Joel Schumacher, regizor al unor filme ca „The Phantom of the Opera”, „Batman Forever”, „Falling Down” şi „Lost Boys”, a murit luni, la New York, din cauza unui cancer, la vârsta de 80 de ani, informează Variety.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

A regizat videoclipuri pentru artişti ca INXS, Lenny Kravitz şi Seal şi a adus background-ul din modă în stilul de regie, în anii 1980 - 1990, ceea ce nu a fost neapărat apreciat de critici, iniţial, dar a fost pe placul publicului. Schumacher a fost mai întâi designer de costume, apoi s-a dedicat regiei.

În 1985, cel de-al treilea lungmetraj al lui, „St. Elmo’s Fire”, la care a fost şi coscenarist, cu Rob Lowe, Emilio Estevez, Ally Sheedy şi Demi Moore în distribuţie, i-a adus faima. Doi ani mai târziu, a realizat „The Lost Boys”, despre un grup de vampiri tineri care stăpâneau un oraş californian. Producţia cu Jason Patric, Kiefer Sutherland, Corey Feldman şi Corey Haim în distribuţie a devenit un film cult. 

„Falling Down” cu Michael Douglas în rol principal, care a avut premiera în competiţia de la Cannes în 1993, a demonstrat capacităţile lui Schumacher. A urmat un alt succes de public şi critică, thrillerul „The Client”, bazat pe romanul lui John Grisham, cu Susan Sarandon şi Tommy Lee Jones.

Schumacher - care între timp şi-a dezvăluit orientarea sexuală - a primit frâiele „Batman”, după ce Tim Burton a plecat de la Warner Bros. Primul regizat de el a fost „Batman Forever” (1995), cu Val Kilmer, Tommy Lee Jones, Jim Carrey şi Nicole Kidman în distribuţie. Lungmetrajul a avut succes, generând încasări de peste 300 de milioane de dolari la nivel mondial. Pentru cel de-al doilea, „Batman and Robin” (1997), cu George Clooney şi Arnold Schwarzenegger, a realizat costume cu sfârcuri, ceea ce l-a făcut pe Clooney să declare un deceniu mai târziu că a jucat un Batman homosexual.

După câţiva ani, Joel Schumacher a revenit cu adaptarea musicalului lui Andrew Lloyd Webber „The Phantom of the Opera” (2004). În ciuda criticilor, filmul a primit trei nominalizări la Oscar. 

Şi Colin Farrell a fost unul dintre actorii lui preferaţi, distribuindu-l în „Tigerland” şi „Phone Booth”, în al doilea jucând alături de Kiefer Sutherland.

Joel Schumacher a mai semnat „Bad Company”, cu Anthony Hopkins şi Chris Rock, „Veronica Guerin”, cu Cate Blanchett, „The Number 23”, cu Jim Carrey, şi „Trespass”, cu Nicolas Cage şi Nicole Kidman.

Născut în New York, pe 29 august 1939, el a studiat designul şi moda, a lucrat în industria modei, iar după ce s-a mutat la Los Angeles, şi-a transferat cunoştinţele în noua direcţie aleasă. A regizat şi programe TV, între care câteva episoade din „House of Cards”, în 2013.

A primit, în 2010, trofeul special Camerimage şi, în 2011, Costume Designers Guild Awards.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.