Milioane de oameni au asistat, în noaptea Anului Nou, în Times Square, la coborârea sferei din cristale de pe fosta clădire New York Times, celebrând o tradiţie newyorkeză veche de un secol. La Paris, bulevardul Champs Elysee s-a umplut de sute de mii de oameni, la Berlin cei care au ieşit în stradă s-au distrat la concerte, la Londra Big Ben-ul a strălucit de artificii, iar pe plaja Copacabana distracţia a durat mai puţin anul acesta din motive financiare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aproape două milioane de oameni, protejaţi de un inel format din camioane cu nisip de 40 de tone şi de 7.000 de poliţişti, s-au adunat în Times Square (New York) să privească strălucitoarea sferă în timp ce cobora pentru un minut, marcând începerea lui 2017, informează Reuters. 

În timp ce mulţimea număra secundele, bila de cristal a alunecat uşor pe stâlp. A ajuns jos când a bătut miezul nopţii, luminând puternic un semn uriaş cu "2017", trimiţând un duş de artificii către cer. 

Alte milioane de oameni din întreaga lume au urmărit acest spectacol la televizor sau pe internet. 

Mii de oameni, mulţi străini, au sosit în piaţă devreme să asiste la pregătiri şi la concertul live susţinut de Mariah Carey, Thomas Rhett şi Gloria Estefan.

"Este un loc special, e minunat să fii în această seară în acest loc", a spus Marta Loygorra, de 20 de ani, care a venit în Time Square de la Madrid, împreună cu tatăl ei. 

Jess Smith, de 22 de ani, din Perth, Australia, a spus că atunci când a făcut rezervare la hotel nu a realizat că acesta se află la doar câteva străzi de Times Square. "E o nebunie. E pur şi simplu noroc!", a exclamat. 

Zilele trecute, autorităţile au precizat că nu aşteptau să se confrunte cu ameninţări. Plasate strategic, camioanele pline cu nisip au avut rolul de a preveni eventuale incidente de tipul celor petrecute la Berlin şi Nisa, când atacatorii au intrat cu camioane în mulţime. 

Aceeaşi metodă a fost folosită şi la parada de Ziua Recunoştinţei, din noiembrie, după ce gruparea Stat Islamic şi-a îndemnat militanţii să facă o ţintă din acest eveniment, unde participau 3,5 milioane de oameni. 

Camioane similare au fost amplasate şi în preajma Trump Tower, a sediilor sale de pe Fifth Avenue şi la reşedinţa preşedintelui ales, la mică distanţă de Times Square. Donald Trump îşi petrece sărbătorile în Florida.  

De Anul Nou, au fost activate echipe de poliţişti înarmaţi până în dinţi, lunetişti, genişti ajutaţi de câini antrenaţi pentru căutarea bombelor şi elicoptere. Garda de coastă a patrulat în jurul Manhattanului. 

În Londra, Big Ben a sclipit la explozia artificiilor în jurul London Eye, anunţând intrarea în noul an. Regina Elisabeta a II-a a nu a fost văzută în public de 11 zile, de când ea şi Prinţul Philip sunt răciţi, absentând şi de la slujba de anul nou, potrivit The Guardian. 

În Paris, aproape 500.000 de oameni au umplut celebrul bulevard Champs-Elysees, unde Arcul de Triumf a fost colorat în lumini, iar urarea "Bine aţi venit!" a fost scrisă în zeci de limbi, anunţă bbc.com. 

Nici la Berlin oamenii nu s-au speriat de recentele atacuri teroriste de la târgul de Crăciun şi au asistat în număr mare la concerte în stradă, înainte de focurile de artificii de la miezul nopţii.

La Rio de Janeiro, aproape 2.000 de poliţişti au vegheat ca cele două milioane de oameni adunaţi pe plaja Copacabana să se bucure de spectacolul de artificii, care a fost mai scurt anul acesta din cauza severei crize economice. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.