Cea de-a cincea ediţie a Nopţii Literaturii Europene, Bucharest Street Food Festival, cea de-a şasea ediţie a Balkanik Festival, primul târg al toamnei de la Muzeul Naţional al Ţăranului Român (MNŢR), ”Primenire”, precum şi premiere cinematografice alcătuiesc oferta culturală şi de divertisment a acestui sfârşit de weekend în Bucureşti.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Noaptea Literaturii Europene

Cea de-a cincea ediţie a Nopţii Literaturii Europene la Bucureşti începe vineri, de la ora 19.00, cu evenimente care vor avea loc pe strada Pictor Arthur Verona, Piaţa Lahovary şi strada Vasile Lascăr din Bucureşti. Până la ora 23.00, în perimetrul dedicat manifestărilor vor avea loc lecturi, performance-uri, discuţii, expoziţii şi proiecţii.

La Casa ”Ion Mincu”, vor avea loc evenimente propuse de Centrul Ceh şi Institutul Cultural Român. Florin Iaru va citi din antologia de proză cehă contemporană ”Coama leului pe pernă”, de la ora 19.30, iar Svetlana Cârstean va susţine mai multe performance-uri de la ora 19.00.

La Cărtureşti Verona, de la ora 19.00, va avea loc proiecţia portretelor realizate de fotograful italian Giovanni Giovannetti, iar cei prezenţi îl vor putea vedea pe scriitorul Makis Tsitas vorbind despre cartea sa, ”Martor mi-e Dumnezeu”.

Tot acolo, Mara Chiriţescu va citi şi discuta despre viaţa şi opera lui Cesare Pavese ”Noapte de sărbătoare şi alte povestiri”, iar de la ora 21.15, va începe proiecţia filmului ”Prietenele" (1955), de Michelangelo Antonioni, adaptare liberă după romanul ”Femei singure”, de Cesare Pavese.

Pe Terasa Teatrului Ţăndărică, Teatrul din Nori, Istvan Teglas va citi din ”Ingeniosul Hidalgo Don Quijote de la Mancha”, de  Miguel de Cervantes Saavedra, Ozana Oancea din ”Rugul”, de György Dragomán, iar Ionuţ Grama din ”În noaptea timpului”, de Antonio Muñoz Molina.

Târg la Muzeul Naţional al Ţăranului Român

”Primenire”, primul târg al toamnei de la MNŢR, se deschide sâmbătă, la ora 10.00, în curtea muzeului de la Şosea. Şi duminică, de la aceeaşi oră, publicul va putea vizita târgul. Timp de două zile, Galeria de Artă Ţărănească va prezenta vizitatorilor şi târgoveţilor hainele de sărbătoare din lada de zestre, aduse de meşteri din toată ţara.

Astfel, cămăşi femeieşti şi bărbăteşti, poale, catrinţe, fote, vâlnice, ii, marame ţesute din borangic şi podoabe, obiecte din lemn, instrumente muzicale şi ouă încondeiate vor fi expuse la vânzare. Vizitatorii târgului vor putea găsi şi merinde precum miere, dulceaţă, prăjituri şi zacuscă. Accesul publicului este gratuit.

Bucharest Street Food Festival

Gurmanzii îşi pot petrece weekendul la Romexpo, pe aleea din faţa pavilionului Central, la Bucharest Street Food Festival, unde se găsesc o căruţă cu cârnaţi germani, frigărui de miel italiene, peşte în stil turcesc, camioane cu burgeri, butoi cu îngheţată artizanală, mâncare mexicană şi paste italieneşti. Pentru cei care nu consumă carne, festivalul a pregătit şi preparate specifice pentru vegani şi vegetarieni. La fel şi o varietate de băuturi răcoritoare, alcoolice, cafea.

Balkanik Festival

De vineri până duminică, în Grădina Uranus din Capitală are loc cea de-a şasea ediţie a Balkanik Festival, care cuprinde concerte, dar şi acrobaţii, jam sessions cu fanfare, expoziţii de fotografie (”Ultima Transhumanţă/ The Last Transhumance” şi ”Bucureşti Demolat”) şi demonstraţii live de meşteşuguri. Între invitaţii la eveniment se numără Fanfara Shukar din Zece Prăjini, care l-a acompaniat pe Ovidiu Lipan Ţăndărică în concerte, Fanfara Extraterestră şi Actores Alidos - Galanìas (Italia), cu un repertoriu de cântece pentru femei, bazat pe tradiţia sardiniană. Abonamentele sunt disponibile pe eventbook.ro la preţul de 120 de lei. Biletele pentru o zi de festival costă 50 de lei.

Premiere cinematografice

Cinefilii vor putea vedea în acest weekend, în premieră, filmul ”Sieranevada”, regizat de Cristi Puiu, filmul biografic ”Pumni de piatră/ Hands of Stone”, în regia lui Jonathan Jakubowicz, şi ”Sully: Miracolul de pe râul Hudson”, regizat de Clint Eastwood.

”Sieranevada”, de Cristi Puiu, a deschis competiţia oficială a Festivalului de Film de la Cannes 2016 şi este propunerea României pentru o nominalizare la Oscar într-o limbă străină. Acţiunea filmului se petrece la trei zile de la atentatul din redacţia publicaţiei pariziene Charlie Hebdo şi la patruzeci de zile după moartea tatălui său, când Lary, un medic trecut de 40 de ani, urmează să îşi petreacă ziua de sâmbătă însoţit de soţia sa, în sânul familiei reunite cu ocazia comemorării celui dispărut. Evenimentul, însă, nu se derulează conform aşteptărilor.

Filmul ”Pumni de piatră/ Hands of Stone” spune povestea legendarului Roberto Duran şi a antrenorului său Ray Arcel, precum şi a modului în care şi-au schimbat viaţa unul celuilalt. Robert de Niro, câştigător a două premii Oscar, îl interpretează pe Arcel, un evreu din Harlem, care a devenit primul antrenor de box ales în Boxing Hall of Fame.

”Sully: Miracolul de pe râul Hudson” îl are ca protagonist pe actorul Tom Hanks, care îl portretizează pe eroul naţional Chesley ”Sully” Sullenberger, pilot american care a aterizat forţat în râul Hudson, în ianuarie 2009, cu un avion de linie, salvând viaţa tuturor celor 155 de pasageri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.