Creatorul francez de modă Jean-Paul Gaultier a prezentat, miercuri seară, la Paris, o colecţie haute couture prin care a protestat faţă de sutiene, susţinând astfel o adolescentă din Florida care a fost obligată de profesori să îşi acopere pieptul cu bandaje pentru că nu purta sutien pe sub tricou.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Lizzy Martinez, în vârstă de 17 ani, a fost în centrul unei controverse când, în luna aprilie, profesorii de la liceul unde învaţă i-au cerut să îmbrace un al doilea tricou sau să îşi acopere pieptul cu plasturi, pentru că, au susţinut ei, ceilalţi elevi au fost distraşi de sânii ei.

Gaultier a spus că este „scandalos” ca o adolescentă să fie tratată în acest fel şi s-a folosit de colecţia sa pentru a o susţine.

„Free the nipple” a fost sloganul folosit de francez. „Dacă bărbaţii au dreptul să îşi arate bustul, de ce nu şi femeile?”, a spus el pentru AFP.

Astfel, în prezentarea colecţiei sale toamnă-iarnă, două modelele au defilat purtând doar viziere transparente de poliţie, cu mesajul - în limbile franceză şi engleză - „Free the nipple”.

„Poţi vedea sfârcurile şi bijuteriile, dar nu le poţi atinge. Nu spun că trebuie să îţi arăţi sânii. Mie îmi plac foarte mult corsetele şi sutiene, dar unei femei ar trebui să îi fie permis să nu poarte sutien pe sub tricou”, a adăugat el.

Creatorul de modă este de părere că „trăim într-o lume destul de poliţienească” şi spune că a căutat „un pretext să arăt libertate pentru tot”.

„Am vrut să arăt că poţi merge cu sânii goi fără a fi atacat sau agresat. Este vorba despre libertatea de a te simţi bine şi de a nu lua viaţa atât de în serios”.

Colecţia sa alb-negru „Smoking. No smoking” a susţinut opinia creatorului: „Ar trebui să fim liberi să fumăm sau nu”.

Show-ul său a început cu prezentarea de pulovere şi jachete accesorizate cu sloganul „No smoking”, despre care Gaultier a spus că este un joc de cuvinte. „Le smoking” este folosit în franceză pentru smoching.

În cadrul Paris Houte Couture, miercuri, au mai prezentat Viktor & Rolf, care au celebrat 25 de ani de colaborare cu o colecţie complet albă.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.