Lungmetrajul ”Fiul lui Saul”, în regia lui László Nemes, recompensat anul acesta cu Oscarul pentru cel mai bun film într-o limbă străină, a câştigat marele premiu la cea de-a şasea ediţie a Mediaş Central European Film Festival (MECEFF) ”7+1”, informează organizatorii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În perioada 1 - 3 septembrie, oraşul Mediaş a găzduit, în Piaţa Primăriei, Sala Traube şi Sinagogă, proiecţiile şi evenimentele speciale din cadrul MECEFF ”7+1”.

Juriul a fost format din James Ulmer, redactor la New York Times, editor şi cronicar pentru revista online Cinema Without Borders şi preşedintele juriului, actriţa Ileana Popovici şi criticii de film Irina-Margareta Nistor, Călin Stănculescu şi Mihai Fulger. 

Marele premiu pentru cel mai bun film a revenit peliculei ”Fiul lui Saul/ Son of Saul/ Saul fia”, Ungaria, în regia lui László Nemes. ”Pentru concentrarea extrem de cinematică şi tulburătoare asupra periplului unui om distrus, cu scopul de a salva sufletului unui băiat, în lagărele morţii ale Germaniei naziste. Pentru revelarea profunzimii în particular şi pentru găsirea unei perspective noi asupra unei poveşti vechi”, a fost motivaţia juriului. 

În rolurile principale sunt Géza Röhrig, Levente Molnár şi Urs Rechn. 

Janusz Gajos a primit premiul pentru cea mai bună interpretare, pentru rolul din ”Trupul/ Body/ Ciało” (Polonia), pentru modul în care construieşte creativ un personaj ce se metamorfozează sub ochii noştri, pornind de la un sceptic cinic şi ajungând o figură plină de speranţă şi lumină.

Trofeul pentru cea mai bună regie a revenit lui Radu Jude, pentru filmul ”Aferim!” (România), pentru maniera în care reconstruieşte (sprijinit de coscenaristul său, scriitorul Florin Lăzărescu) o lume de acum 180 de ani, folosind eficient mizanscene elaborate, dar păstrând mereu în focus mecanisme socio-politice persistente, ceea ce îl ajută să vorbească nu doar despre trecut, ci şi despre prezent.

Prmeiul pentru cea mai bună imagine a fost acordat Mitja Licen, pentru filmul ”Copacul/ The Tree/ Drevo” (Slovenia-Italia), pentru calitatea exprimării ambiguităţii şi pentru alegerea detaliilor relevante, care creează misterul necesar unui film european cu un rafinament tipic regiunii din care provine. Cele trei capitole sunt tratate vizual de aşa natură, încât să compună o poveste cu personaje interşanjabile, a mai motivat juriul.

Mediaş Central European Film Festival ”7+1” (MeCEFF ”7+1”) a debutat în 2011. Se numără printre cele mai bune festivaluri din Europa, fiind onorat cu marca EFFE (Europe for Festivals, Festivals for Europe) 2015 - 2016. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.