În fiecare duminică dimineaţă timp de aproape cinci decenii, milioane de familii mexicane s-au adunat în jurul televizoarelor pentru a-l urmări pe Chabelo. Personajul-copil a fost interpretat de actorul, animatorul şi omul de afaceri mexican Xavier López Rodriguez, care a murit sâmbătă, la vârsta de 88 de ani, informează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Emisiunea lui de jocuri pentru copii En Familia con Chabelo (Timpul familiei cu Chabelo) a fost difuzată în direct în fiecare duminică timp de 45 de ani şi a intrat chiar şi Cartea Recordurilor Guinness pentru difuzarea sa fără precedent.

Această longevitate a inspirat utilizatorii de social media care sărbătoreau aparenta nemurire a lui Chabelo. Deşi programul de televiziune s-a terminat în 2015,  discuţiile despre personaj - inserându-l în evenimente istorice mexicane, plasându-l la Cina cea de Taină sau chiar sugerând că a trăit în perioada Big Bang - au continuat ani de zile.

Dar aceste glume ascundeau o afecţiune autentică. Generaţiile au crescut cu albumele, filmele şi serialele de televiziune ale lui Chabelo. După cum Laura Martínez, o jurnalistă mexicană, a declarat pentru BBC: „Nu există nicio persoană mexicană care să nu ştie cine este Chabelo”.

López s-a născut la 17 februarie 1935 din părinţi mexicani în Chicago, Illinois. Familia s-a mutat înapoi la scurt timp după aceea în oraşul central mexican León, unde el şi cele două surori ale sale au fost crescute. El a declarat pentru revista Caras, în 2020, că a fost în Mexic „toată viaţa mea şi mă consider 100% mexican”.



La vârsta de 18 ani, a fost recrutat în armata SUA în timpul războiului din Coreea din cauza dublei sale cetăţeni, dar conflictul s-a încheiat înainte ca el să poată participa şi şi-a petrecut scurtul său serviciu într-o bază militară din California. S-a întors apoi în Mexic pentru a studia medicina şi a lucrat ani de zile ca medic la o clinică privată.

În timp ce studia medicina, a început să lucreze şi cu jumătate de normă ca asistent la postul mexican Televisa. A început să înlocuiască actorii care întârziau la spectacole şi, într-o ocazie, i s-a cerut să citească o glumă în direct despre un băiat pe nume Chabelo.

„Am citit-o şi vocea a ieşit ca a unui copil şi acolo s-a născut Chabelo”, a spus López. A decis să renunţe la medicină şi s-a apucat în schimb să studieze actoria. „Nu voi uita niciodată chipul tatălui meu [când i-am spus]”, a spus el.

În anii 1950, personajul său a devenit una dintre imaginile mărcii de băuturi răcoritoare Pepsi. López a apărut în reclamele lor în America de Nord şi de Sud, înainte de a-şi lansa propria emisiune radio în Mexic, La media hora de Chabelo (Jumătate de oră cu Chabelo).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.