Cel mai mare număr de premii Oscar ce au fost câştigate de un singur film este de 11. Acest record este deţinut ex aequo de trei filme: ”Ben-Hur” (1960, din 12 nominalizări), ”Titanic” (1998, din 14 nominalizări) şi ”Stăpânul inelelor: Întoarcerea regelui” (2004, din 11 nominalizări).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Un număr de 47 de pelicule au fost nominalizate de-a lungul anilor la cele cinci Oscaruri majore (”Big Five”) – cel mai bun film, cel mai bun regizor, cel mai bun actor, cea mai bună actriţă şi cel mai bun scenariu. Dintre ele, doar trei au reuşit performanţa de a câştiga ”cvinta regală”: ”New York-Miami”, la cea de-a 5-a gală Oscar, în 1935; ”Zbor deasupra unui cuib de cuci”, la cea de-a 48-a gală, în 1976; ”Tăcerea mieilor”, la cea de-a 64-a ceremonie, în 1992.

Doar trei filme au reuşit să câştige toate statuetele decernate în categoriile la care au concurat: ”Gigi” în 1959 (9 nominalizări şi 9 Oscaruri), ”Ultimul împărat” în 1988 (9 nominalizări şi 9 Oscaruri) şi ”Stăpânul inelelor: Întoarcerea regelui” în 2004 (11 nominalizări şi 11 Oscaruri).

Katharine Hepburn este cea mai premiată artistă la categoria ”cea mai bună actriţă în rol principal”, cu patru Oscaruri (pe care nu le-a primit însă niciodată ea însăşi, deoarece a fost prezentă la o singură gală, în 1974, pentru a înmâna trofeul Irving G. Thalberg Memorial lui Lawrence Weingarten).

Meryl Streep deţine recordul absolut în privinţa numărului de nominalizări la categoria ”cea mai bună actriţă” (16 nominalizări), dar şi recordul de nominalizări pentru o actriţă în ambele categorii de interpretare (pentru rol principal şi rol secundar), cu 20 de nominalizări. Artista americană a câştigat trei premii Oscar – pentru rolul secundar din ”Kramer vs. Kramer” (1979) şi pentru rolurile principale din ”Sophie’s Choice” (1982) şi ”The Iron Lady” (2011).

La categoria ”cea mai bună actriţă în rol secundar”, Shelley Winters şi Dianne Wiest sunt singurele artiste care au fost premiate de două ori.

Daniel Day-Lewis este artistul cel mai premiat la categoria ”cel mai bun actor în rol principal”, cu trei victorii, repurtate pentru evoluţiile sale senzaţionale din filmele ”My Left Foot” (1989), ”There Will Be Blood” (2007) şi ”Lincoln” (2012).

Jack Nicholson a câştigat şi el trei Oscaruri, însă în două categorii: ”cel mai bun actor în rol principal” (”Zbor deasupra unui cuib de cuci” – 1975 şi ”As Good As It Gets” – 1997) şi ”cel mai bun actor în rol secundar” (”Terms of Endearment” – 1983). Starul american deţine recordul de nominalizări la Oscar pentru un actor în ambele categorii de interpretare: 13.

La categoria ”cel mai bun actor în rol secundar”, recordul de victorii este deţinut de Walter Brennan, cu trei trofee.

John Ford a rămas până în zilele noastre cel mai premiat cineast la categoria ”cel mai bun regizor”, cu patru trofee. El este urmat în acest clasament de Frank Capra şi William Wyler cu câte trei statuete.

Vittorio De Sica şi Federico Fellini au obţinut cel mai mare număr de victorii la categoria ”cel mai bun film străin”, cu patru victorii fiecare. Pe locul următor se află Ingmar Bergman cu trei victorii.

Alan Menken este persoana în viaţă cu cele mai multe premii Oscar câştigate – 8 trofee din 18 nominalizări. Muzicianul a câştigat aceste trofee cu patru filme la categoriile ”cel mai bun cântec original” şi ”cea mai bună coloană sonoră”.  Pe locul al doilea al cineaştilor în viaţă cu cele mai multe victorii la Oscaruri se află John Williams, compozitorul preferat al cineastului Steven Spielberg, cu 5 premii din 49 de nominalizări.

Walt Disney deţine recordul absolut în privinţa Oscarurilor câştigate, cu 22 de trofee din categoriile competitive şi 4 Oscaruri onorifice. El a primit majoritatea acestor trofee în numele companiei sale de producţie, nu în nume propriu.

