Singurii care pot schimba un sistem corupt sau nefuncţional sunt oamenii, care au nevoie de curaj şi de corectitudine pentru a se implica, este de părere poliţistul rutier Marian Godină, care îşi aminteşte, într-un interviu pentru News.ro, de paradoxul unei vizite la IGPR, la Bucureşti, unde ”oameni cu funcţii mari” îl felicitau şi îi spuneau că sistemul trebuie schimbat,când, de fapt ”mă uitam la ei şi mă gândeam că ei sunt sistemul”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Marian Godină a lansat, miercuri, în cadrul Salonului Internaţional de Carte Bookfest, la standul editurii Curtea Veche din Romexpo, cel de-al doilea volum al său, “În misiune cu Marian. Eu nu-s pitic, am ghiozdanul mare!”, care îi urmează cărţii ”Flash-uri din sens opus”, vândută în 40.000 de exemplare de la data lansării, în luna februarie.

Poliţistul a precizat că nu se consideră scriitor, deşi unii ”răutăcioşi” au făcut o comparaţie între el şi Andrei Pleşu. El a adăugat că i s-a părut mult mai greu să scrie pentru copii.

Marian Godină a vorbit, într-un interviu acordat agenţiei de presă News.ro, despre noul său volum, dedicat copiilor, “În misiune cu Marian. Eu nu-s pitic, am ghiozdanul mare!”,  despre ce l-a determinat să scrie prima carte, "Flash-uri din sens opus", dar şi despre popularitatea pe care a câştigat-o şi despre cum se produce schimbarea pe care o dorim cu toţii.

Vă prezentăm intergral interviul acordat de Marian Godină agenţiei de presă News.ro.

Reporter: Spuneaţi că vă doreaţi să scrieţi o carte doar pentru dumneavoastră, să o citiţi la pensie. Cum v-aţi hotărât să publicaţi cartea "Flash-uri din sens opus"? Ce anume v-a determinat sa scrieţi, care a fost ”cauza zero”?

Marian Godină: Aşa e, iniţial asta aveam în gând, să scriu tot ce mi se întâmplă la serviciu, pentru că vorbeam cu colegii mei şi ne minunam de câte putem vedea zilnic la servicu şi spuneam că ar fi păcat ca aceste întâmplări să fie uitate. Şi iniţial mă gândeam să le scriu şi să le am pentru mine la bătrâneţe. Însă am postat texte pe Facebook, acestea au devenit virale rapid, iar apoi în comentarii apărea tot mai des dorinţa oamenilor de a le pune într-o carte, de a publica o carte. Aşa a apărut "Flash-uri din sens opus".

Reporter: Cum aţi ajuns la titlul "Flash-uri din sens opus"?  Ce semnificaţie are?

Marian Godină: Titlul este unul destul de sugestiv, zic eu, pentru că asta şi fac, de fapt, în această carte, dau nişte "Flash-uri din sens opus”, adică vreau să arăt oamenilor că şi noi, poliţişti, suntem exact ca ei şi suntem pe aceeaşi baricadă.

Reporter: În paginile volumului  "Flash-uri din sens opus" vorbiţi despre felul în care aţi fost instruit să fiţi ”orientat” şi despre cum aţi ales să fiţi corect în schimb, indiferent de consecinţe. În ce măsură credeţi că le-aţi dat curaj colegilor să facă la fel?

Marian Godină: Eu cred că le-am dat curaj într-o mare măsură, mai ales că lucrurile s-au schimbat enorm, aş spune radical faţă de cum era când am ieşit eu din şcoala de poliţie şi cum sunt acum. Adică s-a ajuns la un nivel ridicat de corectitudine şi de profesionalism.

Reporter: Cum credeţi că luptă "Flash-uri din sens opus" împotriva ideii că poliţiştii sunt majoritar  corupţi?

Marian Godină: Cartea în sine nu ştiu cât de mult luptă, sunt alte instituţii abilitate care luptă împotriva corupţiei.

Reporter: Poate fi sistemul schimbat din interior? De ce este nevoie pentru o astfel de schimbare?

Marian Godină: Eu cred că numai din interior poate fi schimbat şi chiar mă miram că într-o vizită la IGPR, aici, la Bucureşti, toţi de acolo, oameni cu funcţii mari, toţi mă felicitau şi chiar spuneau: ”Bravo”, ”trebuie să se schimbe şi la noi”, ”foarte bine”. Şi mă uitam la ei şi mă gândeam că, de fapt, ei sunt sistemul. Ei, în particular, fiecare mă felicita în parte. Dar noi trebuie să ne schimbăm, de fapt. Cred că e nevoie de o doză de curaj şi de corectitudine din partea fiecăruia, pentru că, automat, dacă tu nu eşti corect nu o să ai niciodată curaj să spui ceva.

