Celebrul fotograf Mario Testino este acuzat de hărţuire sexuală de 13 persoane citate sâmbătă într-un articol din The New York Times.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acest nou episod, care a cuprins lumea industriei de divertisment, mass-media şi politica după dezvăluirile făcute de către cotidianul The New York Times despre Harvey Weinstein, îl include şi pe un alt fotograf de modă Bruce Weber. 

Într-o declaraţie transmisă AFP, directorul general al grupului de presă Condé Nast (care cuprinde Vogue, Vanity Fair şi GQ), Bob Sauerberg, şi directorul artistic Anna Wintour, au afirmat că iau "foarte în serios" aceste acuzaţii. 

Ei au luat decizia de a nu mai colabora cu niciunul dintre fotografi "până la noi ordine". 

De origine peruană, Mario Testino, în vârstă de 63 de ani, a fotografiat în cei peste 40 de ani de carieră zeci de campanii publicitare pentru marile case de modă iar imaginile sale au apărut în cele mai prestigioase reviste, în special în Vogue. 

El este cel care a realizat fotografia jucătoarei de tenis Serena Williams cu bebeluşul ei pentru coperta din februarie a revistei, care a fost dată publicităţii săptămâna aceasta. 

El a semnat şi portrete ale celebrităţilor, printre care fotografia oficială de logodnă a prinţului William cu Kate Middleton, precum şi o serie de clişee cu prinţesa Diana în 1997, publicate în revista Vanity Fair. 

Mai multe modele, printre care şi staruri, îl acuză pe Mario Testino că le-a făcut avansuri, a iniţiat cu adevărat un raport sexual, însă niciuna nu a spus că a cedat. 

"Era un prădător sexual", a adirmat Ryan Locke, model vedetă la sfârşitul anilor 1990. El a povestit că în timpul unei şedine foto, Mario Testino a cerut echipei să părăsească sala pentru a rămâne singuri şi s-a aruncat asupra lui. 

"Eu sunt fata, tu eşti băiatul", i-ar fi spus fotograful manechinului, care afirmă că l-a împins pe fotograf înainte de a ieşi. 

Un fost asistent al fotografului, Hugo Tillman, a spus că a trăit o experienţă similară, în timp ce altul, Roman Barrett, asigură că Mario Testino s-a masturbat în faţa lui. 

"Hărţuirea sexuală era o realitate constantă", a precizat el. 

Fotograful nu a oferit un punct de vedere agenţiei. 

În acelaşi articol publicat sâmbătă, 15 bărbaţi, modele, unii încă în activitate, alţii care s-au retras, îl acuză pe un alt fotograf,  Bruce Weber, de hărţuire sexuală. 

Contactat de AFP, avocatul lui Bruce Wener nu a oferit un comentariu. 

În octombrie, mai multe reviste şi mari branduri de modă au anunţat că nu vor mai colabora cu fotograful Terry Richardson, cunoscut pentru fotografiile sale provocatoare, care de ani a hărţuit sexual manechinele. 

În afară de decizia de a nu mai colabora cu Mario Testino sau Bruce Weber, grupul Condé Nast a anunţat sâmbătă măsuri pentru lupta împotriva hărţuirii sexuale. 

Acestea prevăd că toate manechinele care vor fi alese pentru fotografii în revistele grupului trebuie să aibă vârsta maximă de 18 ani şi toate şedinţele foto care implică nuditate, ţinute lejere sau posturi sugestive să fie aprobate în prealabil. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.