Cincizeci şi cinci de fotografii realizate în urmă cu 100 de ani pe platourile de filmare ale „primului horror adevărat”, aşa cum este considerat de unii critici lungmetrajul german „Cabinetul doctorului Caligari/ Das Cabinet des Dr. Caligari”, sunt scoase la licitaţie de Sotheby’s, iar vânzare va fi încheiată vineri.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În urmă cu aproximativ 20 de ani, un colecţionar a descoperit într-un târg 55 de fotografii realizate pe platourile filmului expresionist german din 1920. Bine conservate, imaginile reprezintă importante documente ale filmului mut regizat de Robert Wiene.

Acum, la o sută de ani de când au fost realizate, sunt scoase la vânzare online.

„Este uimitor că au fost găsite 55. De obicei, poţi găsi unul sau două astfel de lucruri. Să descoperi un grup întreg care spune întreaga poveste, care arată diferite scene şi toate personajele principale, este cu adevărat special”, a spus Kelly Sidley, specialist al Sotheby’s, citată de The Hollywood Reporter. 

Filmat în anii 1919 şi 1920 într-un studio dintr-o suburbie a Berlinului, fără cadre exterioare, lungmetrajul de 1 oră şi 7 minute este deseori inclus în liste ale celor mai bune filme din toate timpurile. Povestea are în centru un hipnotizator tulburat mintal care se foloseşte de un somnambul să ucidă.

Fotografiile au dimensiuni de 25x33 cm, sunt imprimate pe hârtie groasă, cu suprafaţă mată. Întregul set are o valoare estimată la 20.000 - 30.000 de dolari.

În 2011, au mai fost scoase la licitaţie trei imagini din timpul filmărilor, iar împreună au fost vândute pentru 6.200 de dolari.

Filmul „Cabinetul doctorului Caligari” a fost scris de Carl Mayer şi Hans Janowitz şi lansat în 1920. Din distribuţie fac parte Werner Krauss, Conrad Veidt, Friedrich Feher şi Lil Dagover.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.