Actorul francez Jean-Paul Belmondo a fost distins, joi seară, la cea de-a 73-a ediţie a Festivalului de Film de la Veneţia cu Leul de Aur pentru întreaga sa carieră, potrivit Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Actorul, cu modestie proverbială, a spus că datorează totul publicului, şi a primit premiul cu plăcere: ”Sunt foarte fericit, foarte onorat să fiu la Veneţia”, a spus el. ”Când eram tânăr, veneam la Roma şi căutam studiourile de cinema Cinecittà. M-am întors la Paris şi regizorul Vittorio De Sica m-a sunat şi mi-a spus «fac un film cu Sophia Loren» şi acel film se numea «La Ciociara»”, a povestit actorul, evocând primul său film realizat în Italia. 

Jean-Paul Belmondo, în vârstă de 83 de ani, a devenit celebru cu rolul din filmul ”Cu sufletul la gură/ A bout de souffle”, de Jean-Luc Godard. La sosirea sa la Festivalul de Film de al Veneţia actorul a spus: ”Nu mă gândesc niciodată la trecutul meu. Înainte, înainte, înainte”, a spus el. 

Belmondo a mai spus că nu şi-a dorit întotdeuna să fie actor. Ca tânăr, s-a antrenat să devină boxeur profesionist, apoi s-a implicat în teatru de unde a început cariera lui, care a durat mai bine de jumătate de secol.

”Am venit de mai multe ori la Veneţia. Am venit în 1960 şi am revenit des. Există un lucru care mi-a plăcut - atunci când am zburat deasupra Veneţiei cu un elicopter”, şi-a amintit Belmondo de filmărilor la ”Măscăriciul/ Le Guignolo” din 1980. 

Jean-Paul Belmondo, despre care organizatorii Mostrei spun că reprezintă ”o legendă a cinematografiei franceze şi internaţionale”, a participat pentru prima dată la Veneţia în 1965 cu un alt film regizat de Jean-Luc Godard, intitulat ”Pierrot nebunul/ Pierrot le Fou”, care a fost fluierat de spectatorii italieni, înainte de a fi apreciat de critici şi de a deveni un film clasic.

Jean-Paul Belmondo, sinonim al expresiei ”French cool”, este cunoscut, de asemenea, pentru rolurile din filmele franceze cu gangsteri, precum ”Classe tous risques” (1960), de Claude Sautet, şi ”Borsalino” (1970), de Jacques Deray.

Printre titlurile sonore din filmografia starului francez se află pelicule precum ”Panică în oraş/ Peur sur la ville” (1975), de Henri Verneuil şi două filme regizate de celebrul Claude Lelouch - romanţa în stil hollywoodian ”Un bărbat care îmi place/ Un homme qui me plaît” (1969) şi drama ”Viaţa unui copil răsfăţat/ Itinéraire d'un enfant gâté” (1988). Belmondo a jucat şi rolul unui membru al Legiunii Franceze într-un film din seria ”James Bond”, thrillerul ”Casino Royale” din 1967.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.