Reporter: Luca apare într-un capitol din "Flash-uri din sens opus" ca un copil simpatic care vă salută milităreşte de fiecare dată, dar nu vrea să vorbească cu dumneavoastră. Cum a decurs prima conversaţie cu el?

Marian Godină: N-aş vrea să stric surpriza din carte, aşa că vă recomand să citiţi în cartea pentru copii.

Reporter: Ce v-a convins să scrieţi cea de-a doua carte, “În misiune cu Marian. Eu nu-s pitic, am ghiozdanul mare!”?

Marian Godină: Îmi plac foarte mult copiii şi la "Flash-uri din sens opus" ăsta a fost unul dintre regretele mele, că această carte nu a putut fi şi nu poate fi… Deşi unii părinţi au ales să îi lase pe copii să citească, deşi eu le-am recomandat să nu facă asta. Aşa că am venit cu o nouă carte, destinată special lor, în care limbajul este unul adecvat şi din care au foarte multe de învăţat. Vor învăţa reguli de circulaţie, ambalate frumos, în nişte poveşti, astfel încât ei nici nu vor simţi că, de fapt, e o carte cu rol educativ.

Reporter: Prin cea de-a doua carte îi învăţaţi pe copii despre regulile de circulaţie şi că poliţiştii sunt prietenii lor. Ce gândea copilul Marian Godină despre poliţişti? Aveţi vreo amintire legată de poliţişti?

Marian Godină: Cred că acum e prima oară când mă gândesc la asta. Cred că aveam o oarecare teamă, dar nu înţeleg de ce, că părinţii mei nu mi-au zis niciodată să mă feresc de poliţie, dar aveam aşa, o teamă. Nicidecum nu m-aş fi gândit vreodată să le răspund urât sau… Îmi aduc aminte că eram copil şi într-o seară am stat un pic mai mult decât trebuia pentru un copil în faţa blocului şi o patrulă de poliţie ne-a legitimat şi eram, aşa, foarte speriat. Bine, era şi altă generaţie. Acum, când întâlneşti tineri, nu mai au acelaşi respect.

Reporter: V-aţi gândit vreodată să emigraţi? De ce?

Marian Godină: Sincer, da, mi-a trecut prin gând, pentru că simţeam nevoia să văd cum e şi în altă parte, să iau totul de la zero. A rămas numai un gând.

Reporter: Anticipez o întrebare a cititorilor dumneavoastră. Veţi scrie în continuare? Poate un roman poliţist, cu personaje fictive?

Marian Godină: M-am gândit şi la asta, însă nu ştiu cât de bun aş fi să fac asta, pentru că în "Flash-uri din sens opus", la iniţiativa unor colegi care mi-au spus că au şi ei foarte multe întâmplări şi că ar fi fain să mi le spună şi eu să le transpun, am încercat o singură dată să fac asta şi nu mi-a ieşit. Una e să trăieşti tu, şi alta e să…

Reporter: Sunteţi foarte popular. Cum credeţi că aţi câştigat această popularitate şi cum aveţi de gând să o utilizaţi?

Marian Godină: Cred că a fost ceva inedit pentru România ca un poliţist să scrie pe Facebook, să posteze texte. Îmi aduc aminte când am început cu pagina de Facebook, că, deşi eram în anul 2015, încă exista o reticenţă a colegilor mei să îşi pună poze cu ei pe Facebook în uniformă, dar odată cu mine, lucrurile s-au schimbat, inclusiv pagini ale instituţiilor publice s-au deschis şi arată astfel astăzi.

Reporter: Ce conţine cartea ”În misiune cu Marian”, cum e structurată?

Marian Godină: Cartea e structurată pe capitole, fiecare capitol cu o regulă de circulaţie. Este şi un capitol care nu are legătură cu asta, despre promisiuni, despre prietenie. E o carte care, în mod cert, va aduce un plus de cunoştinţe oricărui copil.

Născut în  7 septembrie 1986, Marian Godină a devenit cunoscut datorită textelor amuzante postate pe Facebook, în care a prezentat întâmplări din viaţa de poliţist rutier. În prezent, pagina sa de autor este apreciată de aproximativ 270.000 de persoane.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.