"Free Palestine" sau "I stand with Israel" sunt mesajele prin care celebrităţile de la Hollywood au luat poziţie pe Instagram de la începutul războiului, riscându-şi imaginea, în timp ce sunt analizate de milioane de utilizatori furioşi, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Actriţa israeliană Gal Gadot - cunoscută mai ales pentru rolul Wonder Woman - a postat pe Instagram sprijinul său de neclintit pentru ţara sa începând cu 7 octombrie, ziua în care comandourile Hamas au masacrat 1.200 de persoane, majoritatea civili, în Israel şi au luat ostatice alte aproximativ 240 de persoane, pe care le-au dus în Fâşia Gaza.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

O postare distribuită de Gal Gadot (@gal_gadot)

"Sunt alături de Israel, ar trebui să fiţi şi voi", a spus ea celor 109 milioane de urmăritori ai ei. De atunci, actriţa a publicat sau a partajat în mod regulat conţinuturi în care a cerut întoarcerea civililor israelieni reţinuţi de Hamas, câştigând aprobarea unora şi mânia altora.

"Sunt extrem de dezamăgită de poziţia ta în favoarea genocidului poporului palestinian", a reacţionat un utilizator, printre sute de critici similare.

 

Ca represalii la atacul Hamas, Israelul a bombardat teritoriul palestinian şi a lansat o ofensivă terestră la 27 octombrie, care a fost reluată vineri după o săptămână de armistiţiu. Potrivit guvernului Hamas, aproape 16.000 de persoane, dintre care 70% femei şi copii, au murit în urma loviturilor israeliene.

Contul de Instagram al modelului american de origine palestiniană Gigi Hadid (79 de milioane de urmăritori) a căpătat un ton mai puţin "la modă" în ultimele săptămâni, menţionând în special "maltratarea sistemică a poporului palestinian de către guvernul Israelului".

"Acceptă doar faptul că familia ta se află de partea greşită a umanităţii", a răspuns un utilizator pro-israelian, printre multe alte reacţii.

Acestea din urmă sunt deosebit de puternice pe Instagram, unde vizibilitatea postărilor este potenţată de "reputaţia" expeditorului şi de "intensitatea emoţională" a acestora, observă Camille Alloing, profesor de comunicare la Université du Québec la Montréal.

Vedetele, care sunt foarte cunoscute şi care trezesc sentimente puternice de susţinere sau de repulsie, sunt catalizatori formidabili de emoţie. Mai ales dacă se exprimă pe teme care divizează.

Cu mult înainte de apariţia reţelelor de socializare, boxerul Mohamed Ali, actriţa Jane Fonda şi cântăreţul Bob Dylan au fost deopotrivă adoraţi şi detestaţi pentru opoziţia lor faţă de războiul din Vietnam.

Mai recent, Ben Stiller, Angelina Jolie şi Sean Penn şi-au acordat sprijinul Ucrainei, călătorind acolo... susţinuţi de majoritatea covârşitoare a fanilor lor occidentali, unde Kievul este susţinut aproape în unanimitate.

Dar conflictul israeliano-palestinian polarizează mai mult decât oricare altul. Ceea ce uneori expune vedetele la flashback-uri dureroase.

Sora vitregă a lui Kim Kardashian, Kylie Jenner, a împărtăşit celor 398 de milioane de urmăritori ai ei Instagram un mesaj de la un grup pro-israelian, la scurt timp după 7 octombrie, pe care l-a eliminat o oră mai târziu, potrivit presei americane.

Actriţa laureată cu Oscar Susan Sarandon a pierdut sprijinul agenţiei de talente care a reprezentat-o ​​în noiembrie, potrivit presei de specialitate, pentru remarci controversate făcute în timpul unei demonstraţii pro-palestiniene, pentru care apoi şi-a prezentat scuze pe Instagram.

Actriţa Melissa Barrera, cap de afiş al părţii a cincea şi a şasea a filmului „Scream”, nu va participa în cel de-al şaptelea opus, prin decizia casei de producţie, care invocă „toleranţa zero faţă de antisemitism şi incitarea la „ura”.

Starleta a denunţat pe reţeaua de socializare o „curăţare etnică” în Gaza.

Vedetele care iau atitudine în acest conflict dezbinător au „mult de riscat şi puţin de câştigat”, crede Nicolas Vanderbiest, fondatorul firmei de comunicaţii Saper Vedere, la Bruxelles.

Tom Cruise i-ar fi venit în ajutorul agentului său, permiţându-i să-şi păstreze locul de muncă, după ce aceasta a denunţat pe Instagram un "genocid în curs", potrivit presei de specialitate.

Pentru că producătorii sau sponsorii nu prea au un gust pentru amestecul geopoliticii în afacerile lor, spune Vanderbiest. Şi două comunităţi „extrem de structurate” sunt în aşteptare, cu „efect de pachet” de temut, spune el.

Vedetele, pentru a câştiga linişte sufletească, pot alege aşadar să rămână tăcute. Dar, în contextul israeliano-palestinian în care „există o ordonanţă de a se exprima”, acest lucru nu le scuteşte de a fi criticate, notează Jamil Jean-Marc Dakhlia, profesor la Universitatea Parisiană Sorbona-Nouvelle.

Actriţa şi cântăreaţa americană Selena Gomez, cu 430 de milioane de abonaţi pe Instagram, a fost criticată pentru tăcerea ei pe această temă.

La fel ca sute de oameni, printre care cântăreaţa Jennifer Lopez, actorul Joaquin Phoenix şi Gigi Hadid, ea a ales aşadar calea de mijloc: semnarea petiţiei „Artişti pentru o încetare a focului acum” la sfârşitul lunii octombrie.

Sute de celebrităţi, inclusiv Gal Gadot, au cerut anterior într-o scrisoare deschisă „eliberarea tuturor ostaticilor Hamas”. Puţini au semnat ambele texte.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.