea impresia că s-ar folosi de imaginea Colectiv. ”Este foarte posibil ca din cauza asta să avem probleme”, a spus el.

Eugen Iancu, al cărui copil şi-a pierdut viaţa în urma incendiului, a spus că în ultimul an de la tragedie nu s-a schimbat nimic sau ”prea puţin”.

”Eu aş fi vrut să văd în Colectiv un moment zero în care terminăm cu toate măgăriile, hoţiile, ticăloşiile de dinainte. Trăiesc cu senzaţia că nu. Oameni care atunci au greşit fatal faţă de copiii noştri, pentru că eu îi numesc criminali, candidează iar. Mi se pare culmea nesimţirii. Eu chiar cred că cu aceiaşi oameni nu se va schimba nimic. Consider că trebuie lucrat la mentalitatea oamenilor, numai că asta se schimbă în etape, greu. În primul rând, trebuie să învăţăm să ne recunoaştem capacităţile. Suntem nişte cârpaci. Asta s-a observat în Colectiv în sistemul sanitar, sistemul militarizat – tot ceea ce înseamnă Ministerul de Interne, să nu uităm că jandarmii atunci sub acoperirea unui protocol, ei spuneau că acoperă un perimetru. Nu o să auziţi un rănit care să spună că un singur jandarm a pus mâna să ajute. Stăteau şi se uitau. Din păcate, intervenţia din acea noapte a fost o catastrofă, drept dovadă că 100 de răniţi din centrul Bucureştiului au ajuns cu taxiul la spitale. Aşa ceva nu era voie. Consider că au fost foarte multe probleme şi schimbările sunt destul de mici – o lege pe ici pe colo, să sperăm că se pun bazele unor spitale, dar cam atât”, a spus el, pentru News.ro.

”Trebuie să ne mişcăm, chiar dacă lumea ne ceartă că îl acuzăm pe unul sau pe altul. Oamenii ăia trebuie să simtă o presiune şi să schimbe ei ceva. Altfel nu vom reuşi”, a adăugat el.

În afară de concerte, în cadrul festivalului a fost organizat şi un stand cu produse precum tricouri, şepci şi genţi, CD-uri, viniluri, magneţi pentru frigider şi brelocuri inscripţionate cu numele unor trupe rock. Din vânzările făcute, compania participantă donează 10% asociaţiei, în timp ce toţi banii strânşi la o altă categorie de produse ajung în proporţie de 100% la asociaţie.

”Un album scos nou, un memorial, un album al trupei Godbye to Gravity, tricouri – la toate lucrurile astea banii se vor duce direct către urmaşii trupei”, a explicat Eugen Iancu, precizând că Berăria H a găzduit evenimentul gratuit.

Scena a fost cedată de Florin Chilian trupei Compact, după ce melodia ”Zece” s-a auzit fără versuri, în timp ce lumina de pe scenă a fost stinsă.

”Motivul pentru care suntem aici este să omagiem îngrozitorul eveniment şi tragismul prin care cei 64 de copii şi-au pierdut viaţa. Nu avem voie să îi uităm. Au iubit muzica rock. Era necesar ca trupa Compact să fie aici. Muzica rock a adunat generaţii. Nu a dezbinat niciodată. A fost un mod frumos de viaţă. Muzica rock trăieşte şi nu va dispărea niciodată. Cei care au spus tot felul de prostii legat de satanism, de comportament deviant, nu ştiu ce vorbesc. Sunt foarte elegant că spun asta şi mă opresc aici. Suntem la un eveniment să comemorăm jertfa unor copii”, a spus Paul Ciuci, vocalist, chitarist şi compozitor al formaţiei Compact, pentru News.ro.

În continuarea evenimentului au fost programate, până la miezul nopţii, concertele Talisman, Costi Cămărăşan Band şi 7 Semne. Festivalul continuă până duminică, cu formaţii precum Coma, Kempes, Metrock, Anton, Krypton Unplugged, Truda, Altar, Awake, Trooper şi Hatemode.

Pe 30 octombrie 2015, formaţia rock Goodbye to Gravity îşi lansa cel de-a doilea album, ”Mantras of War”, printr-un concert în Colectiv. În urma incendiului care a izbucnit în clubul bucureştean şi-au pierdut viaţa patru dintre cei cinci membri ai trupei, alături de jurnalişti şi fani.

În afara celor 64 de tineri decedaţi, peste 160 de oameni au fost răniţi în incendiu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.