Administraţia locală din Alba Iulia a lansat, vineri, "pita cetăţii”, o pâine tradiţională sub forma Cetăţii Alba Carolina, din municipiu, produsul urmând să fie vândut în magazinele din ţară şi din străinătate având scopul de a promova turistic Alba Iulia.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Pita Cetăţii” este o pâine produsă de o brutărie din localitatea Sântimbru şi are forma unei stele cu şapte colţuri, reproducând forma Cetăţii Alba Carolina din Alba Iulia. Pâinea cântăreşte peste un kilogram, este înregistrată ca produs tradiţional românesc şi va fi pusă în vânzare la preţul de 9 lei în magazinele din întreaga ţară, dar şi în diferite magazine cu specific românesc din străinătate.

Pita Cetăţii a fost lansată, vineri, într-un eveniment public la care au participat reprezentanţii administraţiei locale şi judeţene, precum şi o delegaţie a administraţiei locale din oraşul italian Alessandria, aflată într-o vizită în Alba Iulia, cele două oraşe fiind înfrăţite.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Producătorul "Pitei Cetăţii”, Călin Matieş, a declarat, vineri, pentru News.ro, că reţeta pâinii este veche de peste 100 de ani şi presupune "40% suflet românesc, 30% mândrie locală, 20% tradiţie şi 10% făină, maia, sare şi apă”.

"Mă bucur că am reuşit să facem pâinea cetăţii, că am reuşit să dăm un pic de aromă Cetăţii din Alba Iulia. Pita Cetăţii, pâine făcută în brutăria de la Sântimbru, este un produs tradiţional atestat de Ministerul Agriculturii sub denumirea pită împletită”, a mai spus Matieş.

La rândul său, primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava a declarat, vineri, că "pita cetăţii” va fi în primul rând un produs de promovare a Cetăţii Alba Carolina acolo unde această pâine va ajunge, în magazinele din ţară dar şi din străinătate.

"În mod clar aceasta pâine nu va deschide doar orice gură, ci şi orice inimă. În toată istoria noastră ceva a rămas neschimbat: din totdeauna ne-am primit oaspeţii cu pâine şi sare. Nu exista multe simboluri mai profunde pentru ospitalitatea noastră proverbială” a spus Mircea Hava.

Cetatea Alba Carolina a fost construită la începutul secolului al XVIII-lea, între anii 1714 - 1738, fiind considerată cea mai reprezentativă şi bine conservată fortificaţie bastionară de tip Vauban din România, dar şi din estul Europei. Cetatea are forma unei stele cu şapte colţuri şi este un monument impresionant de arhitectură care iese în evidenţă prin porţile de acces, bastioane, dar şi prin şanţurile interioare. Fortificaţia este construită peste vechiul castru roman Apulum, în care îşi avea sediul Legiunea a XIII-a Gemina.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.