Cea de-a şaptea ediţie a Les Films de Cannes à Bucarest a debutat vineri, la Cinema Pro, cu pelicula ”Toni Erdmann”, care a rulat în prezenţa unora dintre actori şi a echipei producţiei. ”A fost o experienţă minunată. Mă bucur mult că am lucrat cu voi toţi. A fost foarte mult de muncă”, a spus Maren Ade pe scena festivalului, după ce i-a invitat pe membrii echipei cu care a lucrat pentru unul dintre cele mai apreciate filme ale anului 2016, ”Toni Erdmann”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La eveniment a fost prezent şi ambasadorul Germaniei, Werner Hans Lauk, cu care Maren Ade a glumit: ”Este atât de nostim că sunteţi aici. De fapt, este un film despre un ambasador german. O să vedeţi”.

Maren Ade spune despre ea că este un cineast care încearcă să descopere mereu ceva. Este producător - ”Mereu am vrut să mă fac regizor, dar m-am gândit că nu mă vor lua, atunci, am început ca producător” - şi deţine o treime dintr-o casă de producţie cinematografică. Dublul rol, producător-regizor, îi permite să exploreze. ”Felul în care lucrează regizorii pentru care produc filme mă inspiră”, a mai declarat Maren Ade.

Alături de regizoare, la eveniment au participat producătorul german Jonas Dornbach şi co-producătoarea Ada Solomon.

Favorit categoric al presei şi al publicului la Cannes, filmul a câştigat premiul FIPRESCI. Aceeaşi Federaţie Internaţională a Criticilor de Film (FIPRESCI) l-a desemnat, ulterior, cel mai bun film al anului la Festivalul de la San Sebastian.

Festivalul Les Films de Cannes à Bucarest a fost deschis, ca în fiecare an, de regizorul Cristian Mungiu, iniţiatorul proiectului. El a prezentat, pe scurt, cele mai importante momente ale festivalului. ”În program există şi un materclass cu Olivier Assayas, cu care am avut plăcerea să împart premiul de regie, anul acesta, la Cannes. Încercăm de câţiva ani să îl aducem aici, dar iată că am reuşit”, a spus regizorul.

El a adăugat: ”Filmul anului, filmul care a rămas anul acesta la Cannes, este cel care a generat cele mai multe discuţii şi care a fost amintit cel mai des. Este filmul german «Toni Erdmann»”.

Festivalul va avea loc până pe 23 octombrie, la CinemaPRO, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Ţăranului şi Sala Auditorium a Muzeului Naţional de Artă al României.

Peste 6.000 de bilete au fost vândute în avans pentru cea de-a şaptea ediţie a Les Films de Cannes à Bucarest.

Ediţia 2016 este organizată de Asociaţia Cinemascop şi Voodoo Films şi realizată în parteneriat cu Ambasada Franţei şi Institutul Francez din Bucureşti. Este un proiect cultural finanţat de Ministerul Culturii, Centrul Naţional al Cinematografiei, SACD / Société des Auteurset Compositeurs Dramatiques, Centrul Cultural de proiecte al Primăriei Municipiului Bucureşti - Arcub, în cadrul Programului cultural ”Bucureşti - Oraşul in-vizibil” 2016, Institutul Cultural Român şi Goethe Institut.

Les Films de Cannes à Cluj-Napoca are loc în perioada 14-16 octombrie, ediţia de Timişoara, între 21 şi 22 octombrie, iar cea de Iaşi, între 28 şi 29 octombrie.

Bilete pentru proiecţii pot fi cumpărate online, prin eventbook.ro.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.