Filme regizate de Matías Bize, Victor Erice, David Trueba, Patricia Ferreira şi Chus Gutierrez vor fi proiectate vara aceasta în aer liber, în curtea Institutului Cervantes din Bucureşti.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Primele două evenimente, parte a unei serii tematice intitulate „Cine en español – Retratos de directores/ Filme de limba spaniolă - Portrete de regizori”, vor avea loc pe 12 şi 13 iulie

Este vorba despre proiecţiile a două filme semnate de cunoscutul regizor chilian Matías Bize, descris de criticii de la Cahiers du Cinéma drept „cel mai promiţător regizor din cinematografia chiliană”.

La vârsta de 23 de ani, a regizat filmul „Sábado/ Sâmbătă” (2003), care a avut premiera la Festivalul Internaţional de Film Mannheim-Heidelberg. Filmul a obţinut Premiul „Rainer Werner Fassbinder”.

Bize a regizat apoi „En la Cama/ În pat (2005), care a câştigat Premiul „Spicul de aur” la Festivalul Internaţional de Film din Valladolid, el fiind cel mai tânăr regizor care a obţinut această distincţie. Ulterior, pelicula a primit peste 40 de premii internaţionale, fiind distribuită în întreaga lume. În 2007, Bize a filmat în Barcelona „Lo Bueno de Llorar/ La ce ajută plânsul”, peliculă care a avut premiera la Festivalul Internaţional de Film de la Locarno. Ulterior, a regizat „La Vida de los Peces/ Viaţa peştilor” (2010) ce a avut premiera la Festivalul Internaţional de Film de la Veneţia şi a câştigat premiul Goya pentru cel mai bun film hispano-american.

Cinci ani mai târziu, a lansat „La Memoria del Agua/ Memoria apei”, cu Benjamín Vicuña şi Elena Anaya în rolurile principale, cu premiera la Festivalul Internaţional de Film de la Veneţia. Cel mai recent film care îi poartă semnătura este „En tu Piel/ În pielea ta (2019), prezentat în premieră la TIFF – Festivalul Internaţional de Film Transilvania.

Luni, 12 iunie, de la ora 21:30, va fi proiectat, cu acces gratuit, filmul „La Memoria del agua”, peliculă dublu nominalizată la premiile Forqué: pentru imagine şi pentru cel mai bun rol principal (Elena Anaya). Filmul spune povestea unei tinere perechi care traversează momente de cumpănă după moartea fiului lor. Durerea imensă le-a fracturat viaţa şi, în ciuda faptului că se iubesc foarte mult, nu pot depăşi această imensă pierdere.

Marţi, 13 iulie, de la aceeaşi oră, în curtea interioară a Institutului Cervantes din Bucureşti va fi proiectat filmul „La vida de los peces/ Viaţa peştilor”, propunerea Chile pentru o nominalizare la Oscar 2011, recompensat cu premiul Goya pentru cel mai bun film latino-american în 2010. Drama, cu Blanca Lewin în distribuţie, actriţă care a mai jucat în filmele „Sabado” şi „En La Cama”, îl are în centru pe Andres, care trăieşte de zece ani în Germania şi revine în Chile pentru a-şi încheia socotelile cu trecutul înainte de a se stabili pentru totdeauna la Berlin. În timpul vizitei, ajunge la aniversarea unui prieten unde redescoperă lumea pe care a lăsat-o în urmă, inclusiv pe femeia pe care o iubeşte de atâta vreme, Beatriz. Regăsirea i-ar putea schimba viaţa pentru totdeauna. 

Ambele filme vor fi proiectate în variantă originală, cu traducere în limba engleză. Accesul la proiecţii se face pe bază de rezervare în scris printr-un email trimis la cultbuc@cervantes.es. Rezervarea locului devine valabilă numai după primirea unei confirmări în scris. 

Evenimentul se va desfăşura cu respectatrea tuturor măsurite menite a preveni răspândirea Covid-19. 

După proiecţiile de luna aceasta, următorul eveniment va avea loc pe data de 16 august. 

În afară de Matías Bize, pe lista regizorilor prezentaţi se află nume precum Victor Erice, David Trueba, Patricia Ferreira şi Chus Gutierrez.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.