Gina Carano, fosta actriţă din universul "Star Wars", a anunţat marţi că a intentat un proces Disney, întrucât concedierea sa a fost motivată de poziţiile sale controversate privind Holocaustul, pandemiile şi drepturile persoanelor transsexuale, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această acţiune în justiţie, susţinută şi finanţată de Elon Musk, patronul X cunoscut pentru poziţia sa conservatoare, este încă un exemplu al războaielor culturale care divizează profund Statele Unite.

Gina Carano a deţinut unul dintre rolurile recurente în serialul "The Mandalorian", bazat pe universul "Star Wars", înainte de a fi abandonată de Disney în 2021.

În plângere, ea explică faptul că a fost hărţuită online de "extremişti de stânga" şi consideră că angajatorul i-a pătat reputaţia şi i-a redus şansele de a fi angajată în industria audiovizuală.

Disney anunţase că se desparte de actriţa specializată în arte marţiale din cauza "mesajelor sale odioase şi inacceptabile" pe reţelele de socializare, "denigrând persoane pe baza identităţii lor culturale şi religioase".

Gina Carano asimilase faptul de a fi un conservator american cu izolarea evreilor din Germania nazistă.

"Soldaţii nazişti puteau cu uşurinţă să adune mii de evrei", deoarece "guvernul îi făcea pe vecinii lor să-i urască doar pentru că erau evrei", a scris ea pe X. "Cu ce diferă asta de a urî pe cineva pentru opiniile sale politice?".

Ea a însoţit această postare cu o fotografie a unei femei evreice bătute în timpul regimului lui Hitler.

Într-o altă postare, actriţa a ironizat o persoană care purta mai multe măşti în timpul pandemiei Covid-19 din California.

De asemenea, ea a stârnit controverse adoptând "boop/bop/beep" ca pronume pe profilul ei de pe reţelele de socializare, o decizie considerată de detractorii ei ca fiind o aluzie la adresa persoanelor transgender.

Într-un comunicat publicat marţi, Carano a spus că "nu a folosit niciodată un limbaj agresiv". Publicaţiile sale au avut drept scop "să-i facă pe oameni să gândească" şi au fost publicate cu "respect şi ocazional cu umor".

Plângerea sa susţine că actriţa nu s-a bucurat de aceeaşi libertate de exprimare ca unii dintre colegii ei de sex masculin.

Reţeaua de socializare X prezintă cazul ei drept un "angajament (...) faţă de libertatea de exprimare".

"Suntem mândri să susţinem financiar cazul Ginei Carano", a declarat marţi compania lui Elon Musk într-un mesaj oficial.

Disney nu a făcut niciun comentariu când a fost contactată de AFP.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.