EUNIC Austria organizează prima ediţie a Europäisches Film Festival / Festivalul Filmului European în Viena. 15 filme din diferite ţări europene vor fi proiectate la cinematograf Stadtkino din capitala austriacă, între 21 şi 29 februarie 2024.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Bulgaria, Cehia, Cipru, Croaţia, Franţa, Grecia, Malta, Olanda, Polonia, România, Slovacia şi Slovenia - ţări membre în clusterul EUNIC Austria şi membrii asociaţi din Republica Moldova, Turcia şi Ucraina vor prezenta producţii cinematografice inspirate de valori europene precum diversitatea, incluziunea şi drepturile omului. Festivalul oferă o perspectivă a diversităţii cinematografice a continentului nostru şi prezintă o gamă largă de genuri, de la dramă şi comedie la documentare.

Cele mai multe dintre filme vor avea premiera austriacă în cadrul Festivalului Filmului European. Toate filmele sunt prezentate în limba originală, cu subtitrare în engleză sau germană.

România este reprezentată la festival de coproducţiile „Al cui câine sunt eu?“, de Róbert Lakatos (România-Ungaria) şi „Carbon”, de Ion Borş (Republica Moldova-România-Spania).

„Al cui câine sunt eu?“ este un eseu documentar satiric, care vorbeşte despre politică într-o lume în care cetăţenii sunt câinii, politicienii – crescătorii de câini, funcţionarii sunt proprietarii, naţiunile – rasele naţionale câineşti, ţările sunt federaţiile naţionale ale crescătorilor, iar forumul suprem internaţional este FCI-ul, adică Federaţia Canină Internaţională – regizorul Róbert Lakatos fiind cel care interpretează realitatea şi manipulează opinia publică.

„Carbon“, debutul în lungmetraj al regizorului Ion Borş se situează în Moldova anilor ’90, unde Dima, un şofer de tractor, decide să se înroleze în armată şi să ia parte la războiul de la graniţa cu Transnistria, alături de Vasea, un veteran al războiului din Afganistan. Pe drum spre front descoperă un cadavru carbonizat, care nu prezintă interes pentru nimeni, nici măcar pentru autorităţi. Dima şi Vasea se hotărăsc să-i ofere o înmormântare cuvenită şi pornesc într-o călătorie plină de aventuri şi situaţii limită în încercarea de a afla identitatea cadavrului.

Ambii regizori, Róbert Lakatos şi Ion Borş, vor participa la o discuţie cu publicul după proiecţii.

Curatorul primei ediţii a Festivalului Filmului European la Viena este Neil Young, critic de film, curator şi programator de festival. Recenziile sale sunt publicate de The Hollywood Reporter, Sight & Sound, Tribune (London) sau MUBI Notebook. Între 2011 şi 2015 a fost directorul Festivalului Internaţional de Film Bradford, iar în prezent este consultant artistic pentru diverse festivaluri europene, printre care şi Viennale.

Program:

21 februarie, 20:00 – „That Afternoon” (R: Nafiss Nia), Olanda
22 februarie, 17:30 – „Papa” (R: Anna Maliszewska), Polonia, Ucraina
23 februarie, 17:00 – „Safe Place” (R: Juraj Lerotić), Croaţia
23 februarie, 22:00 – „She Came at Night” (R: Tomáš Pavlíček, Jan Vejnar), Republica Cehă
24 februarie, 19:15 – „Iman” (R: Korinna Avraamidou, Kyriakos Tofaridis), Cipru
24 februarie, 22:00 – „Riders” (R: Dominik Mencej), Slovenia, Bosnia-Herţegovina, Italia, Serbia, Croaţia
25 februarie, 12:00 – „Freestyle” (R: Didier Barcelo), Franţa
25 februarie, 14:30 – „Phi 1.618” (R: Theodore Ushev), Bulgaria, Canada
25 februarie, 20:00 – „The Parade” (R: Michalis Galanopoulos), Grecia, Elveţia
25 februarie, 20:00 – „Whose Dog Am I?” (R: Róbert Lakatos), România, Ungaria
26 februarie, 17:30 – „Piargy” (R: Ivo Trajkov), Slovacia, Macedonia de Nord, Republica Cehă
27 februarie, 20:15 – „Life to the Limit” (R: Pavlo Peleshok), Ucraina
28 februarie, 17:45 – „Carbon” (R: Ion Borş), Republica Moldova, România, Spania
28 februarie, 20:15 – „Carmen” (R: Valerie Buhagiar), Malta, Canada
29 februarie, 20:15 – „Cloves & Carnations” (R: Bekir Bülbül), Turcia, Belgia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.