Filmul „O vară rock’n’roll/ Leto” al regizorului rus Kirill Serebrennikov va rula din 12 aprilie în cinematografele româneşti.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Bazat pe memoriile Nataliei Naumenko, „Leto” vorbeşte despre unii dintre muzicienii emblematici ai Rusiei anilor 1980 - Mikhail (Mike) Vasilyevich Naumenko şi protejatul său, Viktor Tsoi, fondator al grupului Kino. Tsoi a murit la vârsta de 28 de ani, în 1990, într-un accident de maşină, la fel ca unul dintre idolii lui, Marc Bolan (T.Rex). Mike Naumenko a murit la vârsta de 36 de ani, în 1991, în urma unui accident casnic.

Filmat alb-negru, cu elemente de grafică şi BD, cu o coloană sonoră ce cuprinde piese ale celor doi artişti ruşi, dar şi unele ca „Psycho Killer” (Talking Heads), „The Passenger” (Iggy Pop) şi „Children of the Revolution” (T.Rex), lungmetrajul lui Serebrennikov a avut premiera la ediţia de anul trecut a Festivalului de la Cannes.

Din distribuţie fac parte Teo Yoo, Irina Starshenbaum şi Roman Bilyk.

Lansarea în cinematografe va fi precedată de avanpremiere la Cluj-Napoca (4 aprilie, Cinema Victoria, în cadrul Cinemateca TIFF) şi Timişoara (5 aprilie, Reflektor).

La Cinema „Elvire Popesco” din Bucureşti, pe 8 aprilie, este programată o proiecţie în avanpremieră, urmată de o discuţie cu scriitorul Vasile Ernu şi realizatorul TV Doru Ionescu despre muzica underground în comunism.

Lungmetrajul va fi distribuit în România de Transilvania Film.

„Leto” a fost prezentat în premieră românească la cea de-a noua ediţie a festivalului Les Films de Cannes à Bucarest, unde spectatorii au fost invitaţi să susţină eliberarea regizorului rus printr-un mesaj şi o fotografie de grup, înainte de proiecţia filmului.

 
Kirill Serebrennikov, născut în 1969, considerat a fi unul dintre cei mai talentaţi regizori de teatru şi film din Rusia s-a făcut remarcat în 2008, cu „Yuri's Day", triplu premiat la Locarno. În 2012, a fost selecţionat în competiţie la Veneţia cu „Betrayal". În 2016, „(M)ucenic" a fost selectat în competiţia Un Certain Regard la Cannes, iar „Leto" a fost proiectat în competiţia principală a festivalului în 2018.

În calitate de regizor de teatru, Serebrennikov a fost distins cu Premiul Europa şi Premiul „Daniil Harms", pentru baletul „Nureev", în 2017, premiul Masca de Aur pentru regia spectacolului de operă „Chaadsky" şi premiul „Benois de la danse", în 2018.

Kirill Serebrennikov a fost reţinut la Sankt Petersburg în august 2017, chiar în timpul filmărilor la „Leto" şi acuzat de deturnare de fonduri - acuzaţii calificate de regizor drept „absurde".

El a făcut montajul filmului din arestul la domiciliu, în apartamentul lui din Moscova.

Reţinerea lui Serebrennikov a declanşat o revoltă în lumea artistică din întreaga lume. Între personalităţile ruse care au cerut eliberarea lui se numără Natalia Soljeniţîna, preşedinte al Fundaţiei Soljeniţîn, Alexandr Kaliaghin, preşedintele Uniunii Teatrale din Rusia, Vladimir Urin, directorul General al Teatrului Bolshoi, regizorii Lev Dodin, director al Teatrului Malîi din Sankt Petersburg, Fiodor Bondarciuk şi Aleksei Gherman.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.