După ce a participat la peste 1.500 de misiuni, un câine poliţist este casat, pentru că şi-a pierdut aptitudinile la cei 11 ani împliniţi. La prima licitaţie organizată de Poliţia Arad, ciobănescul german Jake a avut un preţ de strigare de 200 de lei, dar nimeni nu s-a prezentat, iar poliţistul care i-a fost partener în ultimul deceniu speră că îl va putea lua definitiv acasă după următoarele două licitaţii, pregătindu-i deja o cuşcă nouă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Un anunţ de licitaţie a fost afişat, recent, la intrarea în Poliţia Arad, subiectul fiind Jake, un ciobănesc german aflat în serviciu de peste un deceniu. Prima licitaţie a avut loc în 13 iunie, iar preţul de strigare a fost de 200 de lei, însă nimeni nu s-a prezentat, astfel că au mai fost programate două, pentru 29 iunie şi 5 iulie.

Câinele poliţist, care a fost casat, a împlinit 11 ani şi nu mai poate face faţă misiunilor. El şi-a pierdut aptitudinile, iar procedurile cer ca patrupedul să fie scos din inventar prin vânzare. Cel care i-a fost partener în ultimul deceniu, agentul şef adjunct Radu Vasiescu, nu se poate despărţi de el atât de uşor.

 

”Jake mi-a fost cel mai de încredere partener”

Cariera lui Jake a început după ce a fost antrenat în Centrul Chinologic "Dr. Aurel Greblea" din Sibiu, una dintre cele mai mari unităţi de profil din Europa, aici fiind antrenaţi, în fiecare an, sute de câini.

Înainte de a fi antrenaţi, câinii sunt selectaţi în funcţie de aptitudinile pe care le manifestă pentru diferite specialităţi,precum însoţire-patrulare, însoţire-intervenţie, urmărire, detectare explozivi şi stupefiante, descoperire cadavre, descoperire persoane surprinse sub dărâmături etc.

La început, Jake a fost un câine de urmă, pentru criminalistică, dar după câteva luni s-a dovedit puţin mai agresiv şi a fost trecut la serviciul de ordine publică, pentru misiuni de însoţire, patrulare, dar şi pentru pândă şi prinderea infractorilor.

”Aşa a ajuns la mine, în urmă cu mai bine de zece ani, iar de atunci Jake mi-a fost cel mai de încredere partener pe care l-am avut în carieră. Câinele nu trădează niciodată. Îmi doresc să facem echipă în continuare, atât cât va trăi”, a declarat agentul Radu Vasiescu pentru News.ro.

 

Jake a participat la peste 1.500 de misiuni

 

Pentru un sac de mâncare pe lună, Jake a fost disponibil partenerului său 24 de ore din 24. Împreună, au avut peste 1.500 de misiuni. Au fugărit şi prins infractori, au patrulat în zone cu potenţial infracţional mare pentru a asigura liniştea, au stat nopţi întregi la pândă.

Incoruptibil, Jake nu a ajuns niciodată la înţelegere cu infractorii. Iar în cariera sa a prins mulţi, de la hoţi, la autori ai unor atacuri violente.

”Încă de la primele misiuni s-a dovenit foarte eficient pe teren. Într-o noapte, am efectuat o pândă pentru prinderea unui bărbat care şi-a înjunghiat un coleg de serviciu. Agresorul şi-a uitat actele la locul faptei, aşa că bănuiam că va reveni pentru a le recupera. Când şi-a făcut apariţia, Jake a reacţionat imediat, l-a pus la pământ şi l-a imobilizat până când i-am pus cătuşele”, povesteşte Radu Vasiescu.

În toţi anii în care au făcut echipă, câinele poliţist a greşit o singură dată faţă de partenerul său, reacţionând după instinct: ”Patrulam pe faleza Mureşului, iar un grup de tineri teribilişti se străduiau să-l agite pe Jake, pe care-l ţineam în lesă. Câinele a încercat să scape, să îi alerge, însă eu l-am tras puternic înapoi şi s-a întors şi m-a muşcat de mână. A reacţionat după instinct, dar şi-a dat imediat seama că a greşit. S-a pus jos, m-a lins pe pantofi pentru a-şi cere scuze. Nu am suferit decât o rană superficială”.

 

La ”pensionare”, Jake primeşte o cuşcă nouă

 

Agentul Radu Vasiescu speră că nici la următoarele două licitaţii nu se va prezenta nimeni, pentru că deja a construit o cuşcă pentru Jake, care este ”cadoul de pensionare”.

”Eu i-aş fi cel mai bun prieten, pentru că între noi există un ataşament. Jake este membru al familiei, venea acasă de la muncă odată cu mine, plecam împreună la serviciu. Toţi îl iubim. Nici nu cred că ar veni la licitaţie cineva interesat să ducă acasă un câine bătrân, care s-ar acomoda greu cu alţi stăpâni. Eu am mai avut o căţeluşă care a murit de bătrâneţe în urmă cu o săptămână, aşa că Jake va avea toată atenţia noastră”, spune Radu Vasiescu.

După ieşirea lui Jake din inventar, Poliţia Municipală Arad va mai rămâne cu doi câini în serviciu, iar în judeţ mai există 13, la posturile din oraşe sau comune mari.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.