Les Films de Cannes à Bucarest 2016 a avut un debut spectaculos în cele patru săli în care se desfăşoară anul acesta, CinemaPRO, Cinema Elvira Popescu, Cinema Muzeul Ţăranului şi Sala Auditorium a Muzeului Naţional de Artă al României, cu peste 10.000 de bilete vândute pe Eventbook.ro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În aplauzele publicului, regizoarea Maren Ade a urcat împreună cu producătoarea Ada Solomon şi membri ai echipei filmului ”Toni Erdmann” pe scena CinemaPRO, la deschiderea festivalului, pe 14 octombrie, o seară cu covor roşu şi peste 500 de invitaţi. 

În weekend, artista Mania Akbari a avut discuţii prelungite cu publicul despre opera regretatului regizor iranian Abbas Kiarostami, cu care a colaborat în anii 2000, sălile de cinema fiind pline la ”Ten” (2002) şi ”Le Goût de la cerise” (1997) proiectate în secţiunea Tribut Abbas Kiarostami.

Regizorul finlandez Juho Kuosmanen şi-a prezentat duminică seara filmul care i-a adus Premiul secţiunii Un Certain Regard la Cannes, ”The Happiest Day in the Life of Olli Mäki”, propus de Finlanda pentru nominalizarea la Oscarul pentru Cel mai bun film străin, iar actorul Lucas Prisor a introdus filmul ”Elle”. Sălile de cinema au fost neîncăpătoare la filme ca ”Juste la fin du monde”, în regia lui Xavier Dolan, şi ”American Honey”, în regia lui Andrea Arnold, proiecţiile fiind sold out.

După ce, în weekend, şi-a prezentat filmul la prima ediţie a festivalului de la Cluj-Napoca, Alain Guiraudie soseşte luni la Bucureşti, pentru o întâlnire cu publicul la premiera controversatului ”Rester Vertical”, luni, de la 21.00, la Cinema Elvira Popescu. O discuţie cu spectatorii va avea loc pe 18 octombrie, după proiecţia filmului ”L’Inconnu du lac”, de la 18.30, la acelaşi cinematograf. Provocatorul cineast francez va susţine şi un masterclass cu intrare liberă marţi, de la ora 11.00, la Sala de cinema a UNATC (str. Matei Voievod 75-77). Discuţia va fi moderată de influentul critic de film şi autor de cărţi de cinema Pascal Mérigeau (Nouvel Observateur).

Miercuri, de la 18.30, la Cinema Elvira Popescu, unul dintre cei mai promiţători cineaşti turci, Mehmet Can Mertoğlu, îşi va prezenta debutul Album - Premiul Révélation France 4 în Semaine de la Critique la Cannes. În realizarea lui au fost implicaţi cineaşti români – Călin Peter Netzer este unul dintre producători, iar Marius Panduru este director de imagine. 

Până miercuri, la Cinema Muzeul Ţăranului urmează întâlniri cu echipele filmelor româneşti ”Inimi cicatrizate”, în regia lui Radu Jude, ”Anişoara”, în regia Anei-Felicia Scutelnicu, ”Afacerea Est”, în regia lui Igor Cobileanski.

În paralel, în celelalte săli, vor rula filme precum ”La fille inconnue” de Jean-Pierre şi Luc Dardenne, ”The Handmaiden”, în regia lui Park Chan-wook, ”Aquarius”, în regia lui Kleber Mendonça Filho, ”Harmonium”, în regia lui Koji Fukada şi ”Ma Loute” de Bruno Dumont. 

Ediţia a şaptea a Les Films de Cannes à Bucarest este organizată de Asociaţia Cinemascop şi Voodoo Films şi realizată în parteneriat cu Ambasada Franţei şi Institutul Francez din Bucureşti şi Muzeul Naţional de Artă al României. Este un proiect cultural finanţat de Ministerul Culturii, Centrul Naţional al Cinematografiei, SACD / Société des Auteurset Compositeurs Dramatiques, Centrul Cultural de proiecte al Primăriei Municipiului Bucureşti - ARCUB, în cadrul Programului cultural „Bucureşti - Oraşul in-vizibil” 2016, Institutul Cultural Român, Goethe Institut şi Ambasada Finlandei.

Les Films de Cannes à Cluj-Napoca (14-16 octombrie) este un proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca.
Ediţia de Timişoara (21-22 octombrie) este realizată cu sprijinul Primăriei Municipiului Timişoara.
Ediţia de Iaşi (28 - 29 octombrie) este realizată cu sprijinul Primăriei Municipiului Iaşi şi al Asociaţiei Studenţilor Jurnalişti din Iaşi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.