Drama despre refugiaţi a regizoarei poloneze Agnieszka Holland, "Green Border", va fi lansată în Polonia, cu câteva săptămâni înainte ca ţara să se prezinte la urne pentru un referendum pe tema migraţiei, sfidând astfel o reacţie de respingere majoră din partea guvernului conservator de dreapta, potrivit The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Filmul alb-negru al lui Holland, care a fost recompensat cu Premiul special al juriului la Festivalul de Film de la Veneţia de luna aceasta şi care va fi lansat în ţara sa natală la 22 septembrie, este povestit din perspectiva unei familii siriene care încearcă să fugă în UE prin Belarus, precum şi din perspectiva unui poliţist de frontieră polonez care are îndoieli cu privire la tratamentul brutal aplicat refugiaţilor.

Filmul este inspirat din evenimentele reale din 2021, când mii de oameni au rămas blocaţi la frontiera estică a UE în condiţii periculoase, după ce liderul autoritar al Belarusului, Alexander Lukaşenko, a ameninţat că va "inunda" blocul cu "droguri şi migranţi" ca represalii la sancţiunile impuse.

Criticul Peter Bradshaw de la The Guardian a descris "Green Border" ca fiind "un pumn în plexul solar" şi "o mărturie cinematografică vitală a ceea ce se întâmplă în Europa în acest moment".

Dar filmul lui Holland a fost denigrat agresiv de către guvernul polonez. Stanisław Żaryn, secretar de stat, a acuzat-o pe regizoare că este "ruptă de realitate" şi că face "insinuări care sunt folosite pentru a ataca Polonia, polonezii şi guvernul".

Ministrul Justiţiei, Zbigniew Ziobro, din partea partidului naţionalist catolic Polonia Suverană, a comparat filmul cu unul de propagandă al Germaniei naziste "care îi prezintă pe polonezi ca fiind bandiţi şi criminali". Într-un discurs separat, el s-a referit la Holland ca la o stalinistă.

Polonia Suverană (SP) se află într-o alianţă de guvernare cu partidul populist de dreapta Lege şi Justiţie (PiS), care conduce în prezent în sondajele privind alegerile naţionale din 15 octombrie. Guvernul a programat, de asemenea, un referendum privind politica de migraţie pentru aceeaşi zi, aparent pentru a stârni sentimentele naţionaliste.

În ceea ce criticii descriu ca fiind o întrebare încărcată, alegătorii vor fi întrebaţi în cadrul referendumului dacă susţin înlăturarea barierei de la graniţa cu Belarus, care a fost ridicată ca răspuns la blocajul din 2021.

Holland, care este fiica unui ofiţer de legătură al Revoltei de la Varşovia şi nepoata unor victime ale Holocaustului, i-a cerut săptămâna trecută lui Ziobro să-i prezinte scuze şi a anunţat că va depune plângere pentru defăimare împotriva acestuia.

"Libertatea de exprimare artistică este din nou atacată de cei de la vârf în Polonia", a declarat Mike Downey, unul dintre producătorii filmului "Green Border" şi preşedinte al Academiei Europene de Film. "Belarusul şi regimul Putin sunt în mod evident vinovaţi de faptul că i-au folosit pe migranţi ca pioni în ceea ce este un joc geopolitic cinic - în apărarea drepturilor lor, alături de Agnieszka cerem ca migranţilor, în conformitate cu dreptul internaţional, să li se permită să solicite azil în Polonia".

"Singurul lucru pe care Agnieszka nu îl va face [...] este să dea înapoi în faţa intimidării de care regimul dă dovadă faţă de artiştii din toate domeniile", a declarat Downey într-un e-mail pentru The Guardian. "Dispreţul lor faţă de comunităţile creative şi tacticile lor de bătăuşi nu vor funcţiona. Se apropie alegerile şi vom duce lupta înapoi la ei". 

Într-o scrisoare deschisă către Ziobro, co-scenaristul filmului, Maciej Pisuk, a declarat: "Nu pot ignora faptul că dumneavoastră personal, tabăra dumneavoastră politică, oamenii care conduc Polonia de astăzi, au contribuit mult la crearea "frontierei verzi". Dacă aţi fi dat dovadă măcar de un minim de decenţă în rezolvarea "crizei frontierei", probabil că acest film nu ar fi fost realizat niciodată".

Atacurile politice împotriva lui Holland au fost însoţite de un val de comentarii online. Pe Filmweb, cel mai popular site de filme din Polonia, intrarea pentru filmul încă nelansat a fost inundat de mii de evaluări negative. Ulterior, site-ul a anunţat că a blocat comentariile la toate ştirile despre "Green Border" şi la evaluările criticilor.

Agentul de vânzări Jean-Christophe Simon de la Films Boutique a anunţat săptămâna aceasta că firma sa a fost nevoită să dezactiveze comentariile de pe paginile de socializare care promovează filmul, după ce acestea au fost vizate de grupuri de dreapta.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.