Smiley a vorbit într-un interviu News.ro despre activităţile lui în perioada de izolare, despre universul în care are tot ce îi trebuie pentru a face ceea ce îi place, despre proiectele cu impact social şi artistic pe care le plănuieşte. Cel mai mult îi lipsesc concertele şi starea de linişte, iar primul lucru pe care spune că îl va face odată ce măsurile vor fi relaxate va fi să se întâlnească cu cei dragi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cântăreţul şi producătorul îndeamnă la respectarea măsurilor impuse şi spune că încearcă mereu să vadă partea bună a lucrurilor şi să se concentreze pe soluţii.

Consideră că nimic nu va mai fi ca înainte, nici din punct de vedere al mecanismelor, nici din punct de vedere psihologic şi spiritual, iar acum pare că nimic nu mai este presant şi urgent în afară de sănătate.

Cel mai mult îi lipsesc concertele, activitatea din studio şi îmbrăţisările, iar despre industria muzicală, al cărui motor a fost „profund” afectat, spune că are toate şansele să îşi revină.

Pe numele real Andrei Tiberiu Maria, Smiley a fost, iniţial, membru al grupului Simplu, iar în 2007 şi-a început carierea solo. Pe lângă acticitatea muzicală, el este şi moderator al emisiunii „Românii au talent”. Recent, a lansat single-ul „Ce mai faci, străine?”, coproducţie Cat Music şi HaHaHa Production, companie pe care a înfiinţat-o în 2009.

Prezentăm integral răspunsurile lui Smiley la întrebările News.ro:

Cum este perioada asta de izolare pentru tine? Îţi vine uşor să îţi limitezi activitatea?

Smiley: Eu încerc mereu să văd partea bună a lucrurilor şi să mă concentrez pe soluţii. Este o perioadă în care trebuie să respectăm regulile impuse pentru siguranţă noastră, este cel mai simplu şi mai liniştitor mod de a relaţiona cu situaţia. În rest, să facem ceea ce ne face plăcere în situaţia dată şi să încercăm să fim acolo pentru orice putem face pentru cei din jur. Pentru mine este o perioada plină, în care lucrez de acasă la multe proiecte, compun, cânt, fac strategii pentru artiştii Ha în ţară şi în lume, intru în orice demers simt că poate aduce ceva bun lumii, oamenilor şi prezentului. Am avut mai mult timp de postat şi de intrat în direct cu oamenii care mă urmăresc. Am filmat mai mult pentru vlogul meu şi mi-am făcut obiceiul de a face live-uri pe canalul meu de YouTube săptămânal, unde se strâng din ce în ce mai mulţi oameni. Am tot ce-mi trebuie în universul meu pentru a face ceea ce îmi place cel mai mult: muzică. Pe lângă asta, mă bucur de o masă bună, gătită acasă, de un joc pe calculator, de un serial, o carte, de comunicare pe reţelele de socializare cu oamenii, de întâlniri cu toţi ai mei dragi prin Skype, de o oră în curte desculţ la soare. Este o perioadă cum nu credeam că voi trăi, intensă, cu de toate, din care sper să reuşim să ne învăţăm lecţiile.

Cum arată o zi a ta?

Smiley: Nu prea seamănă între ele, deşi se desfăşoară în acelaşi spaţiu. Depinde foarte mult de ce apare, ce am programat, ce lansări avem, ce întâlniri online, însă am constatat că tot ce trebuie îşi face loc într-o zi petrecută acasă. De la lansări de piese, la filmări de vloguri, live-uri pe YouTube, întâlniri online, producţie muzicală, sport, gătit, grădinărit, râs în hohote, joc. Nu-mi vine să cred că trăiesc asta şi că pare că nimic nu mai este presant şi urgent aşa cum era odinioară. În afară de sănătate. Restul, rând pe rând capătă formă, se îndreaptă, se rezolvă...

La ce lucrezi în prezent?

Smiley: Am în plan o grămadă de proiecte cu impact imediat social, umanitar şi artistic, mă dedic comunităţii mele din online cu tot felul de live-uri, mini-concerte sau episoade noi de vlog, pregătesc lansări de piese Smiley, dar şi lansări de piese ale artiştilor Ha, cu toţii muncim mult atât pentru piaţă din România, cât şi pentru cea internaţională. Fiecare acasă la el şi-a creat un univers complet în care să-şi poată transformă trăirile în piese, în refrene, în sound-uri, în versuri. Este o perioadă productivă şi bogată din punct de vedere al trăirilor şi al inspiraţiei în cazul artiştilor şi sper că oamenii să îşi deschidă sufletele şi urechile şi să asculte muzică românească. Trebuie ajutată şi încurajată producţia locală, fie că este muzicală sau de altă natură, pentru că are în ea o mulţime de trăiri, are suflet, eforturi, teamă, dar şi speranţă. 

Ce îţi lipseşte cel mai mult?

Smiley: Concertele, statul la studiouri cu băieţii până uităm şirul zilelor lucrând la câte o piesă, îmbrăţişările şi bucuria întâlnirii cu cei dragi, starea de linişte şi încredere în viitor.

Care crezi că va fi impactul acestei perioade asupra industriei muzicale?

Smiley: Ca multe altele, şi industria muzicală este extrem de afectată, evenimentele, concertele, întâlnirile cu publicul, toate sunt puse pe hold acum, iar artiştii trebuie să se adapteze şi să îşi găsească o portavoce pe canalele deschise şi la îndemână zilele acestea. Avem totuşi norocul de a trăi în nişte timpuri în care artiştii nu trăiesc doar din concerte şi evenimente, există drepturi de autor, platforme digitale, contracte comerciale, doar că „motorul” industriei a fost profund afectat, dar menţinut în viaţă cu aportul nostru al tuturor, el are toate şansele să-şi revină. Eu cred că atâta timp cât se consumă muzică românească, avem speranţa că totul va fi bine în curând.

Crezi într-o revenire a ei pe de-a-ntregul curând sau va mai dura până ce se va pune pe picioare?

Smiley: Cred că nimic nu va mai fi ca înainte, nici din punct de vedere al mecanismelor, nici din punct de vedere psihologic şi spiritual. Toată lumea este marcată de ceea ce se întâmplă acum, de lucrurile oprite brusc, de frică şi nesiguranţă, lumea este mai precaută, mai atentă la cei din jur şi sunt sigur că toate măsurile luate în perioada aceasta vor lasă urme în fiecare dintre noi. Cred însă că fiecare etapă are sensul şi misiunea ei şi că felul în care va reporni viaţa noastră, chiar dacă va avea coordonate diferite de cele de până acum, va fi cu un câştig, cu un plus de conştiinţa şi grijă, cu un plus de precauţie, cu un plus de dragoste pentru cei din jur şi pentru viaţă, în general. Ce se va întâmplă cu industria muzicală, ca şi cu restul industriilor, este ceva ce nu ştie nimeni, însă putem fiecare dintre noi să ne aducem contribuţia la acest restart cu fiecare acţiune pe care o facem. Doar să fim atenţi la tot ce e în jurul nostru şi să facem tot ce putem atunci când putem.  

Care este primul lucru pe care vrei să îl faci odată ce măsurile vor fi relaxate?

Smiley: Trec să-l iau pe Filip, dăm împreună o fugă la studio, la Ha, îmbrăţişăm pe toată lumea de acolo în drum spre Piteşti, la părinţii noştri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.