Regizorii James Franco, Louise Archambault, Guillaume Nicloux şi José Luis Torres Leiva se numără între cineaştii ale căror filme au fost incluse în competiţia Festivalului de la San Sebastián, care va avea loc între 20 şi 28 septembrie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Şapte lungmegtraje au fost anunţate vineri, între ele şi „Zeroville” al americanului James Franco, care a câştigat marele trofeu al festivalului în urmă cu doi ani, pentru „The Disaster Artist”.

La cea de-a 67-a ediţie a festivalului şase cineaşti se vor afla pentru prima dată în competiţie: Louise Archambault, Guillaume Nicloux, José Luis Torres Leiva, Ina Weisse, Adilkhan Yerzhanov şi David Zonana.

Louise Archambault (Canada, 1970) a fost selectată cu „Il pleuvait des oiseaux”, film bazat pe romanul omonim al lui Jocelyn Saucier. Acesta este al treilea lungmetraj al regizoarei cunoscute pentru „Familia” (2005), desemnat cel mai bun film de debut la Festivalul de la Toronto şi selectat în competiţia de la Locarno, şi „Gabrielle” (2013), care a câştigat premiul publicului la Locarno şi a fost propunerea Canadei pentru o nominalizare la Oscar.

„Zeroville” al lui Franco (SUA, 1978) este, de asemenea, o adaptare literară. În acest caz, este vorba despre romanul omonim scris de Steve Erickson. James Franco a regizat şi este protagonistul filmului a cărui acţiune e plasată în Hollywood, la finalul anilor 1960. Din distribuţie mai fac parte Megan Fox, Seth Rogen, Will Ferrell, Jacki Weaver şi Dave Franco.

„Zeroville”
„Zeroville”

Guillaume Nicloux (Franţa, 1966), cu acelaşi spirit arătat în „L'Enlèvement de Michel Houellebecq” (2014), revine cu „Thalasso”, în care scriitorul îşi joacă propriul rol, la fel şi actorul Gérard Depardieu. Ei se cunosc într-un centru de tratament şi încearcă să supravieţuiască regimului strict impus de instituţie.

José Luis Torres Leiva (Chile, 1975) s-a folosit de titlul unui poem al lui Cesare Pavese pentru a-şi intitula noul film, „Vendrá la muerte y tendrá tus ojos”. Lungmetrajul arată povestea de dragoste dintre două femei în timp ce una dintre ele se află la finalul vieţii. Personajele sunt interpretate de Amparo Noguera şi Julieta Figueroa, care a mai lucrat cu regizorul pentru „El cielo, la tierra y la lluvia” (2008) şi „Verano” (2011).

Nina Hoss joacă rolul principal în „Das Vorspiel”, al doilea film din postura de regizor al actriţei Ina Weisse (Germania, 1968), care a debutat cu multipremiatul „Der Architekt” (2008). De data aceasta, ea spune povestea unei profesoare de vioară obsedată de un elev.

Adilkhan Yerzhanov (Kazahstan, 1982) va concura la San Sebastián cu „A Dark-Dark Man”, ce are în centru un poliţist şi o jurnalistă care investighează moartea unui copil dintr-un sat kazah.

După ce a regizat mai multe scurtmetraje, David Zonana (Mexic, 1989) a debutat în lungmetraj cu „Mano de obra”, produs de cineastul mexican Michel Franco. Actori amatori şi profesionişti fac parte din distribuţia filmului care vorbeşte despre un grup de muncitori din construcţii, victime ale condiţiilor precare de lucru.

Pe 19 iulie, organizatorii festivalului au anunţat primele trei filme selectate în competiţie - „La trinchera infinita” (r. Aitor Arregi, Jon Garaño, Jose Mari Goenaga), „Mientras dure la guerra” (r. Alejandro Amenábar) şi „La hija de un ladrón” (r. Belén Funes).

În următoarele săptămâni, vor fi anunţate titlurile care vor completa selecţia oficială.

Actriţa spaniolă Penélope Cruz va primi trofeul onorific Donostia la ediţia de anul acesta a Festivalului de Film de la San Sebastián, care va pregăti o retrospectivă dedicată regizorului mexican Roberto Gavaldon.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.