La fel ca Burt Lancaster înaintea lor (cel mai bun film pentru ”Marty” în 1956 şi cel mai bun actor în 1960 pentru ”Elmer Gantry”), Michael Douglas şi George Clooney au şi ei în palmares câte două premii Oscar, fiind premiaţi în calitate de interpreţi (cel mai bun actor în 1988 pentru Michael Douglas şi cel mai bun actor în rol secundar în 2006 pentru George Clooney) şi în calitate de producători (cel mai bun film pentru ”Zbor deasupra unui cuib de cuci”, în 1976, respectiv pentru ”Argo”, în 2013).

În mod similar, Emma Thompson a câştigat Oscarul pentru cea mai bună actriţă în 1993 şi cel pentru scenariu adaptat în 1996, iar Barbra Streisand a primit Oscarul pentru cea mai bună actriţă în 1969 şi trofeul pentru cel mai bun cântec original în 1977.

Ben Affleck a fost recompensat ca producător (cel mai bun film, ”Argo”, în 2013) şi ca scenarist (cel mai bun scenariu original, scris cu Matt Damon, în 1998, pentru ”Good Will Hunting”).

Actorii Robert Redford (în 1981), Kevin Costner (în 1991), Clint Eastwood (în 1993 şi 2005) şi Mel Gibson (în 1996) au fost premiaţi la categoriile ”cel mai bun film” şi ”cel mai bun regizor”.

Brad Pitt a câştigat un singur Oscar, în calitate de producător al filmului ”12 ani de sclavie”. Warren Beatty a câştigat şi el un Oscar, însă doar în calitate de regizor, în 1982, şi niciodată ca actor. 

Britanicul Laurence Olivier a câştigat în 1949 Oscarul pentru cel mai bun film şi Oscarul pentru cel mai bun actor, pentru ”Hamlet” – a fost nominalizat şi la categoria ”cel mai bun regizor”, însă nu a câştigat acel trofeu.

Italianul Roberto Benigni a obţinut Oscarul pentru cel mai bun actor în rol principal şi cel aferent categoriei ”cel mai bun film străin” în 1999 cu filmul ”La vita e bella”.

Un singur laureat al premiului Nobel pentru literatură a câştigat Oscarul pentru cel mai bun scenariu (adaptat): George Bernard Shaw, în 1939, pentru ”Pygmalion”, un film adaptat pe baza piesei sale de teatru omonime şi realizat în colaborare cu Ian Dalrymple, Cecil Lewis şi W.P. Lipscomb.

Harold Pinter a concurat şi el de două ori la Oscar, la aceeaşi categorie, însă fără succes – în 1982 cu ”Iubita locotenentului francez” şi în 1984 cu ”Trădare/ Betrayal”.

Bob Dylan, laureatul premiului Nobel pentru literatură pe anul 2016, a câştigat şi el un premiu Oscar, dar la categoria ”cel mai bun cântec original”: în 2001, pentru filmul ”Wonder Boys”.

Doar două lungmetraje au reuşit să câştige Oscarul pentru cel mai bun film şi trofeul Palme d’Or la Cannes: ”Un weekend pierdut/ The Lost Weekend” (1945), de Billy Wilder, şi ”Marty” (1955), de Delbert Mann.

Doar trei artişti au fost nominalizaţi în acelaşi an la Oscarul pentru cel mai bun actor în rol principal şi Oscarul pentru cel mai bun actor în rol secundar. Este vorba de Barry Fitzgerald, în 1945, pentru ”Going My Way”, Al Pacino, în 1993, pentru ”Totul sau nimic/ Glengarry Glen Ross” şi ”Parfum de femeie/ Scent of a Woman”, şi Jamie Foxx, în 2005, pentru ”Colateral/ Collateral” şi ”Ray”.

În cazul artistelor cu nominalizări multiple în acelaşi an, Holly Hunter a fost nominalizată în 1994 la categoriile ”cea mai bună actriţă în rol principal” pentru ”Pianul” (a câştigat acest trofeu) şi ”cea mai bună actriţă în rol secundar” pentru rolul din ”Firma/ The Firm”. În acelaşi an, Emma Thompson a fost şi ea nominalizată la cele două categorii, concurând cu rolul principal din ”Rămăşiţele zilei/ The Remains of the Day” şi cu rolul secundar din ”În numele tatălui/ In The Name of the Father”).

Sigourney Weaver a fost nominalizată în 1989 la categoriile ”cea mai bună actriţă în rol principal” (pentru ”Gorrilas in the Mist: The Story of Dian Fossey”) şi ”cea mai bună actriţă în rol secundar” (pentru ”O femeie face carieră/ Working Girl”), însă nu a câştigat niciunul dintre cele două premii. Vedeta americană a mai fost nominalizată o dată la Oscarul pentru rol principal, în 1987, pentru interpretarea din filmul ”Aliens”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.