Actriţa americană Jane Fonda, care militează de multe decenii pentru protejarea mediului înconjurător, şi-a petrecut ziua de miercuri, în care a împlinit vârsta de 78 de ani, participând la un marş organizat pe străzile din Los Angeles în semn de protest faţă de proiectul Dakota Access Pipeline ce vizează construirea unei conducte de ţiţei, informează Daily Mail.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Vedeta hollywoodiană a fost însoţită la acel marş de colegele ei de breaslă Lily Tomlin, Catherine Keener şi Frances Fisher. Evenimentul a fost organizat în semn de solidaritate faţă de locuitorii din rezervaţia amerindiană Standing Rock, ale căror locuinţe, surse de apă şi stil de viaţă riscă să fie compromise de acea conductă lungă de 1.886 de kilometri care va traversa patru state americane.

Protestând pe străzile din Los Angeles, cele patru actriţe au fost însoţite de Grey Wolf, un şef de trib amerindian, între sediile Wells Fargo şi Chase - două dintre cele 17 bănci responsabile cu finanţarea acestui proiect petrolier cu suma de 2,5 milioarde de dolari. Bugetul total al proiectului a fost estimat la 3,78 miliarde de dolari.

Marşul de miercuri după-amiază, denumit ”#bankexit”, a reprezentat punctul culminant al unei serii mai largi de evenimente, lansate pe reţelele de socializare şi promovate de staruri de prim calibru, precum Susan Sarandon, prin care protestatarii i-au încurajat pe toţi cetăţenii americani să îşi retragă banii de la băncile afiliate proiectului. 

Veritabil vârf de lance al protestului de miercuri, Jane Fonda a anunţat că vrea să îşi retragă sumele considerabile de bani pe care le deţine într-un cont al băncii Wells Fargo.

Vedeta americană a primit cu ocazia zilei sale de naştere un cadou special - un tort din fructe tropicale ce avea deasupra lui o figurină realizată pentru a imita personajul pe care Jane Fonda l-a interpretat în filmul ”Barbarella” din 1968. Figurina a fost redenumită ”Bankarella”, pentru a fi în ton cu tema protestului de miercuri, şi a fost realizată într-o manieră ironică, sub forma unei femei care aruncă cu bancnote de dolari în stânga şi în dreapta. 

În luna noiembrie, Jane Fonda a pregătit, alături de 50 de bucătari şi voluntari, cina de Ziua Recunoştinţei (Thanksgiving) pentru activiştii ecologişti din rezervaţia Sioux Standing Rock. 

Marşul ”#bankexit” a fost cea mai recentă acţiune protestatară dintr-o lungă serie de evenimente pe care Jane Fonda le-a susţinut de-a lungul deceniilor. Vedeta americană şi-a folosit de multe ori celebritatea pentru a sprijini diverse cauze umanitare şi ecologiste de care se simţea ataşată.

La mijlocul anilor 1960, Jane Fonda a început o lungă campanie de proteste faţă de Războiul din Vietnam şi a creat un spectacol itinerant, ”Free The Army” (FTA), alături de actorii Donald Sutherland şi Fred Gardner.

În 1972, actriţa a făcut şi o vizită în Hanoi, un oraş devastat pe atunci de război, unde a vizitat zonele distruse de bombardamentele americane. Vizita ei s-a încheiat însă printr-o controversă, deoarece actriţa a fost fotografiată în timp ce stătea lângă o baterie antiaeriană vietnameză - acea imagine i-a adus porecla ”Hanoi Jane”.

În acea perioadă, vedeta, după ce s-a întâlnit cu câţiva ofiţeri americani la Paris, i-a sprijinit pe susţinătorii Resistance Inside the Army (RITA), o organizaţie înfiinţată în beneficiul acelor militari din armata americană care erau împotriva prezenţei trupelor de luptă ale Statelor Unite în regiunile de luptă din Asia de Sud-Est.

De-a lungul deceniilor care au urmat, Jane Fonda a sprijinit şi numeroase cauze feministe şi s-a opus în mod constant conflictelui israeliano-palestinian şi războaielor din Irak. Actriţa a şi participat la un marş uriaş împotriva războiului, organizat în 2007 la Washington.

Jane Fonda, născută pe 21 decembrie 1937, în New York, este actriţă şi producător de film. Este câştigătoare a două premii Oscar - pentru ”Klute” (1971) şi ”Coming Home” (1978) -, a şapte Globuri de Aur, a două trofee BAFTA şi a fost distinsă cu Palme d'Or onorific, în 2007. A jucat în peste 50 de filme artistice şi de televiziune, între acestea numărându-se ”Desculţ în parc/ Barefoot in the Park” (1967), ”Călăreţul electric/ The Electric Horseman” (1979) şi ”Stanley & Iris” (1990). În 2017, este programat să fie lansat filmul ”Our Souls At Night”, în care joacă alături de vechiul său partener de platou Robert Redford.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.