Festivalul Filmului European revine după gala specială din 10 mai - în proaspăt reabilitatul Cinema Victoria, cu un program extins de filme europene. Accesul la proiecţii este gratuit.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ediţia extinsă debutează vineri, de la ora 19:00 cu Gustul foamei (Danemarca, 2021) în regia lui Christoffer Boe - o producţie delicioasă care cucereşte spectatorii nu doar prin prestaţia actorilor principali (Katrine Greis-Rosenthal şi Nikolaj Coster-Waldau), ci şi prin coloana sonoră de excepţie şi prin povestea pe care o relatează. Un cuplu de chefi deţin un restaurant gourmet în Copenhaga şi au un singur vis: o stea Michelin, pentru care sunt dispuşi să sacrifice totul.

Din selecţia de filme de la Timişoara, curatoriată de criticul de film Cătălin Olaru - mai fac parte: "Despre fraţii noştri răniţi" (r: Hélier Cisterne, Franţa, 2021), inspirat din povestea reală a unui cuplu care luptă pentru libertate, o adaptare a romanului omonim semnat de Joseph Andras, "În adâncul pădurii" (r: Serge Mirzabekiantz, Franţa, 2021) - o poveste cu adolescenţi care devin adulţi, "Adăpostul" (r: Seán Breathnach, Irlanda, 2021) - o meditaţie asupra vulnerabilităţii şi analfabetismului emoţional, ca o consecinţă a izolării rurale.

Alte filme de neratat sunt: "Leonora addio" (Italia, 2022), al regizorului Paolo Taviani, care spune povestea călătoriei aventuroase a cenuşii lui Pirandello de la Roma la Agrigento şi câştigător al Premiului FIPRESCI la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, anul trecut, documentarul fascinant şi revelator "Sabaya" (Suedia, 2021) realizat de Hogir Hirori, despre un grup de oameni care îşi riscă vieţile încercând să salveze femei şi fete yazidite ţinute captive de ISIS în Siria şi "Sonata" (regia: Bartosz Blaschke, Polonia, 2021) - o biografie impresionantă şi emoţionantă a pianistului polonez Grzegorz Płonka.

Anul acesta, rolul de ambasador al fetivalului îi revine regizoarei Monica Stan care a realizat un spot inspirat din cel mai recent film al său, "Imaculat", laureat cu trei premii importante la Festivalul de film de la Veneţia, anul trecut. În spotul festivalului apar Ada Condeescu, Irina Margareta Nistor, Anca Dinicu şi Tudor Giurgiu.

Festivalul Filmului European este organizat de Institutul Cultural Român, cu sprijinul Reprezentanţei Comisiei Europene în România şi EUNIC România, în parteneriat cu ambasadele, centrele şi institutele culturale europene. Ediţia din Timişoara beneficiază de sprijinul Primăriei Municipiului Timişoara şi al Centrului de Proiecte Timişoara.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.