Regizorul Ken Loach, scenaristul scoţian Paul Laverty şi compozitorul american James Newton Howard vor fi recompensaţi cu cea mai înaltă distincţie - Globul de Cristal - la cea de-a 52-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Karlovy Vary, au anunţat marţi organizatorii evenimentului, informează revista Variety.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

James Newton Howard va participa şi la un concert care va deschide ediţia 2017 a festivalului, urmând să dirijeze Orchestra Naţională Simfonică din Cehia, într-o premieră mondială a coloanei sonore pe care muzicianul american a creat-o pentru continuarea filmului ”Fantastic Beats and Where to Find Them”, ce va fi lansată pe marile ecrane în anul 2018.

Regizorul britanic Ken Loach şi colaboratorul său Paul Laverty vor primi Globul de Cristal pentru contribuţia artistică deosebită la dezvoltarea cinematofrafiei mondiale. Cei doi cineaşti au colaborat la 12 filme, inclusiv la lungmetrajul ”I, Daniel Blake” care a câştigat trofeul Palme d’Or la ediţia din 2016 a Festivalului de la Cannes. Prima lor colaborare a fost filmul ”Carla’s Song” din 1996. Ken Loach şi Paul Laverty au colaborat şi la pelicula ”The Wind That Shakes the Barley” care i-a adus regizorului britanic primul său trofeu Palme d’Or la Cannes în anul 2006.

Muzicianul James Newton Howard, care a creat coloanele sonore ale unor filme celebre, precum ”Pretty Woman”, ”The Sixth Sense” şi ”Batman Begins”, dar şi toate cele patru pelicule din seria ”Hunger Games”, va primi şi el Globul de Aur. A fost nominalizat de opt ori la premiile Oscar - inclusiv două nominalizări la categoria ”cel mai bun cântec” - şi a câştigat în 2009 un premiu Grammy, alături de Hans Zimmer, pentru colaborarea lor de pe coloana sonoră a filmului ”The Dark Knight” regizat de Christopher Nolan. James Newton Howard îşi va prezenta compoziţiile muzicale într-un turneu care va debuta în luna noiembrie, la Royal Albert Hall din Londra, şi va continua cu show-uri în 20 de oraşe europene.

Scenaristul şi regizorul Vaclav Vorlicek va fi recompensat în acest an de organizatorii Festivalului Karlovy Vary cu Premiul Preşedintelui pentru contribuţii deosebite aduse cinematografiei din Cehia.

Va fi pentru a treia oară când Festivalul Karlovy Vary va găzdui un concert în seara de deschidere. Concertul, programat pe 30 iunie, va fi dirijat de Carl Davis, ce va prezenta un program cu muzica din filmele seriei ”James Bond”, interpretată tot de Orchestra Naţională Simfonică din Cehia. 

Organizatorii au anunţat că ediţia din 2017 va găzdui şi premiera mondială a unei versiuni restaurate a filmului ceh premiat cu Oscar ”The Shop on Main Street”. Regizat de Jan Kadar şi Elmar Klos, acest lungmetraj din 1965 a câştigat premiul Oscar pentru cel mai bun film străin. Proiecţia va avea loc pe 1 iulie în holul central de la Hotel Thermal.

Festivalul Karlovy Vary va include şi o retrospectivă dedicată cineastului japonez Kenji Mizoguchi. 

Organizatorii vor marca şi centenarul naşterii regizorului ceh Jiri Brdecka printr-o serie de evenimente.

Filmele din competiţia festivalului vor fi anunţate pe 30 mai, iar întreaga selecţie de la Karlovy Vary va fi anunţată în luna iunie.

În fiecare an, în cadrul Festivalului de la Karlovy Vary sunt prezentate peste 200 de filme din toată lumea. De-a lungul timpului, nume celebre ale cinematografiei mondiale au fost prezente pe covorul roşu din oraşul din nord-vestul Cehiei, printre care Roberd De Niro, Milos Forman, Jude Law, Leonardo DiCaprio şi Helen Mirren.

Cea de-a 52-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Karlovy Vary va avea loc în perioada 30 iunie - 8 iulie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.